Pretraga

Transformacija stare bolnice u moderne stanove za deficitarni medicinski kadar

A- A+

Nije tajna da je medicinski kadar u zdravstvu i socijalnoj skrbi manjkav dok cijene stanova, posebno na moru, ‘divljaju’. Kako bi se suočili s oba problema i nastojali ih neutralizirati, iz Istarske županije odlučili su prenamijeniti objekt kompleksa Mornaričke bolnice u Puli u stambenu zgradu sa 22 stana koje će namijeniti za deficitarni kadar. Projekt vrijedan 5 milijuna eura je predstavljen, a ishođena je i građevinska dozvola što znači da je realizacija projekta sve bliže. Zna se i kako će izgledati stanovi.

prenamjena Mornaričke bolnice | foto: Istarska županija

Pred sam kraj srpnja predstavljen je projekt Istarske županije kojim će objekt kultnog kompleksa Mornaričke bolnice u Puli biti prenamijenjen u adekvatan smještaj za deficitarne kadrove u zdravstvu. Prenamjenom postojeće zgrade u stambenu omogućena je realizacija 22 stambene jedinice za potrebe deficitarnih medicinskih kadrova u javnom zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Izdvojeni članak

Bauštelska reportaža: Naselje u Puli koje je od ‘divlje gradnje’ postalo top ponude na tržištu nekretnina

Kako je obznanio istarski župan Boris Miletić, sredstva za izgradnju investicije procijenjene vrijednosti 5 milijuna eura (s PDV-om) osigurana su u proračunu Istarske županije, koja u potpunosti financira projekt. Budući da je građevinska dozvola ishođena, početak gradnje stanova sve je bliže.

Mogućnost cjelogodišnjeg najma

Kao razlog, odnosno polazišnu točka projekta, iz Županije navode dva faktora. Jedan je manjak medicinskog kadra za koji su stanovi planirani, a drugi nekadašnja, isto tako medicinska namjena čitavog kompleksa koji je ostao prazan nakon izgradnje Opće bolnice.

– Zgrada se i ranije koristila u medicinske svrhe, konkretno kao zgrada Ravnateljstva. Izgradnjom Opće bolnice u Puli preseljenjem svih odjela na jednu lokaciju, prostori u sklopu nekadašnje Mornaričke bolnice ostali su prazni. Dio bolnice je 2022. godine Istarska županija prepustila na upravljanje Sveučilištu Jurja Dobrile na rok od 50 godina, kažu nam iz Istarske županije.

prenamjena Mornaričke bolnice | foto: Istarska županija

Dodaju da su se zbog gorućeg problema nedostatka kadra u zdravstvu županija uz poduzimanje raznih mjera kako bi se ovaj problem neutralizirao odlučili i na korak prenamjene zgrade Mornaričke bolnice. Izgradnjom 22 stana, kažu, doskočit će i problemu nedostatka cjelogodišnjeg najma u turističkoj destinaciji.

Kakvi će biti tlocrti?

Prema tlocrtima prikazanim prilikom predstavljanja projekta koji je izradio labinski arhitektonski Studio 92 s glavnim projektantom Igorom Miletićem, uviđa se kakve će točno stambene jedinice biti realizirane. Prije svega, novouređena zgrada zamišljena je sa kolnim i pješačkim pristupom, parkirnim mjestima, odvojenim ulazima i spremištima.

Izdvojeni članak

Revitalizacija industrijske građevine: Zgrada kralja drva iz 80-ih koja neće postati hotel

Stambeni objekt pak sastoji se od prizemlja te prve i druge etaže, a tlocrti pokazuju stanove koji neće biti jednaki na svim etažama. U prizemlju će biti smještena tri stana veličine 75 kvadrata, jedan od 43 i još jedan veći stan površine 95 kvadratnih metara. Na preostale dvije etaže nalazit će se stanovi ‘srednje’ površine, u rasponu između 41 i 62 četvorna metra.

Kako je prilikom predstavljanja projekta naglasila pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić, riječ je o prvom strukturiranom programu s ciljem privlačenja zaposlenika koji nedostaju.

Zadrški nema

Prilikom planiranja, nisu se nametnuli imovinsko-pravni problemi, budući da je Istarska županija vlasnik 1/1 predmetne nekretnine, istaknuli su iz Županije dodajući kako nije bilo ni bilo kakvih drugih ograničenja u smislu prostornog planiranja.

prenamjena Mornaričke bolnice | foto: Istarska županija

– Nije bilo ni pravnih, ni prostorno-planskih ograničenja, projekt je rađen u skladu s pozitivnim propisima, važećim prostorno planskim odredbama GUP-a Grada Pule na snazi, kao i uvjetima nadležnih javnopravnih tijela, komentirali su.

Prema GUP-u i kartografskim prikazima koji su od utjecaja na građevinsku česticu i odobrenu građevinu, građevinska čestica se između ostalog, prema odgovarajućem kartografskom prikazu nalazi u području zaštite graditeljskog nasljeđa i kulturnih dobara. Unutar je zone označene u valorizaciji građevinskog nasljeđa pod skupinom ‘A’ i kategorijom vrijednosti 2, koja vrijedi za građevine ili sklopove građevina visoke spomeničke vrijednosti i regionalnog značaja.

Sve spremno za radove

Sukladno kategoriji kojoj pripada građevina, projekt je izrađen, a građevinska dozvola ishođena prema uvjetima nadležnog javno-pravnog tijela Grada Pule. K tome, prenamjenu nisu odredile nikakve konzervatorske smjernice, iako se iz dokumentacije iščitava da je Odsjek za urbanizam u Puli imao svoje ‘zahtjeve’.

prenamjena Mornaričke bolnice | foto: Istarska županija

Kako se može iščitati iz dokumentacije građevinskog projekta, na zgradi će se u sklopu projekta izvoditi osnovne izmjene. Sukladno ideji labinskog Studija 92, predmet arhitektonskog projekta rekonstrukcija je postojeće građevine Upravne zgrade u stambenu i pomoćnu građevinu u sklopu kompleksa Mornaričke bolnice u Puli, dok je Odsjek za urbanizam za rekonstrukciju naveo posebna pravila.

Izdani su posebni uvjeti za predmetni zahvat u prostoru s aspekta zaštite graditeljske baštine, oblikovanja i boje pročelja koje valja uvrstiti prilikom osmišljanja predmetnog zahvata. U kontekstu zaštite graditeljske zaštite i oblikovanja pročelja, u skladu s odredbama članaka 181. i 183. Generalnog urbanističkog plana Grada Pule utvrđeno je da se planirani zahvat rekonstrukcije postojećih građevina izvodi u odnosu na utvrđenu kategoriju zaštite ‘A2’. Isto tako, pri odabiru boje pročelja bit će potrebno bojom i materijalom obrade uklopiti zgradu u karakter okoline.

Što arhitektica savjetuje za provedbu prenamjene poljoprivrednog zemljišta u građevinsko pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap