Pretraga

Na istoku Hrvatske prodaje se 1.142 kvadrata židovskog groblja, vlasnik kaže institucije ga ne žele

A- A+

Na prodaju je u sektoru nekretnina stvarno svašta, od kapelica i škola koje su izgubile svoju ‘publiku’, do stambenih prostora u garažama i šupama. No, prodaja koja je nedavno oglašena zaprepastila je cijelu Hrvatsku. Đakovčani prodaje ni manje ni više nego staro židovsko groblje! Vlasničke papire za parcelu na kojoj se nalaze grobnice ima, te bez obzira na negativne reakcije ne odustaje u pokušaju da kapitalizira, kako kaže, svoju djedovinu.

židovsko groblje Đakovo

židovsko groblje Đakovo | foto: screen shot you tube RTL

Na svojoj parceli u Đakovu Davor Mikulić postavio je veliku oglasnu ploču na kojoj doslovno piše ‘Prodajem zemljište, židovsko groblje‘. Istaknuta je kvadratura površine od 1.142 četvorna metra, te broj telefona za zainteresirane kupce.

Izdvojeni članak

Kapelicu od 25 kvadrata pretvorili u apartman, traže za nju 120.000 eura

Oglas je u kratkom roku izazvao niz reakcija, od smijeha onih koji su ga doživjeli kao šalu, do nevjerice onih koji su ga doživjeli kao besramnu uvredu. No, Mikulić u svom marketinškom potezu ne vidi ništa sporno, te mu nije ni do smijeha, ni plača. Zanima ga samo prodaja.

prodaje židovsko groblje Đakovo

prodaje židovsko groblje Đakovo | foto: screen shot you tube RTL

Zemljište je naslijedio od djeda

Za danas.hr kaže kako sve ‘papire’ ima, te da je ‘sve regularno upisano u gruntovnici’. Zemljište je naslijedio od djeda, a kako je riječ o groblju najprije ga je ponudio institucijama koje su ponudu odbile.

– Naslijedio sam 5 dvanaestina od pokojnog djeda i od pokojnog oca, koje sam ponudio Gradu na pravo prvokupa što su oni odbili i Županija i Ministarstvo, i sad imam pravo prodavati ako se netko nađe tko želi kupiti, kaže Mikulić, te dodaje kako je zemljište ponudio i Židovskoj općini Osijek, te dobio odbijenicu.

Iz Židovske općine Osijek situacijom su zgroženi. Tvrde kako se groblje nalazi u sred zaštićenog kulturnog spomenika, te kako u takvoj situaciji vlasnik ne može raspolagati imovinom kako god bi htio. Dodaju i kako se javnost obmanjuje jer Mikulić ne prodaje cijelo groblje, već sam jedan maleni dio.

Prodaje se samo dio groblja

– Radi se o groblju, groblja su u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i onda mi nismo smatrali da se možemo zakonski praktički u to uplitati, međutim, došlo je do tog epiloga da on sada na neki način prodaje, tvrdi da prodaje židovsko groblje, što naravno nije točno, on je vlasnik jednog komadića te čestice, kaže predsjednik Židovske općine Osijek, Damir Lajoš.

Ovdje svakako treba spomenuti kako je groblje koje je u fokusu ove priče jedinstveno u Europi zbog grobara koji je tijekom holokausta unatoč zabrani režima potajno evidentirao imena i mjesta pokopa ubijenih Židova. Zbog čega bi, prevladava mišljenje javnost, trebalo biti svojevrstan spomenik, a ne ponuđen na prodaju kao obična parcela. Kao i da iz Grada Đakova za sada slučaj nisu htjeli komentirati.

Doznajte ovdje sve o velikoj rasprodaji državnih nekretnina, već od 32 centa za kvadrat! Nudi se 189 kuća, zgrada, pa čak i jedna škola.

Copy link
Powered by Social Snap