Pretraga

Važan zaključak: Stambeno zbrinjavanje u rukama tržišta izazvalo val nedostupnosti stanova i beskućništva

A- A+

Barcelona je bila domaćin četvrtog po redu Međunarodnog festivala društvenog stanovanja u organizaciji Gradskog vijeća Grada Barcelone i organizacije Housing Europe. Istaknuti su problemi vezani uz negativne trendove nedostupnosti stanova, prisilne deložacije i migracijsko beskućništvo.

Međunarodni festivala društvenog stanovanja

Međunarodni festivala društvenog stanovanja | foto: Ministrastvo prostornog uređenja

Međunarodni festival društvenog stanovanja (International Social Housing Festival- ISHF 2023.) omogućio je priliku za raspravu između brojnih organizacija članica Housing Europe-a, istraživačkih institucija, stručnjaka, lokalnih vlasti, stanovnika i aktivista. Također festival je za cilj imao i promociju važnosti djelovanja na području stambenog sektora, te poticanje suradnje i tehničke razmjene na međunarodnoj razini. Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne koje član organizacije Housing Europe, ovom je prilikom predstavljalo Hrvatsku

Iz ministarstva izvještavaju kako je jedan od zaključka ovog susreta bio je da globalno postoji veliki nesrazmjer kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje. Tako su, s jedne strane, stambeni sustavi diljem svijeta posljednjih desetljeća doživjeli porast tržišno vođenog urbanog razvoja uz izostanka sudjelovanja javnog sektora u regulaciji i izravnom pružanju stanovanja. Dok su, s druge strane, pojedine države i gradovi uvele inovativne stambene politike kako bi odgovorili na goruće društvene potrebe. Kao negativni trendovi u stanovanju na koji se svi moraju fokusirati istaknuti su: nedostupnosti stanova, prisilne deložacija i migracijsko beskućništvo.

Izdvojeni članak

Priuštivo stanovanje nadohvat ruke: Velike hrvatske gradove podržala Europska investicijska banka

Međunarodni festival društvenog stanovanja naglasio je i potrebu učenja iz zrelih, ali i novih stambenih sustava uzimajući u obzir nadolazeće društvene i ekonomske izazove diljem svijeta, s posebnim naglaskom na južnu Europu i širokim sudjelovanjem stručnjaka iz ostatka kontinenta. Istaknuta je važnost javnog sektora koji ima ključnu ulogu u podršci razvoju i očuvanju pristupačnog stanovanja.

Izmjene zakona o stambenom zbrinjavanju u Hrvatskoj bi trebalo poboljšati situaciju s dostupnošću nekretnina. Što izmjene donose, pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap