Pretraga

Kriza stanovanja u Europi: Stručnjaci ju povezuju sa porastom desnice

A- A+

Ususret izborima za Europski parlament 2024., u Europi se uočava jačanje desnice. Desno orijentiranim strankama raste potpora u više europskih država te su ove godine izabrane u Nizozemskoj i u Portugalu, a isto se predviđa i u Njemačkoj. Stranke nužno ne vežu slični programi te stručnjaci vjeruju kako su takva politička kretanja uzrokovana krizom stanovanja, koja je zahvatila brojne veće gradove. Stanovnici Lisabona, Amsterdama, Praga, Milana, ali i Londona prosvjedovali su jer im najmovi uzmu 40 i više posto plaće, a kupnja je nerijetko nedostižan san. Iako stranke nisu pretjerano usmjerene na taj problem, već je toliko obuhvatan da ga se može nazvati ‘društvenim problemom 21. stoljeća’.

stanovanje | foto: Freepik

Izbori za Europski parlament 2024. sve su bliže, a u nekim državama Europske unije, ove godine su se održali parlamentarni izbori. U Nizozemskoj i Portugalu odabrane su stranke desnice, a i u Njemačkoj jača desno orijentirana stranka. Iako za jačanje desnice postoje različita objašnjenja, prema nekim izvorima među glavnima se može izdvojiti kriza stanovanja u Europi.

Dok je stanovanje problem, pogotovo u većim hrvatskim gradovima, teška situacija je i u drugim zemljama EU, a i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kriza stanovanja, kažu određeni stručnjaci, više nije problem društveno marginaliziranih, samohranih roditelja i općenito ekonomski loše pozicioniranih, već je zahvatila i ‘srednje slojeve’ društva. Time ovo postaje ‘društveni problem 21. stoljeća’, a ususret izborima za Europski parlament, vjeruje se kako je usko vezan za jačanje desnice u Europi.

Kriza stanovanja

Izbori za Europski parlament održat će se 9. lipnja 2024. godine, a stranke desnice vrlo dobro stoje i predviđa se da će izbori za njih uspješno proći. U prvih devet zemalja EU, neke analize su predvidjele kako će desnica pobijediti. Tako, međutim, nije nužno zbog politika koje promoviraju jer programi nisu međusobno uskladivi, već ih možebitno povezuje kriza stanovanja koja je rastući problem na razini Europske unije, piše The Guardian.

Izdvojeni članak

Rijeka izrađuje Listu stanova za mlade, baza priuštivo stanovanje kroz najam

– Stranke stroge desnice jačaju kada imaju mogućnost iskoristiti za sebe društveni jaz koji se javlja zbog manjka ulaganja i neadekvatnog vladinog planiranja … i kada za to mogu okriviti doseljenike, rekao je UN-ov posebni izvjestitelj o pravu na zadovoljavajuće stanovanje.

Prosvjedi u većim gradovima

Zbog manjka priuštivog stanovanja već se prosvjedovalo u Lisabonu, Amsterdamu, Pragu, Milanu, no i u Londonu. U svim tim gradovima ljudi su iskazivali nezadovoljstvo, no i zabrinutost zbog vrtoglavog porasta najmova koji može popratiti samo džep financijski vrlo dobro situiranih. Mladima najmovi ‘gutaju’ do pola mjesečnih primanja, dok su hipoteke na nekretnine iznosom jednake do deset prosječnih plaća.

– Situacija je to u kojoj se trenutno nalaze brojne zemlje EU. Kriza stanovanja više se ne odnosi isključivo na one koji malo zarađuju, migrante, obitelji samohranih roditelja, već i na srednje slojeve. Ovo je društveni problem 21. stoljeća, rekao je Guardianu Balakrishnan Rajagopal, UN-ov izvjestitelj.

40 posto plaće na najam

Podaci Eurostata pokazuju kako su u 27 zemalja članica EU, između 2010. i 2020. cijene nekretnina su skočile do 47 posto, a najmovi u istom razdoblju narasli su 18 posto. U nekim državama, stanovnici troše 40 i više posto neto mjesečnih primanja na smještaj, a sve te promjene ogledaju se u politici. Nedavno provedeno akademsko istraživanje pokazalo je vezu između rasta cijena i povećanog glasanja za krajnju desnicu – nevezano za anti-imigrantske politike desnice.

Izdvojeni članak

Nacionalni plan stambene politike: Omogućiti priuštivo i kvalitetno stanovanje za sve

Tarik Abou-Chadi, politički specijalist za EU i koautor istraživanja koje je ustvrdilo kako rast cijena najma direktno povezan s lokalnim podupiranjem stranke Alternative für Deutschland (AfD) u Njemačkoj, rekao je kako je ‘strah od gubitka statusa’ glavni faktor za odabir te stranke.

– Podaci pokazuju kako je stanovanje sada dio šireg spektra ekonomskih i društvenih prijetnji, a osjećaj nesigurnosti i prijetnje povećavaju anksioznost. Strah da si nećete moći priuštiti stan dovest će do toga da ćete početi razmišljati podupiranje krajnje desnice, objasnio je.

Porast desnice

U Portugalu, osim u Lisabonu, velik problem s visokim najmovima primijećen je i u Portu, a kao glavni razlog smatraju se iznajmljivanje digitalnim nomadima i povećana apartmanizacija. U toj državi, potpora desno-orijentiranom političaru Chegi u ožujku je porasla gotovo tri puta, dok su na izborima nizozemski glasači odabrali Slobodarsku stranku (PVV) vođe krajnje desnice Geerta Wildersa.

Politike ovih političara i stranaka, ipak, međusobno se razlikuju. Wilders vodi protuislamski usmjerenu stranku, dok je Chega bio više usmjeren na korupciju, nego što je govorio o krizi stanovanja u gradovima poput Porta i Lisabona. Kako bilo, iako nijedna stranka nije ‘igrala na kartu stanovanja’, stručnjaci očekuju da će se u Europi koja vapi za rješenjem krize stanovanja trend povezanosti naginjanja desnici i manjka stanovanja nastaviti.

Osnovno ljudsko pravo

Dok se donedavno na krizu stanovanja u EU gledalo kao na nedostatak svakog drugog komoditeta koje se kupuje i preprodaje pa i u Ujedinjenom Kraljevstvu, zanemarivalo se dalekosežnije planiranje u vidu stambene priuštivosti. Zemlje EU-a imaju hvale vrijednu tradiciju zbrinjavanja svog stanovništva, no, još se uvijek nisu snašle u uspostavljanju stanovanja kao osnovnog ljudskog prava.

Ipak se doima da stranke počinju prepoznavati ovaj problem te su, u siječnju ove godine, gradonačelnici velikih gradova zatražili hitno usmjeravanje na više priuštivo, brojnije i održivo stanovanje. S druge strane,  članovi Europskog parlamenta i ministri stanovanja svih zemalja članica pozvali su na to da rješenje tog pitanja – koje nije u nadležnosti EU – postane primarno.

Prema podacima, u Hrvatskoj se u prosjeku stanuje u manjim stanovima, a točne informacije pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap