Pretraga

Revitalizacija industrijske građevine: Zgrada kralja drva iz 80-ih koja neće postati hotel

A- A+

Stare tvornice, napušteni betonski divovi na atraktivnim lokacijama u hrvatskim gradovima, polako, ali sigurno doživljavaju renesansu. Nakon tvornice boja i lakova u Dubrovniku koja postaje luksuzni stambeni kompleks i velikih planova za zagrebački TOZ, najavljena je i revitalizacija industrijske zgrade ExportDrva u Rijeci. No, ovaj prostor, površine čak 5.400 kvadrata, za razliku od ostalih, neće biti komercijalne namjene već će nakon obnove služiti građanima.

zgrada ExportDrva Rijeka

zgrada ExportDrva Rijeka | foto: Grad Rijeka

Odlukom donesenom na gradonačelnikovom kolegiju, gradska tvrtka Rijeka sport određena je za nositelja projekta pripreme i detaljnog definiranja aktivnosti vezanih uz obnovu i prenamjenu bivše industrijske zgrade ExportDrva. Projektom je predviđena obnova i prenamjena bivše industrijske zgrade ExportDrva u suvremeni višenamjenski prostor koji će se u budućnosti koristiti za različite sajamske, društvene, rekreacijske, znanstvene i kulturne sadržaje.

Riječ je o realizaciji projekta ExportDrvo – Razvoj višenamjenske infrastrukture u funkciji podrške gospodarstvu i turizmu obnovom i prenamjenom brownfielda koji je nominiranim jednim od strateških projekata Grad Rijeke. Kao takav dio je sklopu Strategije razvoja Urbane aglomeracije Rijeka za financijsko razdoblje 2021.-2027. godine.

Izdvojeni članak

Otvorena najmodernija knjižnica u Hrvatskoj, na 4.500 kvadrata sa sustavom automatskog posuđivanja

Iz Grada Rijeke objašnjavaju kako područje ExportDrva ima status pomorskog dobra, a s obzirom na to da je jedan od uvjeta prijave projekta na poziv za dodjelu bespovratnih sredstva spremnost projekta u smislu riješenih imovinsko-pravnih odnosa, za navedeno područje potrebno je ishodovati koncesiju.

– Sukladno zakonu, kao jedna od pretpostavki za dobivanje koncesije na pomorskom dobru jest ta da gospodarski subjekt mora biti registriran za obavljanje gospodarske djelatnosti za koju traži koncesiju. S obzirom na to da Grad nije gospodarski subjekt, odlučeno je da radi uspješne provedbe projekta, nositelj projekta bude Rijeka sport, a Grad Rijeka partner. Rijeka sport će imenovati voditelja projekta, kao i ostatak projektnog tima, pojašnjavaju iz gradske uprave.

Ističe se i kako je cilj projekta uspostaviti suvremeni multifunkcionalni prostor u centru grada Rijeke namijenjen brojnim ciljnim skupinama – građanima, studentima, poduzetnicima i turistima, a u svjetlu unapređenja turističke ponude i promocije gospodarskih i poduzetničkih aktivnosti. Pored toga, stavljanjem prostora bivše zgrade ExportDrva u samom centru Rijeke u funkciju nastavlja se kontinuirani proces obnove i stavljanja u funkciju napuštene industrijske infrastrukture i osigurava njena održivost kao čimbenika budućeg razvoja.

Doznajte ovdje planove za bivšu tvornicu boja i lakova u Dubrovniku.

Copy link
Powered by Social Snap