Pretraga

Veliki plan za Stari Hajdukov plac: Na travnjaku memorijalni park, a ispod njega javna podzemna garaža

A- A+

Još samo jedan dan traje javna rasprava o Nacrtu programskih smjernica za izradu natječajnog programa gradskog projekta ‘Stari Hajdukov plac’. Prilika je to da građani uoči raspisivanja natječaja za projektno rješenje daju svoje mišljenje, primjedbe i prijedloge o budućnosti ove kultne lokacije koja je obilježila povijest NK Hajduk. Riječ je o uređenju javne površine od 50.000 kvadrata podijeljene na 8 zona, od kojih se na uređenje starog nogometnog igrališta odnosi 40%.

stari Hajdukov plac

stari Hajdukov plac | foto: Roko Uvodić

Grad Split je raspisivač urbanističko-arhitektonskog natječaja koji ima cilj integralnog rješavanja vrijednog gradskog područja starog igrališta NK Hajduk i njegovog produženja prema Marjanu. Riječ je o površini od približno 50.000 kvadrata.

Ovaj iznimno dragocjen prostor u neposrednoj blizini stare gradske jezgre proteže se sjeverno od povijesnog Velog Varoša, u smjeru naselja Spinut. Dok na zapadu dotiče prve padine park šume Marjana, a prema istoku se proteže gotovo do središta grada.

Izdvojeni članak

Donosimo detalje obnove Poljuda, radovi idu u dvije faze, očekuje se izvođač radova

Danas je to područje omeđeno Plinarskom ulicom s juga, Zrinsko-Frankopanskom ulicom s istoka, Matoševom ulicom sa sjevera i Nazorovim prilazom na zapadu. Rijetko je izgrađeno, uglavnom na rubnim i kontaktnim područjima.

stari hajdukov plac

stari hajdukov plac | foto: screens shot Nacrt Grad Split

Suvremeno rješenje podijeljeno na 8 zona

Kako stoji u Nacrtu programskih smjernica za izradu natječajnog programa gradskog projekta Stari Hajdukov plac, izabrano projektno rješenje za ovu lokaciju mora biti optimalno i suvremeno. Mora i svojim programom, prostornom organizacijom, oblikovanjem, racionalnim energetskim konceptom i skladnim odnosom prema zaštićenom kulturnom dobru stvoriti novu gradsku urbanističku i arhitektonsku vrijednost.

Obuhvat urbanističko-arhitektonskog natječaja je podijeljen na osam specifičnih zona. Zona ‘A’ obuhvaća memorijalni park s javnom podzemnom garažom na području Starog Hajdukovog placa. U zoni ‘B’ nalazi se kulturno-javni sadržaji: Gradska tržnica, Gradska kavana, poslovni prostori, Hajdukov dom, Splitska kuća glazbe (Glazbena škola Josip Hatze) i prostori za KUD ‘Jedinstvo’ kao jedan funkcionalno sadržajni paket.

Zona ‘C’ rezervirana je za podzemnu garažu Varoš i sportske sadržaje dok bi se u zoni ‘D’ trebali obavljati  rekonstrukcijski zahvati duž Plinarske ulice. Zona ‘E’ predviđena je kao prostor  ‘Druge scene’ HNK Split. Zone ‘F’, ‘G’ i ‘H’ predstavljaju anketni dio natječaja, te obuhvaćaju Mangjerovu ulicu, ulicu Petra Svačića i Trg Gaje Bulata, te za njih vrijedi napomenu kako mogu sadržavati i ‘radikalnija rješenja ukoliko će biti opravdana svojom kvalitetom i općenito poboljšanjem trenutne situacije u prostoru’.

stari hajdukov plac

stari hajdukov plac | foto: screen shot Nacrt grad Split

Što bi trebalo zamijeniti stari teren

Centralni dio natječaja svakako se odnosi na zonu ‘A’ odnosno na konstrukciju memorijalnog parka na lokaciji gdje je danas staro Hajdukovo igralište. Ukupne je površine 16.260 kvadrata, što čini približno 40% cijelog obuhvata projekta.

Unutar ove zone prostor treba biti uređen tako da bude otvorenog i javnog karaktera, te kao nastavak na već postojeću pješačku zonu u blizini. Travnjak Starog placa mora se pak očuvati na način da ostane zelena površina, te tako postane novi memorijalni park. Poželjno je i da se razmišlja van okvira natječajnog obuhvata prilikom promišljanja kretanja pješaka, posebno uzevši u obzir park Emanuela Vidovića u neposrednoj blizini. Sve kako bi se pješačka zona stare gradske jezgre još više proširila.

Napominje se i kako projektanti moraju uzeti u obzir da će Matoševa ulica postati važno opskrbni punkt proširenog dijela gradskog središta. Kao i da na ovoj lokaciji treba riješiti promet u mirovanju predviđanjem podzemne garaže s kapacitetom od 800 do 1.0000 mjesta, po potrebi i na više etaža. Navodi se kako je lokacija garaže moguća i ispod travnjaka Starog placa. No i da takav pothvat ne smije značajno utjecati na parkovni ambijent koji se tamo predviđa. Jedan ulaz se predviđa iz Matoševe ulice, drugi iz Zrinsko-Frankopanske.

Povijest i značaj

Prema javno dostupnim podatcima, Stari plac ili Staro Hajdukovo naziv je za nekadašnje nogometno igralište NK Hajduk. Prvotno se, prije osnivanja Hajduka, taj komad zemlje zvao Krajeva njiva (od kraj, splitski naziv za kralj), koje je služilo kao vježbalište austrougarske vojske.

Prva utakmica koja se odigrala na Starom placu, a istovremeno i prva Hajdukova utakmica uopće, bila je ona protiv kluba Calcio Spalato. Hajduk se svojim igralištem koristio od 1911. do 1979. godine kada se klub preselio na Poljud.

stari hajdukov plac

stari hajdukov plac | foto: Andro Damjanić

Prethodno je Stari plac puno puta dograđivan, postavljene su montažne tribine i reflektori. Zbog svog značaja 2008. uvršten je na popis preventivno zaštićenih kultnih dobara Republike Hrvatske.

Kinezi su započeli miniranje tunela Kozjak, novi ulaz u Split postaje stvarnost, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap