Pretraga

U pola stoljeća nije bilo većeg ulaganja: Sisak dobio novu zgradu županijske bolnice za 6,3 milijuna eura

A- A+

Znatno kvalitetnija zdravstvena skrb ovom je investicijom omogućena stanovnicima Siska i okolice. Svečano je otvorena obnovljena zgrada nove interne u Općoj bolnici ‘dr. Ivo Pedišić’ u Sisku. Radove vrijedne 6,3 milijuna eura financirala je Sisačko – moslavačka županija, a sredstvima iz Fonda solidarnosti EU-a, nabavljena je i medicinska oprema. Unutar kompleksa same bolnice, još se obnavlja nekoliko objekata. Potresom pogođenoj županiji, ovo je najveće ulaganje u zdravstveni sustav u posljednjih 50 godina.

Interna opća bolnica 'Dr. Ivo Pedišić' Sisak2

Interna opća bolnica ‘Dr. Ivo Pedišić’ Sisak | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Nikad sretniji korisnici zdravstvenih usluga i zdravstveni djelatnici. Cjelovitu obnovu zgrade nove interne u Općoj bolnici ‘dr. Ivo Pedišić’, izgrađene 1974. godine, provela je Sisačko – moslavačka županija. Vrijednost radova iznosi 6,3 milijuna eura. Interna ima suvremenu medicinsku opremu vrijednu 7,8 milijuna eura, financiranu iz Fonda solidarnosti EU-a.

Naime, restaurirana zgrada sastoji se od prizemlja i tri kata. U njoj su smješteni Odjel infektologije, Odjel kardiologije s jedinicom intenzivnog liječenja i Odjel pojačane internističke skrbi s koronarnom jedinicom. Zgrada ukupno ima 47 bolničkih kreveta, a u prizemlju je prijemna ambulanta.

Interna opća bolnica 'Dr. Ivo Pedišić' Sisak1

Interna opća bolnica ‘Dr. Ivo Pedišić’ Sisak | Foto: Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

Nadalje, u procesu obnove još je nekoliko bolničkih objekata. Osim zgrade bolničke kuhinje, za koju se procjenjuje da bi trebala biti dovršena do kraja godine, modernizirat će se zgrade Pedijatrije, Citologije, Patologije te ‘Stare interne’. Dovršava se i parkiralište od 78 parkirnih mjesta, a naposlijetku će se u sanaciju prometnica u krugu bolnice.

Posljedice potresa i ostali projekti

Potres nije previše utjecao na razinu pružanja medicinske skrbi u županijskoj općoj bolnici, što dokazuju i službeni podaci. Na području Sisačko – moslavačke županije živi oko 39 tisuća ljudi. Godine 2022. hospitalizirano je nešto manje od 31 tisuće pacijenata. U bolnici je oko 1150 zaposlenih, oko 450 medicinskih sestara i 112 liječnika, koji imaju specijalizaciju ili subspecijalizaciju.

Izdvojeni članak

Hit lječilište na Jadranu iz 70-tih ponovno u fokusu, od bolnice prave wellness

U Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine rekli su da se u Sisku trenutno gradi jedanaest višestambenih zgrada s ukupno 209 stanova. U danima koji slijede, započet će izgradnja još devet višestambenih zgrada, od toga dvije u neposrednoj blizini bolnice. Nakon što prestane potreba za stambenim zbrinjavanjem u potresu stradalih stanovnika Siska, one će biti stavljene na raspolaganje bolnici za smještaj deficitarnih kadrova.

Podsjetimo, Sisak i njegovu okolicu razorio je potres jačine 6,2 po Richteru u prosincu 2020. godine. Do treće obljetnice potresa, službeno je obnovljeno 7683 privatnih zgrada i kuća, a 758 ih je u postupku obnove. I premda su na području Petrinje, Gline i Siska zatvorena sva kontejnerska naselja, a obnova je napokon krenula punom parom, mnogi građani još čekaju svoj krov nad glavom.

Dugo iščekivani bolnički kompleks KBC-a Rijeka na Sušaku vrijedan 158 milijuna eura, svečano je otvoren. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap