Pretraga

Kaštelani protiv Kozjaka okupili se na gradilištu i prekinuli radove, pozvana i policija

A- A+

U nedjeljno poslijepodne stanovnici Kaštela okupili su se na gradilištu tunela Kozjak s južne strane kako bi upozorili na ‘uništavanje šume i prirode’. Zatekli su radnike koji su, kako tvrde, sa skidanjem gornjeg sloja zelenila u kamenjaru započeli večer prije, pod svjetlima reflektora. Po dolasku građana radnici su napustili gradilište, a pojavila se i policija. Iz Hrvatskih cesta poručuju kako se na gradilištu radi prema propisima.

miniranje tunela Kozjak | screen shot Hrvatske ceste

Građani Kaštela, okupljenih u Građansku inicijativu Spasimo Kozjak i Kaštela (GISKK), nastavljaju svoju borbu protiv projekta izgradnje tunela Kozjak i pripadajuće prometnice koji će, po njihovom mišljenju, nepovratno devastirati njihov zavičaj. Njih dvadesetak pozvalo je i policiju.

Izdvojeni članak

Kaštelani protiv Kozjaka, ne žele promet i zagađenje s autoceste u svome dvorištu

Kako su izvijestili javnost, na padinama Kozjaka okupili su se nakon što u subotu navečer na području uočeni građevinski radovi koji su se izvodili pod svjetlima reflektora.

– Građanska inicijativa, ispred koje ovo govorim, doznala je za početak radova na tunelu Kozjak s južne strane te je na državnom zemljištu tvrtka LZ Projekt, čije smo radnike ovdje zatekli, počela s uništavanjem šume i prirode. Mi smo pozvali policiju koja je došla na lice mjesta i napravila zapisnik o slučaju, inače, radovi su izvođeni bez ikakve tabele o investitorima i izvođačima. Radnici zatečeni na terenu kontaktirali su svoje pretpostavljene koji su im kazali da se povuku s terena. Sve je danas prošlo mirno, a mi smo spremni poduzeti sve potrebne mjere da se ovi radovi ne nastave , rekao je Ante Garbati iz GISKK-a za portal.hr.

Gradilište bez oznaka

Prethodno dolasku na lokaciju članovi GISKK-a poslali su poruku medijima u kojoj naglašavaju kako se radovi na Kozjaku izvode  na gradilištu koje nije označeno.

– Nepoznat je investitor i izvoditelj radova te ne postoji tabla ni oznaka gradilišta, a niti registarskih oznaka vozila. Na ovoj katastarskoj čestici upisana je RH, a piše i ‘zabranjena gradnja’. U Studiji utjecaja na okoliš propisane su mjere zaštite na ovom području, kao što su i prethodna arheološka istraživanja. Koliko znamo Konzervatorski odjel u Splitu nije obaviješten o početku radova. Predstavnici Građanske inicijative Spasimo kozjak i Kaštela okupit će se u poslijepodnevnim satima, između 16.30 i 17 sati, na ovoj lokaciji kako bi dočekali izvoditelje radova koji se na posao vraćaju u 17 sati. Očekujemo uvid u dokumentaciju i dozvole, a spremni smo za sve mjere kao što su trajna i dežurstva kod gradilišta, te pozivamo građane Kaštela da nam se pridruže u akciji, poručili su.

Po dolasku građana na lokaciju radnici su prekinuli radove, te napustili gradilište. Okupljen su još jednom ponovili kako je riječ o projektu iza kojega ne stoji stvarna potreba već sam namjera za ‘bogaćenjem na račun izgradnje javne infrastrukture’.

HC: Na gradilištu je sve po propisima

Danas su se oglasili i iz Hrvatskih cesta. Kažu, gradilište je propisno označeno gradilišnom tablom na sjevernom portalu tunela, dok će tabla na južnom portalu biti postavljena nakon što se izvrši čišćenje terena.

– Radovi na izgradnji tunela izvode se sukladno planu. Potkraj ovog mjeseca započeli su pripremni radovi za početak iskopa tunela i na ‘Kaštelanskoj’ strani. U sklopu istih Izvođač je započeo sa osiguranjem pristupa i čišćenjem terena u zoni portala budućeg tunela. Radovi koji se odvijaju sukladni su građevinskoj dozvoli i u skladu sa dinamičkim planom, poručuju iz Hrvatskih cesta.

Novi ulaz u Split

Probijanje tunela Kozjak dio je realizacija velikog projekta Hrvatskih cesta, spojne ceste čvor Vučevica na autocesti A1 koja je dio projekta Novi ulaz u Split – čvor Vučevica na A1 – tunel Kozjak – čvor na DC 8 – Trajektna luka Split. Ova bi prometnici trebala rasteretiti lokalne ceste, posebno u ljetnim mjesecima. Izvođač radova ovdje je tvrtka koja je gradila i Pelješki most –  China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Tunel Kozjak je projektiran za brzinu od 80 kilometara na sat kao jednocijevni tunel s dvosmjernim prometom i servisnom tunelskom cijevi. Servisna cijev se izvodi paralelno s glavnom tunelskom cijevi na razmaku osi od 35 metara. Dužina cijevi je 2.545,7 metara, poprečni presjek tunela svijetlog je otvora 56,17 kvadrata.

U pogledu opreme tunela, predviđene su 4 zaustavne niše, po dvije za svaki smjer vožnje, 2 poprečna prolaza za interventna vozila, poprečni prolazi za pješake svakih 250 m, SOS i hidrantska niša svakih 150 m, uzdužna ventilacija, video nadzor te vatrodojavni nadzor.

Pogledajte ovdje kako je izgledao početak miniranja tunela Kozjak.

Copy link
Powered by Social Snap