Pretraga

Najpoznatija svjetska groblja

A- A+

Blagdan Svih svetih tradicionalno je obilježen odlaskom na neka od brojnih groblja. Iako i Hrvatska ima vrlo lijepa i poznata groblja, u nastavku donosimo neka od najpoznatijih svjetskih groblja.

groblje / izvor: Unsplash

Père Lachaise

Pariško groblje Père Lachaise jedno je od najpoznatijih groblja u svijetu i jedna od najatraktivnijih lokacija za turiste koji se nađu u glavno gradu Francuske. Posljednje je počivalište brojnih poznatih ličnosti kao što su Jim Morrison, Marcel Proust, Edith Piaf and Oscar Wilde. Proteže se na 44 hektra, a na njemu se nalazi preko 70 000 grobnica građenih u raznim stilovima, od gotike do golemih mauzoleja. Jedna od lokalnih zanimljivosti je i ta da je toliko obožavatelja posjećivalo grob legendarnog pjevača grupe “The Doors” da su Jima gotovo izbacili s groblja zbog previše tulumarenja. Na kraju je ipak samo postavljena ograda oko grobnog mjesta u nadi da će spriječiti obožavatelje u partijanju.

Père Lachaise / izvor: Unsplash

La Recoleta

Groblje La Recoleta nalazi se u Buenos Airesu, a izgrađeno je 1822. godine. Izvorno se na njegovom mjestu nalazio vrt za fratre, koji je potom pretvoren u groblje. Uređeno je vrlo pravilno, u stilu kućica s ulicama, a smatra se najskupnjim zemljištem u cijelom Buenos Airesu.  La Recoleta je posljednje počivalište brojnih Argentinskih političara, umjetnika i velikana, a smatra se nezaobilaznom turističkom destinacijom.

La Recoleta / izvor: Unsplash

Highgate Cemetery

Highgate Cemetery nalazi se u Londonu, a navodno je posljednje očivalište preko 170 000 ljudi. Neki od najpoznatijih “stanovnika” groblja Highgate su Karl Marx, George Eliot, George Michael i Tom Sayers. Tamo je pokopan i ruski špijun Alexander Litvinenko i to u lijesu obloženom olovom zbog radijacije koju ispuštaju njegovi posmrtni ostatci. Zbog raznih stilova gradnje i velikog kulturološkog značaja, ali i bogate vegetacije Highgate Cemetery uvršten je u registar Parkova i vrtova koji su od posebnog povijesnog značaja za Englesku.

Highgate cemetery / izvor: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap