Pretraga

Velika rasprodaja državnih nekretnina, već od 32 centa za kvadrat! Nudi se 189 kuća, zgrada, pa čak i jedna škola

A- A+

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) oglasila je veliku rasprodaju državnih nekretnina u 11 županija. Ponuđeno je čak 189 kuća, stanova, gospodarskih zgrada, poljoprivrednih površina, pa čak i jedna napuštena škola. Ponude se mogu dostaviti do 20. prosinca 2024., a kupoprodajni ugovori bit će sklopljeni s najvišim ponuđačima. Analizirali smo ponudu, evo cijena kvadrata i uputa za licitaciju.

kuće iz zraka

kuće iz zraka | foto: Freepik

Početkom listopada Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je javno nadmetanje za prodaju državnih nekretnina. Ponuđeno ih je ukupno 189, a nalaze se u 11 županija.

Najviše je nekretnina na prodaju, njih 65 (približno jedna trećina od ukupne ponude), na području Sisačko-moslavačke županije. Po brojnosti slijedi Virovitičko-podravska županija (45), Karlovačka županija (22), Osječko-baranjska (19) i Bjelovarsko-bilogorska županija (14).

Izdvojeni članak

Važna izmjena još jednog zakona, kod države i JLS-a zakup će se produživati samo pod ovim uvjetom

Tek po jedna nekretnina u ponudi je na području Ličko-senjske županije, Koprivničko križevačke županije  i Vukovarsko-srijemske županije. Zanimljivo je kako je ova rasprodaja u potpunosti koncentrirana na nekretnine u kontinentalnom dijelu Hrvatske, odnosno da ponuda nema u obalnom području duž Jadrana.

Gomila ruševnih objekata

Kako smo već spomenuli, približno jedna trećina od ukupne ponude nekretnina, njih 65, odnosi se na područje Sisačko-moslavačke županije. I to uglavnom na prostor Gline i Petrinje. Tu se uvelike radi o srušenim ili devastiranim kućama s pripadajućim zemljištem kojih je u ponudi 47. Cijene su zanimljive.

Tako se na području Sunje, ruševna kuća s dvorištem, površine 288 kvadrata može kupiti po početnoj cijeni od samo 323 eura, odnosno za približno 1 euro i 10 centi po kvadratu. Dok se u Glini devastirana kuća s dvorištem, površine 1.252 kvadrata prodaje po početnoj cijeni od 767 eura, odnosno samo 60 centi za kvadrat U Glini se po početnoj cijeni od samo 719 eura , odnosno tek 32 centa po kvadratu, prodaje i devastirana kuća s dvorištem u kombinaciji s livadom, sve ukupne površine 2.229 kvadrata.

Kada su u pitanju poljoprivredne površine izdvajamo voćnjak (uz koji dolazi devastirana kuća) u Dvoru, na površini od 827 četvornih metara koji se prodaje po početnoj cijeni od 5.990 eura. Tu je i ponuda u Hrvatskoj Kostajnici gdje se prodaju pašnjak i oranica s etiketom građevinskog zemljišta, ukupne površine od 1.349 kvadrata za 2.530 eura, odnosno za 1,87 eura za kvadrat.

Od nekretnina koje nemaju oznaku devastiranih ili srušenih, kao dobra ponuda za oko zapinje dvosobni stan u prizemlju u Hrvatskoj Kostajnici od 80.89 kvadrata. Početna mu je cijena 26.900 eura, odnosno tek 332,50 eura za četvorni metar.

petrinja

Posljedice potresa u Petrinji | foto: Screenshot Al Jazeera Balkans

Useljivo i povoljno u Slatini

Druga po brojnosti ponuđenih nekretnina je Virovitičko-podravska županija gdje ih se prodaje ukupno 45. Iako je među njima također dosta ruševnih i devastiranih objekata, u ovoj je županiji puno ‘jača’ ponuda iskoristivih nekretnina.

Tako se, primjerice, na području Voćina, po početnoj cijeni od samo 353 eura, odnosno tek 45 centi za kvadrat nudi kuća, dvor i oranica površine 778 kvadrata. Tu je i oranica u Čačincima, površine 3.018 kvadrata koja ima oznaku građevinskog zemljišta, a prodaje se za 878 eura, odnosno tek 29 centi za četvorni metar.

Od useljivih stambenih nekretnina ovdje se pak izdvajaju dvije ponude u Slatini. Tu se kuća s dvorom površine 520 kvadrata prodaje po početnoj cijeni od 23.600 eura, odnosno približno 45 eura za kvadrat. Ako mislite da je to bagatela, pričekajte. Slična nekretnina u blizini od 446 kvadrata još je jeftinija. Prodaje se po početnoj cijeni do 12.800 eura, odnosno približno 29 eura za kvadrat.

Prodaje se i stara škola

U Karlovačkoj županiji gdje se u ponudi nalaze 22 državne nekretnine povoljnom se cijenom ističe nekretnina u Plaškom koja na površini od 1.144 kvadrata sadrži ruševnu kuću s dvorištem i dvije oranice s oznakom građevinskog zemljišta. Početna joj cijena iznosi tek 2.000 eura, odnosno 1,75 eura za kvadrat. Na istom području prodaje se i neoštećena kuća s dvorištem, gospodarskom zgradom i oranicom površine 1.183 kvadrata po cijeni od 3.600 eura, odnosno tek približno 3 eura po četvornom metru.

Na području Osječko-baranjske županije, najatraktivnija je ponuda u malom, ali razvijenom mjestu Koška, u kojemu se prodaju i jednine u OBŽ useljive stambene nekretnine. Njih ukupno 8. Svakako je najatraktivnija ponuda koja obuhvaća dvije stambene zgrade, tri gospodarske zgrade, dvorište, voćnjak i oranicu, površine 4.214 eura po početnoj cijeni od samo 1.790 eura. Što bi značilo približno 43 centa po kvadratu!

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, na području Grubišnog polja prodaje se, ni manje ni više nego škola. I to s pripadajućim dvorom i srušenom kućom, ukupne površine 1.201 četvornih metara. Cijena je prava bagatela, te iznosi 1.250 eura, odnosno tek euro i nekoliko centi. U ovoj se županiji kao dobra prilika izdvaja i stambena zgrada u Daruvaru, ukupne površine 2.199 kvadrata koja se prodaje po početnoj cijeni od samo 3.880 eura.

Koška

Koška | foto: Općina Koška

Kuća i gospodarstvo za 6,70 eura po kvadratu

Tek po jedna nekretnina u ponudi je na području Ličko-senjske županije, Koprivničko križevačke županije i Vukovarsko-srijemske županije. No svakako ih treba spomenuti jer predstavljaju dobar ulov.

Tako je u Borovom naselju u Vukovaru na prodaju oglašena useljiva kuća s garažom i dvorištem  površine 226 kvadrata po početnoj cijeni od 8.380 eura, odnosno samo 37 eura za kvadrat. U Križevcima se pak prodaje kuća s gospodarskom zgradom i dvorištem od 1.521 četvornih metara po početnoj cijeni od 10.200 eura, odnosno 6,70 eura po kvadratu.

U Ličko-senjskoj županije, u Pločama, prodaju se dvije oranice s oznakom građevinskih zemljišta, ukupne površine 4.269 četvornih metara. Početna cijena iznosi samo 18.920 eura, odnosno 4,43 eura za kvadrat.

Uvjeti za licitaciju

Ponude se mogu dostaviti do 20. prosinca 2024., a kupoprodajni ugovori bit će sklopljeni s najvišim ponuđačima. U nadmetanju mogu sudjelovati sve pravne i fizičke osobe koje u Hrvatskoj imaju zakonsko pravo stjecanja nekretnina.

Osobe koje sudjeluju u javnom natječaju moraju uplatiti jamčevinu u iznosu od 5% utvrđene početne cijene. Ponuditeljima, čija ponuda ne bude izabrana kao najpovoljnija, uplaćena jamčevina se vraća najkasnije u roku od 8 dana od dana javnog otvaranja ponuda.

Treba znati da sve troškove vezane uz sklapanje kupoprodajnih ugovora, javnobilježničke ovjere potpisa, kao i porez na promet nekretninama snosi kupac.

Sve detalje ponude za svih 189 nekretnina potražite ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap