Pretraga

Za 23 milijuna eura kultni hotel Plitvice dobiva novo ruho i postaje luksuzni smještaj s 5 zvjezdica

A- A+

Hotel Plitvice sagrađen na terenu Nacionalnog parka Plitvička jezera objekt je visoke arhitektonske vrijednosti u stilu modernog avangardizma. Gradnja hotela izvedena je u razdoblju između 1954. i 1958. godine prema projektu arhitekta Marijana Haberlea, no vrijeme je da dobije novi sjaj. Ipak, uzimajući u obzir konzervatorsku procjenu zbog statusa zgrade hotela kao spomenika kulture, cilj rekonstrukcije od 23 milijuna eura bit će prvenstveno revitalizacija postojećeg objekta kako bi se oživio prvobitni koncept te uskladio s najvišim suvremenim hotelskim standardima. Obnovljeni hotel tlocrta u obliku slova ‘T’ bit će luksuzni smještaj s pet zvjezdica.

hotel Plitvice | Konzervatorski elaborat za rekonstrukciju Hotela Plitvice

Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera naručila je radove na rekonstrukciji i opremanju Hotela Plitvice. Radovi će biti izvedeni prema projektu arhitektice Amire Čaušević, a zahvate obuhvaćene projektom odobrio je i Konzervatorski odjel u Gospiću. Sve skupa koštat će 23.000.000,00 eura, a glavni cilj rekonstrukcije je oživjeti prvobitni projektni koncept arhitekta Marijana Haberlea.

Simbol modernog avangardizma

Hotel Plitvice izgrađen je na dijelu terena unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera u razdoblju između 1954. i 1958. godine prema osnovnoj tehničkoj dokumentaciji autora projekta Marijana Haberlea. Nešto više od 20 godina kasnije, u 1977., a potom i 1996. izvedene su djelomične rekonstrukcije hotela.

Izdvojeni članak

Kultni motel na autocesti odlazi u povijest, poslovao s gubitkom od gotovo 12 milijuna eura

Godine druge rekonstrukcije, u 1996. zbog izrazito visoke arhitektonske vrijednosti s odlikama modernog avangardizma ovaj građevinski sklop je preventivno zaštićen kao spomenik kulture. Dok je 2008. Rješenjem Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Gospiću hotel Plitvice zaštićen kao kulturno dobro, te je ovo kulturno dobro sukladno upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-3857.

Radovi u skladu sa spomeničkim statusom

Cilj projekta rekonstrukcije obnova je, rekonstrukcija i revitalizacija postojećeg objekta u skladu sa spomeničkim statusom, kao i dovođenje hotela u primjerenu kategoriju prema zahtjevu investitora. Projektni zadatak uređenja hotela Plitvice pritom obuhvaća radove na vanjskom, hortikulturnom uređenju, kao i na obnovi te rekonstrukciji pročelja i krovišta.

Unutrašnjim uređenjem planira se uređenje suvremenih sustavnih rješenja instalacija, vertikalnih komunikacija i tehnoloških pomagala u procesu rada. Isto tako, hotel će se uskladiti s najvišim suvremenim hotelskim standardima.

Nadalje, vanjskim uređenjem rekonstruirat će se dodatna pročelja, zamijeniti neprimjerena krovna obloga. Dok će se kolnim i pješačkim ulazom oživjeti prvobitni Haberleov projektni koncept.

Tri krila arhitektonski povezana u cjelinu

Hotel izgrađen na Velikoj Poljani iznad jezera Kozjak sastoji se od više povezanih dijelova oblikovanih u tri krila na više etaža, arhitektonski povezanih u cjelinu, u osnovi tvoreći tlocrt u obliku slova ‘T’. Kako bi se zadržala vrijednost objekta, bio je potreban i konzervatorski blagoslov koji je projekt rekonstrukcije i dobio.

– Rezultat učinjenoga posla na projektiranju ovog vrijednog zdanja izvrstan je, te je sasvim održana kvaliteta rada autora unatoč značajnim izmjenama potrebnim za podizanje klase ove na Plitvicama najvažnije turističko-smještajne arhitekture. Za Za pretpostaviti je sasvim realno da bi autor na vrlo sličan način izvršio zadatak postavljen sa strane investitora praktički ne mijenjajući arhitektonski jezik vanjštine originala, dočim su interijeri pravljeni s opremom i ukusom vremena šezdesetih godina dvadesetog stoljeća kada je kuća građena, a ispravljene su sve u međuvremenu nastale pogreške raznih ambulantnih adaptacija koje nisu bile dovoljno kvalitetne, a kako to zaslužuje ovaj hotel, ocijenili su projekt iz Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Gospiću.

Dodatno su se osvrnuli na činjenicu kako je mjestimično izmijenjena određena originalna dispozicija i rješenja sadržaja u skladu s današnjim vremenom, tehnologijama funkcioniranja i organizacijom unutrašnjosti. Odobrili su prostorne promjene uvjetovane činjenicom što su pojedinia mjesta nakon proteka gotovo šezdeset godina od izgradnje nužno drugačijih tlocrtnih potreba.

Stari hotel iz 19. stoljeća

Dodatna zanimljivost je kako se približno na mjestu postojećeg hotela nekada nalazio stariji Hotel Plitvice, sagrađen 1896. godine prema projektu Josipa Dryaka. Izgradnja tog hotela popratila je postupni razvoj Plitvičkih jezera kao turističke destinacije od druge polovine 19. stoljeća, dok je u 20. stoljeću postalo mjesto ekskluzivnih turističkih sadržaja.

Na lokalitetu Velika Poljana, gdje je danas hotel, već do početka stoljeća bilo je izgrađeno više privatnih vila, hotel, svratište te drugi sadžaji uz cestu koja je prolazila neposredno iznad jezera Kozjak. Na samom pak jezeru bilo je uređeno kupalište i spremište za čamce.

U kolovozu je u Beogradu započelo rušenje jednog od statusnih simbola bivše države – hotela Jugoslavija. Nakon rušenja interes se okrenuo prema onome što će u budućnosti niknuti na ovom mjestu, a više doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap