Pretraga

Nacionalni plan stambene politike: Omogućiti priuštivo i kvalitetno stanovanje za sve

A- A+

U procesu izrade je Nacionalni plan stambene politike RH do 2030. godine, kojom Vlada Republike Hrvatske želi građanima omogućiti priuštivo, ugodno i kvalitetno stanovanje. Uz to, nacionalni plan stavlja naglasak i na povećanu energetsku učinkovitost, te arhitektonsku kvalitetu životnog prostora.

pruštivo stanovanje

pruštivo stanovanje | foto: Freepik

Nacionalni plan stambene politike je interdisciplinarni dokument za kojeg je potrebna suradnja stručnjaka iz područja: arhitekture, urbanizma, graditeljstva, sociologije, demografije, i ekonomije. Prema tim zahtjevima formirana i radna skupina za izradu strateškog dokumenta o stanovanju.

Smanjenje iseljavanja i stambeno zbrinjavanje mladih

Zadaća nacionalnog plana je pobliže definirati posebne ciljeve u području stanovanja, a svrha je građanima priuštiti pristupačno stanovanje koje istodobno mora zadovoljiti utvrđene standarde kvalitete. Projekcija je da ovaj dokument utječe na smanjenje iseljavanja, te omogući stambeno zbrinjavanje mladih i naseljavanja deficitarnim kadrom. Kao i olakšavanje života osobama treće životne dobi.

Također, Nacionalnim planom želi se povećati radna mobilnost, konkurentnosti domaćeg gospodarstva i izvrsnost u arhitekturi. Uz naglasak da svi segmenti Nacionalnog plana trebaju pratiti težnju ka povećanju udjela održive stanogradnje.

Izdvojeni članak

Važan zaključak: Stambeno zbrinjavanje u rukama tržišta izazvalo val nedostupnosti stanova i beskućništva

Tržište ne može zadovoljiti potrebe građana

U okviru Skupa ‘Stanovanje u 21. stoljeću’ koji je krajem lipanj održan s ciljem razrade Nacionalnog plana stambene politike RH do 2030. godine, istaknuto je kako ponuda na stambenom tržištu u Hrvatskoj trenutno ne može zadovoljiti potrebe građane, te da su cijene stambenih nekretnina stalno su u porastu. Dok se kao glavni izazov u izradi Nacionalnog plana istaknula činjenica da je Hrvatska izrazito geografski i ekonomski heterogen.

Važno je istaknuti i da se kod izrade Nacionalnog plana trebaju uzeti u obzir prevladavajući stambeni faktori, aktualni u Hrvatskoj i svijetu. Tako, je jedna od polazišnih točka vlasništvo, odnosno činjenica da se od ukupnog broja nastanjenih stambenih jedinica u RH koje se koriste za stalno stanovanje 97,28 posto je u privatnom, a 2,72 posto u ostalim oblicima vlasništva.

Kada je pak u pitanju globalna slika koja je temelj Nacionalnog plana, podatak je to Svjetske banke koji kaže da danas približno 56% svjetske populacije, odnosno 4,4 milijarde stanovnika, živi u gradovima. Kao i da se očekuje se da će urbana populacija do 2050. godine udvostručiti u odnosu na sadašnju veličinu, odnosno da će 7 od 10 ljudi živjeti u gradovima.

Detaljnije informacije o temama skupa ‘Stanovanje u 21. stoljeću’ pronađite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap