Pretraga

Upozorenje: Priuštivog stanovanja neće biti ako EU ne odobri gradovima novac za nove stanove

A- A+

Trenutno na EU razini postoji odredba o Uredbi o Europskom regionalnom fondu i kohezijskoj politici koja eksplicitno brani da se novac iz Europske unije spušta na lokalne razine. No, jedinicama lokalne samouprave taj novac bi vrlo dobro došao, pogotovo za realizaciju stanova za priuštivo stanovanje. Iz tog razloga, kako bi pridonijeli u stanju stambene krize zastupnici stranke Možemo! predložili su izmjenu predmetnog članka.

stambena zgrada, Ferenšćica | foto: Bauštela.hr

Iako se u hrvatskoj politici govori o stambenoj krizi, smatra li se ona ozbiljno? Zastupnici stranke Možemo! mišljenja su kako je stav političara spram ove teme suviše neozbiljan, kao i da se nedovoljno govori o priuštivom stanovanju.

Osim što su se zastupnici te stranke Marin Živković i Damir Bakić osvrnuli na porezne mjere za koje smatraju da neće pomoći u poboljšanju stambene politike, zastupnik Možemo! u Europskom parlamentu Gordan Bosanac najavio je inicijativu za izmjenu fondovske regulative. Glavni cilj inicijative je da gradovi mogu doći do kohezijskih sredstava za izgradnju priuštivih stanova.

Goruća europska tema

Bosanac je istaknuo kako je njegova stranka Možemo! u nacionalnu politiku i ušla 2019. godine na europskim izborima s glavnom temom kampanje koja je bila ni manje ni više – kriza stanovanja. Pet godina kasnije, napomenuo je, ovo je jedna od gorućih europskih tema, kako za Komisiju, tako i za Europski parlament. U tom smislu, Bosanac predviđa okretanje u smjeru priuštivog stanovanja na nov način.

Izdvojeni članak

Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Sve o klimama, dizalima i izdašnim novčanim kaznama

– Zbog toga sam se u okviru grupacije Zelenih u Europskom parlamentu založio da kroz Odbor za regionalni razvoj Europske unije krenemo s novom politikom, kojom bismo omogućili da se europska sredstva spuštaju izravno na lokalnu samoupravu kako bi mogla graditi stanove dostupne za priuštivo stanovanje, rekao je Bosanac.

Budući da trenutno postoji odredba u Uredbi o Europskom regionalnom fondu i kohezijskoj politici, članak 7. koja eksplicitno brani da se novac iz Europske unije spušta na lokalne razine, inicirat će izmjenu predmetnog članka. Svrha bi bila protok novca prema jedinicama lokalne samouprave.

– Tu je pitanje i za premijera Plenkovića: Je li Hrvatska spremna na Europskom vijeću podržati taj prijedlog? S tim prijedlogom problem nema niti Europski parlament, niti Europska komisija, on zapinje u Europskom vijeću, u državama članicama, kazao je Bosanac.

Novac u lokalne samouprave

Na ovaj način, pojasnio je, lokalne samouprave, među kojima i Zagreb moć će brže apsorbirati novac kako bi napravili plan izgradnje stanova za priuštivo stanovanje. Osvrnuvši se na netom predstavljene porezne izmjene, Damir Brkić je dodao kako stranka Možemo! od ranije zagovara porez na nekretnine da bi se, kako stoji u programu stranke, doprinijelo priuštivom stanovanju. Po pitanju poreza na dohodak istaknuo je stav kako treba pozdraviti dizanje osobnog odbitka, no kako Možemo! neće podržati povišenje praga za primjenu više porezne stope sa 42 na 50 tisuća eura godišnje.

– Faktički, time smo uvedeni u flat rate porez, gdje svi građani plaćaju porez po istoj stopi. Lakim računom se pokaže da čak i ako imate bruto plaću 7000 eura mjesečno do vas viša porezna stopa ne dopier, rekao je Bakić.

Po pitanju pak utjecaja poreznih izmjena na grad Zagreb, nadodao je da će osoba s prosječnom plaćom od 2.650 eura s jednim uzdržavanim članom obitelji dobiti 19 eura višu plaću. S druge strane, proračun Grada Zagreba, kojim se financiraju i ulaganja u javnu infrastrukturu, tim izmjenama izgubit će 9 do 10 posto poreza na dohodak, komentirao je Bakić.

Najaktualnija politička afera koja se vrlo usko tiče građevinskog sektora hapšenja su vezana za aferu ‘bukobran’. Najvažnije elemente pročitajte u sažetom pregledu ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap