Pretraga

Priuštivo stanovanje nadohvat ruke: Velike hrvatske gradove podržala Europska investicijska banka

A- A+

Europska investicijska banka dala je snažnu podršku Zagrebu, Splitu i Osijeku u realizaciji ključnih investicijskih projekata. Radi se o projektima kojima je cilj osigurati stanove po priuštivim cijenama i to posebno onima kojima je teško doći do prve nekretnine – mladim obiteljima.

Stanovi, ilustracija | foto: Pexels

Stanovi, ilustracija | foto: Pexels

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Splita Ivica Puljak, te pročelnik za financije i fondove EU Grada Osijeka David Krmpotić jučer su u Europskoj investicijskoj banci (EIB) u Luxembourgu dobili snažnu podršku. Radi se o podršci za realizaciju projekata vezanih uz priuštivo stanovanje kao i u ostvarivanju ostalih planiranih ključnih investicija.

Gradonačelnik Tomašević kazao je kako su dužnosnici Europske investicijske banke potvrdili da je model priuštivog stanovanja, koji zagovara Grad Zagreb, preferirani model te institucije, te općenito široko prihvaćen model u Europskoj uniji. Dodao je i kako je glavna značajka tog modela da se po cijelom gradu kvalitetno grade i iznajmljuju stanovi po priuštivim cijenama, bez getoiziranja korisnika na jednom mjestu. Istaknuo je kako je EIB voljan podržati Grad Zagreb i druge gradove u Hrvatskoj u izgradnji ovakvih stanova.

Izdvojeni članak

Tomašević potpisao sporazum o suradnji s Bečom: ‘Zagreb može puno naučiti od Beča u pitanjima stanovanja’

Rješenje vide u primjeru europskih gradova

Gradonačelnik Splita, Ivica Puljak, kazao je kako ako izdvojimo Dubrovnik, Split ima možda i najveći problem s dostupnim stanovanjem s obzirom na cijene nekretnina i utjecaj turizma u Hrvatskoj. Objasnio je kako su primjeri europskih gradova i njihovih rješenja koje im je predstavio EIB dragocjeni i što je najvažnije, učinkoviti.

Puljak je pritom istaknuo kako se situacija treba i može rješavati i na lokalnoj i na nacionalnoj razini. Dodao je kako će kao veliki gradovi, Split, Zagreb i Osijek, zajednički pristupiti ovom problemu i predložiti konkretan i ujednačen model dostupnog stanovanja.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić kazao je kako su prošli mjesec pokrenuli razgovore o budućoj suradnji s Europskom investicijskom bankom koji su rezultirali sastankom s njezinim čelnicima. Radić je rekao kako je jedno od ključnih pitanja koje Grad Osijek želi riješiti to kako osigurati modele priuštivog stanovanja, osobito za mlade obitelji kojima je sve teže doći do prve nekretnine. Izrazio je nadu da će pozitivne primjere iz Europe, uz pomoć EIB-a, moći preslikati u Osijeku.

Izdvojeni članak

Vlada će subvencionirati najam stanova za mlade obitelji? Cijene bi mogle podivljati

Zelena tranzicija Grada Zagreba

Na odvojenom sastanku s glavnim direktorom Europske investicijske banke za kreditiranje Jean-Christophe Lalouxom, gradonačelnik Tomašević posebno se osvrnuo na zelenu tranziciju Grada Zagreba. Tranzicija ima za cilj pametniji i energetski učinkovitiji grad, pristupačniji i udobniji za život svojih stanovnika i posjetitelja. Tomašević je za to dobio punu podršku glavnog direktora.

Glavni direktor Laloux rekao je kako mu je zadovoljstvo bilo razgovarati s gradonačelnikom Tomaševićem i čuti više o investicijama i projektima koje grad planira. Dodao je kako je EIB vrlo zainteresiran za partnerstvo s Gradom Zagrebom i u potpunosti podržava njegove napore da postane zeleniji i pametniji europski glavni grad.

Svi dužnosnici EIB-a pokazali su veliki interes za tješnju suradnju sa Zagrebom, Splitom, Osijekom i drugim hrvatskim gradovima. Dogovor je da najveći hrvatski gradovi i EIB formiraju zajedničku platformu kroz koju bi EIB podržao gradove u realizaciji njihovih ključnih investicija u godinama koje dolaze.

Podsjećamo, prošle je godine gradonačelnik Tomašević, prilikom posjeta Beču, istaknuo kako ovaj grad ima dobar primjer kako osigurati priuštivo stanovanje mladima. Tada je kazao kako Beč i Zagreb surađuju kao glavni gradovi više od dva desetljeća i kako, kao zagrebački gradonačelnik, želi nastaviti produbiti tu tradiciju. Više o tome možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap