Pretraga

Za 10 godina Hrvati u IKEA-i ostavili više od milijardu eura, iznenadit ćete se koji su artikli najprodavaniji

A- A+

Na današnji dan prije točno deset godina otvorena je robna kuća IKEA Zagreb. Od tada, posjetilo ju je skoro 18 milijuna posjetitelja, dok je ukupni promet tvrtke IKEA Hrvatska dostigao više od 1 milijardu eura (bez PDV-a). Bila je i ostala jedna od obožavanih trgovina s namještajem i opremom za dom u Hrvata, a kontinuirani rast profita uvelike može zahvaliti prijelomnom trenutku, otvaranju 6 dostavnih centara diljem Lijepe naše u razdoblju od 2017. do 2020. godine. Kroz deset godina rada IKEA je prodala gotovo 5 milijuna primjeraka jednog ikoničnog artikala za kuhinju, te toliki broj svuda u svijetu obožavanog komada namještaja da bi svi primjerici, poredani jedan uz drugi, ispunili cestu dugu 114 kilometara.

IKEA

IKEA | foto: IKEA

Prije točno deset godina svoja je vrata u Hrvatskoj otvorila IKEA, trgovina zbog koje su generacije Hrvata hodočastile u susjedne zemlje kako bi kupili povoljan namještaj za sastavljanje, posteljinu, suđe i brojne ikonične kućanske sitnice koje su se mogle nabaviti samo ‘tamo’. Po otvorenju u kupovinu je odmah pohrlilo petstotinjak kupaca, a kroz proteklo desetljeće zabilježeno ih čak 18 milijuna.

Izdvojeni članak

IKEA vizija doma budućnosti: Namještaj od gljiva, struja iz tapeta i hologrami

Ovoliki broj kupaca, generirao je i očekivano velik promet koji za razdoblje od 10 godina iznosi više od milijarde eura. Kao i kontinuirani rast. Tako je prve godine iznosio je nešto više od 70 milijuna, a u poslovnoj godini 2023. (1. rujna 2022. – 31. kolovoza 2023.) oko 150 milijuna. Dok se, kažu iz tvrtke, rast očekuje i u ovoj godini.

Stalan rast prometa

Ovakvi rezultati ne bi bili mogući da IKEA nije nastojala biti dostupna svojim kupcima i klijentima širom Hrvatske. Upravo stoga je između 2017. do 2020. otvoreno šest IKEA dostavnih centara – Rijeka, Split, Osijek, Dubrovnik, Zadar i Pula, a 2021. otvoren je i IKEA Studio za planiranje u Splitu, prvi u regiji IKEA Jugoistočna Europa (Hrvatska, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Ukrajina).

Velik je trud uložen i u pokretanje internetske trgovine, pa kupci svoje omiljene IKEA proizvode od 2016. godine mogu naručiti i platiti on-line. Danas taj kanal čini više od trećine ukupnog IKEA prometa u Hrvatskoj i jedan je od najvećih udjela u IKEA svijetu koji čine 473 robne kuće u 63 države.

– Plan za prvu godinu IKEA poslovanja u Hrvatskoj bio je ostvariti prihod od 60 milijuna eura i imati oko 300 zaposlenih. Danas, dok slavimo deset predivnih godina na ovom tržištu, gotovo smo utrostručili prodaju, ali i broj djelatnika. Naši planovi time su postali stvarnost. IKEA vizija – stvaranje boljeg svakodnevnog života za što više ljudi, bilo kada i bilo gdje, čini nas onim što danas jesmo, dobrim i pouzdanim partnerom za opremanje doma, rekla je Davorka Pazanin, odnedavno direktorica tržišta IKEA Hrvatska.

Milijuni zdjelica i kilometri biblioteke

Tijekom prvog desetljeća, Oftast tanjuri i zdjelice bili su među najomiljenijim proizvodima kupaca iz Hrvatske, pa ih je prodano čak 4,9 milijuna u raznim veličinama. Prodano je i 185.000 komada Billy biblioteka, koje su već godinama jedan od ikoničkih IKEA proizvoda, i koje bi – poredane u nizu – tvorile biblioteku dugu 114 kilometara, dovoljno dugu da se povežu Zagreb i Maribor.

Uz to, 400.000 prodanih Lack stolića svih dimenzija. Poslagani jedan na drugoga tvorili bi planinu visine od 164 kilometra, 18 puta višu od Mount Everesta.

10 godina IKEA Hrvatska

10 godina IKEA Hrvatska | foto: IKEA

Među najboljim poslodavcima

Iz tvrtke ističu kako su ravnopravnost, različitost i inkluzija važne odrednice IKEA poslovanja i dio vrijednosti ove tvrtke. Koliko se o tome vodila briga, govori i to što je IKEA Hrvatska više puta, prema neovisnom istraživanju portala Moj Posao, birana za jednog od tri najbolja poslodavca među velikim tvrtkama.

Izdvojeni članak

Ovo je tajna koja stoji iza zahtjevnih imena IKEA proizvoda, ne bi nikada pogodili!

Treba reći i da je IKEA Hrvatska bila predvodnik u tehnološkim rješenjima. Tako je pored implementacije automatskog sustava za prikupljanje narudžbi, IKEA Zagreb i jedna od prvih robnih kuća koje već dvije godine koriste dronove za kontrolu stanja zaliha.

Kako i da se tvrtka donacijama i volonterskim angažmanom svojih djelatnika uključila u pomoć stanovnicima poplavljenih područja, kao i onima ugroženima potresima i njihovim posljedicama. Upravo su, u suradnji s UNICEF Hrvatska, u tijeku realizacije donacija za KBC Zagreb te Županijsku bolnicu Čakovec, kako bi se pomoglo ukupnoj dobrobiti djece koja se liječe u ovim institucijama. Istodobno, u tijeku je i donacija Udruzi Krijesnica, koja pomaže obiteljima s djecom s malignim bolestima.

IKEA ima novi alat za dizajn interijera, ako ste ‘Sims’ ili ‘Toca Boca’ fan ovo je za vas!

Copy link
Powered by Social Snap