Pretraga

Cjelovita obnova bivše zgrade komande: Državni inspektorat do kraja godine u novom prostoru

A- A+

U okviru prvog velikog ulaganja u bivšu zgradu komande u Sisku, na građevini se provodi cjelovita obnova. Radovi vrijedni 3,2 milijuna eura za koje su sredstva osigurana iz više izvora bliže se kraju te će nakon završetka obrtničkih radova započeti uređenje okoliša. Kad obnova bude privedena kraju, prostor će dobiti nove korisnike među kojima je i Državni inspektorat RH. Dodana vrijednost zgradi uređenje je velike dvorane zamišljena kao multifunkcionalni prostor za djelovanje organizacija civilnog društva, županijske uprave i raznih ustanova.

obnova bivše zgrade komande u Sisku | Sisačko-moslavačka županija

Provedba cjelovite obnove na bivšoj zgradi komande u Sisku označava prvo značajno ulaganje u ovu građevinu. Nakon obnove u prostore zgrade bit će smješteni novi korisnici, među kojima su se našli Državni inspektorat, dva ministarstva i druge za županiju značajne organizacije.

Obnovu vrijednu 3,2 milijuna eura provodi Sisačko-moslavačka županija sredstvima iz Fonda solidarnosti te uz pomoć Ministarstva kulture i medija. Koriste se i sredstva iz Nacionalnog plana oporavka otpornosti te iz županijskog proračuna. Radovi su u završnoj fazi, a nakon završetka obrtničkih radova uslijedit će uređenje okoliša.

Ojačana konstrukcija objekta

U dosadašnjim radovima ojačana je konstrukcija objekta, izvedeni su novi podovi, zidovi i stropovi, postavljena je nova stolarija te su ugrađene nove instalacije. Objekt je dobio i ugradnju energetski učinkovite vanjske ovojnice, novo krovište, a uveden je i sustav grijanja dizalicama topline. Na taj način je postignuta znatno bolja energetska učinkovitost zgrade.

Izdvojeni članak

Krenulo rušenje najveće stambene zgrade oštećene u petrinjskom potresu, 144 stana postaju prošlost

Isto tako, u zgradi je ugrađeno dizalo koje će olakšati kretanje osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, budući da u građevini dosad nije bilo dizala.

– U glavnoj zgradi i aneksu u kojem se nalaze uredi radovi su u završnoj fazi, odnosno trenutno se izvode unutarnji obrtnički radovi. Kada ti radovi završe, kreću i završni obrtnički radovi na drugom aneksu u kojem se prije potresa nalazila kino dvorana. Nakon završetka radova u samoj zgradi, slijede radovi uređenja okoliša koji obuhvaćaju sanaciju odvodnje, rekao je o radovima župan Ivan Celjak.

Novi korisnici

Kad obnova bude privedena kraju, u zgradu će biti smješteni novi korisnici. Ondje će dobiti prostore Državni inspektorat RH (Ispostava Sisak), Ministarstvo obrane RH (Područni odsjek Sisak), Ministarstvo hrvatskih branitelja (Područni odjel Sisak), Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ, Razvojna agencija SMŽ SI-MO-RA, Turistička zajednica SMŽ, Vatrogasna zajednica SMŽ i Crveni križ SMŽ, a useljenje korisnika očekuje se najkasnije do kraja godine.

Osim uredskih prostora, u zgradi se nalazi i velika dvorana koja će imati raznovrsnu namjenu. Riječ je o budućoj multifunkcionalnoj dvorani u središtu grada u kojoj će se moći organizirati razni događaji, poput predstava, kino projektija, sjednica Županijske skupštine i drugih manifestacija.

– Dodana vrijednost ovoj zgradi je dvorana koju uređujemo. To će biti multifunkcionalna dvorana u kojoj planiramo održavati predstave i projekcije filmova, ali će je koristiti i županijska uprava i ustanove u području zdravstva, obrazovanja i sustava socijalne skrbi, kao i organizacije civilnog društva. Dvorana predstavlja novu vrijednost ove zgrade, ali i centru grada i svim građanima grada Siska, zaključio je Celjak.

Sisak je u travnju dobio i novu zgradu županijske bolnice, za 6,3 milijuna eura. Više o velikom ulaganju pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap