Pretraga

Ova dva velika mosta na posve suprotnim krajevima Hrvatske dobivaju novu vizuru, ‘ulog’ gotovo milijun eura

A- A+

Na dva potpuno suprotna kraja Hrvatske obnavlja se rasvjeta na dva mosta, oba simbola tamošnjih urbanih područja. Riječ je o mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku i osječkom pješačkom mostu. Na prvom rasvjetu je spržio udar groma krajem lipnja, dok je rasvjeta na drugom dotrajala, te izgubila svoju estetsku vrijednost. Oba mosta imaju velik značaj za građane, te igraju veliku ulogu u vizualnom i funkcionalnom identitetu gradova. Evo što će se raditi.

Most mladosti, Osijek, foto: Unsplash; Dominik Lalic

Mostovi u Osijeku i Dubrovniku, dva velika grada koja su sinonim urbanog življenja na istoku i jugu Hrvatske, uskoro će zasjati u novom ruhu. Trenutno se izvode oba projekta sanacije rasvjete na mostovima koji su od velikog značaja za lokalnu zajednici i turizam.

Izdvojeni članak

Donosimo popis 10 najdužih mostova u Hrvatskoj: Pelješki nije na prvom mjestu

Nakon 7 godina lampice se ugasile

Jutro u Osijeku danas je započelo zatvaranjem pješačkog mosta koji već dulje vrijeme vapi za obnovom rasvjete. Naime, stara rasvjeta, koja je bila dar Osječanima jedne tvrtke, već je dulje vrijeme u lošem stanju. Lampice su dotrajale zbog čega je cijeli light show koji se svako večer događao duž šetnice uz Dravu, malo je reći, izgledao tužno.

Zbog toga je Grad Osijek odlučio rasvjetu zamijeniti. Raspisana je natječaj, a prema podatcima iz Elektroničnog glasnika javne nabave izvođač radova je Elektrocentar Petek. Vrijednost radova iznosi 152.952,78 eura.

pješački most Osijek

pješački most Osijek | foto: Grad Osijek / Ivan Vidaković

Pješački most je jedan od najznačajnijih vizualnih simbola grada Osijeka. Dominira cijelom vizurom grada i čini neizostavni dio prepoznatljive panorame Osijeka. Smješten u pješačkoj zoni, povezuje lijevu i desnu obalu rijeke Drave, te spaja pješačke šetnice na obje strane rijeke Drave. Svojim veličinom i konstrukcijom dominira u okruženju i kao građevina postao je prepoznatljivi i zaštitni znak Osijeka. Most je sagrađen 1980. godine, ima raspon od 209,5 i visinu od 35 metara.

Postojeća dekorativna rasvjeta Pješačkog mosta postavljena je u lipnju 2017. godine. Upravljanje rasvjetom izvedeno je na način da je svako rasvjetno tijelo zasebno upravljivo te je stoga moguće stvaranje dinamičkih svjetlosnih scena za specijalne prilike i za obilježavanje raznih događaja i obljetnica (blagdani, praznika, specijalne prigode i sl.). Dekorativna rasvjeta je izvedena s 224 rasvjetna tijela. Osječani se nadaju da će nova rasvjeta biti jednako impresivna.

Udar groma presudio

Na mostu dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku u tijeku je pak modernizacija, također dekorativne rasvjete. Sustav bilježi velike poteškoće od kako je došlo do kvara uslijed udara groma krajem lipnja. Projekt je u nadležnost Hrvatskih cesta, a vrijednost investicije iznosi 791.100,82 eura bez PDV-a.

– Tijekom grmljavinskog nevremena u noći 26.-27.6.2024. došlo je do kvara dekorativne rasvjete na mostu dr. F. Tuđmana (DC8) u Dubrovniku.  Zbog navedenog, linijska rasvjeta nije u normalnoj funkciji, dok reflektori rade uredno. Poduzete su mjere na otklanjanju ovog kvara. Naime, dio lampi linijske rasvjete demontiran je i poslan na servis. Očekivano vrijeme i trošak popravka kvara bit će moguće odrediti po primitku ponuda za pričuvne dijelove dekorativne rasvjete. U međuvremenu dekorativna rasvjeta mosta radi u smanjenom opsegu, rekli su za dulist.hr iz Hrvatskih cesta.

Most dr. Franje Tuđmana Dubrovnik

Most dr. Franje Tuđmana Dubrovnik | foto: Ing-grad

Most dr. Franje Tuđmana povezuje dvije obale zaljeva Rijeke Dubrovačke. Izgradnja mosta započela 1989. konstrukcijom prilaznih cesta, ali rat je spriječio dalju gradnju, pa je most završen i pušten u promet tek u svibnju 2002. godine.

Most je viseći i sastoji se od dva dijela prednapregntog grednog sklopa sa zapadne strane i glavnog nesimetričnog sklopa s visećom spregnutom gredom na istočnoj strani. Na zapadnoj strani, na prilaznoj cesti izgrađen je vijadukt dužine 66 metara. Dužina mosta je 518 metara.

U jednoj od najčitanijih Bauštelskih reportaža doznajte ovdje sve o povijesnom spajanju osječke šetnice uz Dravu.

Copy link
Powered by Social Snap