Pretraga

Otvara se gradilište vrijedno 89 milijuna eura, aktiviran projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom

A- A+

Kreće izgradnja odlagališta neopasnog i inertnog otpada u sklopu novog Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica (RCGO Piškornica). Ovaj projekt je od iznimnog značaja za sjeverozapadnu Hrvatsku i ispunjenje obveza iz Plana gospodarenja otpadom RH od 2023. do 2028. godine. Osigurat će održivo gospodarenje otpadom za oko pola milijuna stanovnika iz četiri županije – Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije.

RCGO Piškornica

RCGO Piškornica | foto: Piškornica

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica (RCGO Piškornica) će omogućiti ekološki prihvatljiv i ekonomski održiv sustav zbrinjavanja otpada, sukladan najvišim standardima Europske unije. Otvaranjem centra zatvoriti će se sva postojeća odlagališta otpada na području djelovanja.

Izdvojeni članak

Video: Polupodzemni spremnici kao idealno rješenje za odvajanje otpada, 30 ih ugrađuje Varaždin

Ukupna vrijednost projekta je približno 118 milijuna eura, od čega se na izgradnju odnosi veći dio, odnosno 89 milijuna eura. Cijeli obuhvat centra iznosi blizu 480.000 kvadrata, a od toga površina hala za obradu otpada iznosi približno 25.000 kvadrata.

Kako je rečeno u sklopu predstavljanja, projekt je do sada prošao nekoliko važnih faza. Direktor tvrtke Piškornice, Mladen Ružman, osvrnuo se na napredak projekta, ističući da su u kolovozu  izdane prve građevinske dozvole, što je omogućilo početak radova na odlagalištima neopasnog i inertnog otpada. Uz to, istaknuo je važnost financiranja projekta, koje je omogućeno kroz sredstva Europske unije, a za ovu godinu iz državnog proračuna i iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

RCGO Piškornica

RCGO Piškornica | foto: Piškornica

– Dobivene su dvije građevinske dozvole te je u pripremi mehanizacija i dostatna građevinska operativa za izgradnju ovog projekta pa tako i upravo započete izgradnje odlagališta neopasnog i inertnog otpada, a plan je da se u narednim godinama (2025. i 2026.)  izgrade sve građevine i potrebna postrojenja, rekao je predsjednik uprave tvrtke Kostak, izvođača radova, Miljenko Muha.

Za 2025. godinu najavljen je početak izgradnje hala u kojima će se odvijati mehanička i biološka obrada otpada, što je uz pročistač otpadnih voda najbitniji dio cijelog projekta. Završetak izgradnje kompletnog centra planira u 2027. godini, kada bi trebao i početi s radom.

U centru će se koristiti najnovije tehnologije za obradu otpada, a dugoročni cilj je smanjenje količine otpada koji završava na odlagalištima. Tako će, sukladno europskim standardima, oba odlagališta biti opremljena naprednim sustavima za kontrolu oštećenja vodonepropusne membrane i tehnologijom za obradu onečišćenog zraka i tehnoloških voda koje će se obraditi na vlastitom pročistaću optadnih voda, a zatim ispustiti u javni sustav odvodnje.

Hrvatska gradi prvu spalionicu otpada koja će smeće transformirati u energiju, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap