Pretraga

Plenković: Hrvatska ima oko milijun stanova koji se trenutno ne koriste u stambene svrhe

A- A+

Iz Vlade stiže najava koja će zasigurno obilježiti jesen kada je u pitanju tržište nekretnina u Hrvatskoj. U savjetovanje će krenuti Nacionalni plan stambene politike koji bi trebao regulirati kaos i nesrazmjere kada su u pitanju cijene kvadrata i prazni stanovi. Jedna od važnih polaznih točaka za raspravu bit će činjenica da je u Lijepoj našoj trenutno oko milijun stanova koji se ne koriste u stambene svrhe.

stambena zgrada 'Kineski zid'

stambena zgrada ‘Kineski zid’ | Foto: Nina Šantek, Bauštela.hr

Na sjednici Vlade uoči ljetne stanke najavljene su glavne točke na koje će se Vlada fokusirati na jesen. Uz nastavak priprema za rebalans državnog proračuna i nove porezne izmjene, ističe se i korak dalje za Nacionalni plan stambene politike.

Naime, kako je rečeno, Nacionalni plan stambene politike će biti upućen na savjetovanje, a prethodno će još jednom biti raspravljen na razini kabineta i Vlade. Fokus će biti na cijenama nekretnina i cijenama najma koje su značajno povećane posljednjih godina.

Izdvojeni članak

Bauštela.hr anketa: Odlučili ste što je ključno za priuštivo stanovanja mladih u Hrvatskoj

– Tu smo odlučni pronaći i promišljene politike i i rješenja koja trebaju pomoći građanima, rekao je premijer Plenković.

U Hrvatskoj je, rekao je, trenutno 25 posto stanova prazno. Dok 40 posto stambenog fonda ne služi za stanovanje. Što u konačnici predstavlja približno milijun stanova koji se trenutno ne koriste za stanovanje.

– To su podaci koji su polazište za rješavanje ovog problema, rekao je Plenković dodavši kako se moraju naći i rješenja za pomoć mladim obiteljima oko rješavanja stambenog pitanja i na taj način voditi politike koje neće pridonijeti dizanju cijena nekretnina i najma nego obrnuto.

– Logika je pronaći rješenje za priuštivo stanovanje u Hrvatskoj, zaključio je.

Dozanajte ovdje detalje vezane uz Nacionalni plan stambene politike.

Copy link
Powered by Social Snap