Pretraga

Donosimo detalje obnove Poljuda, radovi idu u dvije faze, očekuje se izvođač radova

A- A+

U Grad Split stigao je dugo očekivan Elaborat ocjene postojećeg stanja za obnovu Poljuda. Dokument je to koji sadrži detaljnu projekciju radova koji trebaju biti obavljeni kako bi se Hajdukovom stadionu vratio stari sjaj. Detalje, kao i podatak koliko će ova priča koštati, te kada bi radovi trebali početi doznajmo od pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Grada Splita, Tea Vojkovića.

stadion Poljud

Stadion Poljud | Foto: Hajduk.hr

Elaborat ocjene postojećeg stanja Poljuda završen je prije nešto više od mjesec dana kada je i predstavljen gradskim čelnicima. Izveli su ga stručnjaci metalnih i betonskih konstrukcija koje je okupio sljednik autorskog prava prof.  Borisa Magaša, prof. Nenad Fabijanić sa Zagrebačkog Sveučilišta. Oni su imali zadatak dokumentaciju koju je ranije pripremio IGH analizirati i usporediti sa stanjem na terenu, te nadopuniti.

Izdvojeni članak

Aktivirano gradilište pred tunelom Kozjak, Kinezi dovoze svoju operativu, uskoro probijanje portala

– U recenziji dokumentacije od IGH bila je napomena da se treba napraviti analiza postojećeg stanja koja bi trebala biti osnova za izradu izvedbenih projekata i svega što slijedi. Elaborat ocjene postojećeg stanja završen je prije nešto više od mjesec dana. Materijal je analiziran, konzultirali smo se sa specijalistima iz tog područja i na temelju recenzije naših revidenata će nam izrađivači dokumentacije postaviti određene korekcije. To će onda nama biti osnova za izradu glavnih izvedbenih projekata, kaže pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Grada Splita, Teo Vojković, te dodaje kako je izgledno da će se do kraja godine stvoriti uvjeti  za otvaranje natječaja za izvođača radova.

Ističe kako se prilikom izrade elaborate posebno vodilo računa o potresnoj otpornosti građevine. Kao i utjecaju koji su na konstrukciju Poljuda imali blizina mora i zub vremena.

Dvije skupine radova, dvije faze

Radovi će konkretno obuhvatiti sanaciju krovišta i sanaciju armirano betonske konstrukcije. Kao i obnovu bitnih tehničkih sadržaja elektroinstalacija. Poljud će dobiti i novi video i audio sustav, prema modernim standardima koji su danas, ističu iz Grada Splita, ne samo neophodni zbog korisnika, već i zbog propisa.

Objekt će se također prilagoditi današnjim standardima protupožarne zaštite, a puno će se uložiti i u sustav oborinskih voda. Zbog zahtjevnosti projekt će se, kaže Vojković, vrlo vjerojatno provoditi u fazama.

– U projektu se ističu dvije cjeline, krov i ‘ostalo’. Na krovu dilema nema, sve je poznato što se mora napraviti. A na ostatku, prije svega armirano betonskoj konstrukciji, ipak ima dvojbi. Svakako ćemo pokušati organizirati sve tako da sama realizacija bude sveobuhvatna, odnosno da imamo jednog izvođača koji će koordinirati sve. No, priprema projektne dokumentacije će vjerojatno biti odvojena, kaže Vojković uz napomenu kako je Poljud kao objekt jako složen, pa da tako ni njegova obnova, nakon 40 godina zanemarivanja, ne može biti jednostavna.

Ni jeftino, ni brzo

Također, ističe splitski šef urbanizma, obnova ne može biti niti jeftina, niti brza.

– Prema gruboj procjeni, obnova će koštati oko 25 milijuna eura. Za taj novac radit će se sanacija krova koja podrazumijeva u potpunosti zamjenu pokrova od leksana i djelomičnu zamjena, približno 20% čelične konstrukcije. Kao i provođenje potpune antikorozivne zaštita. Tu je onda i sanacija betonske konstrukcije, izrada novog sustava oborinske odvodnje koji je loše, odnosno nije bio do kraja riješen kada je bio građen. To se ne može obavit na brzinu, bit će potrebni mjeseci,  kaže Vojković.

Na pitanje o kojem se vremenskom razdoblju radi, odgovor nismo dobili ni okvirno.

– U ovom trenutku nisam spremna dati taj odgovor, dajte mi lakše pitanje, odgovara pročelnik na upit o tomu koliko bi obnova Poljuda moga trajati. No, ono što, kaže, može reći je da će proces biti dug, ali da se pri planiranju izvođenja radova svakako vodi računa o potrebama Hajduka.

Jer, u konačnici, za Hajduk se sve ovo i radi. Poruka je to koja je još jednom poslana iz splitske gradske uprave.

– Hajduk je institucija u Splitu, i Grad mu želi, bez obzira na rezultate, osigurati primjerene uvjete za sportski razvoj i da okuplja mlade. To je djelatnost i tradicija u gradu koja je neupitna i mi smo obavezni prema građanima, mladosti i tradiciji tom stadionu vratiti mu ono što je imao kao izuzetno vrijedno arhitektonsko djelo koje je zbog desetljetnog neodržavanja došlo u složenu situaciju, zaključuje Vojković.

Saudijci grade nogometni stadion na 200 metara visokoj litici, pogledajte ovdje kako će izgledati.

Copy link
Powered by Social Snap