Pretraga

Nogometni stadion u finskom gradu genijalno ‘sakriven’ u srcu stambenog naselja

A- A+

Po narudžbi finskog grada Tampere, arhitektonski studio JKMM Architects osmislio je originalno rješenje za nogometni stadion koji nije poremetio urbanu vizuru naselja u kojem je sagrađen. U naselju Tammela prema zamisli arhitekata realiziran je istoimeni stadion na skoro 50 tisuća kvadrata. Prostor stadiona sa sjedećim mjestima za 8.000 gledatelja za potrebe koncerta može ugostiti i do 15.000 ljudi od pogleda prolaznika skrivaju stambene zgrade kojima je okružen s tri strane. Udruženje finskih arhitekata ovo projektno rješenje nagradilo je kao najbolje prestižnim priznanjem za arhitekturu Finlandia.

stadion Tammela, Tampere u Finskoj | JKMM Architects screenshot

Stadioni izgrađeni u urbanim sredinama mogu napraviti kaos u urbanoj vizuri. Osmislivši originalni koncept kojim je stadion s tri strane od pogleda prolaznika zaklonjen stambenim zgradama, finski arhitektonski studio JKMM Architects napravio je pun pogodak. Za svoj projekt novog stadiona u gradu Tampere arhitektonski studio Udruženje finskih arhitekata proglasilo je pobjednikom na ovogodišnjoj dodjeli nagrade za arhitekturu Finlandia.

Kompleks na 50.000 kvadrata

Kompleks koji spaja više uloga prema podacima na stranici arhitektonskog studija JKMM ukupno pokriva površinu od 47.350 kvadrata. Dok je za sportske događaje predviđeno da može ugostiti 8.000 ljudi, na stadionu se može održati koncert za do 15.000 gledatelja. Predvodnik tima Samuli Miettinen sa suradnicima ovim je projektom uspio ispuniti pozamašan broj složenih zahtjeva za realizaciju stadiona koji između ostalog promovira održivost i miran suživot, navodi archinect.com.

Izdvojeni članak

Tko će graditi HNS-ov kamp s 4 stadiona? Unosan posao podijeljen na dva izvođača

– Dok su dizajnirali stadion, tvorci iz JKMM Arkkitehdit su doprinijeli na svjež i hrabar način urbanom dizajnu i urbanoj kulturi u Finskoj. Stadion Tammela je manje arhitektonska poslastica za poglede prolaznika, a više tajnovita lokacija, stvarni hram nogometu, što se može shvatiti tek nakon što stupite nogom na travnjak. Prolaznik koji nije svjestan da je ondje stadion mogao bi pored njega proći bez da uopće bude svjestan o čemu je riječ, opisao je stadion finski novinarski reporter Antti Kuronen.

Zadovoljava UEFA-ine uvjete

Naručitelj ovog projekta bio je grad Tampere. Kako stoji na stranici studija-idejnog tvorca, ovaj stadion prvi je takve vrste u Finskoj u potpunosti završen na proljeće 2024. godine u naselju Tammela. Projekt je bio rezultat suradnje između grada, Pohjole Rakennusa i JKMM Architects.

stadion Tammela, Tampere u Finskoj | JKMM Architects screenshot

Rješenje stadiona u stvari se osmišljalo duže od desetljeća. Stadion je sagrađen na površini od 13.500 kvadratnih metara, a kompleks pruža kvalitetne sadržaje kako za sportske aktivnosti stanovnika tako i za nogometno iskustvo najviše razine za preko 8.000 gledatelja.

Inače, stadion zadovoljava sva četiri osnovna zahtjeva za UEFA-ine kategorizacije, što znači da se isto tako može koristiti za UEFA Europsku ligu, ali ugostiti i utakmice nacionalne lige. Sa svakog sjedećeg mjesta pruža se nezaklonjen pogled na cijelo igralište. Isto tako, na stadionu se mogu održavati koncerti za do 15.000 gledatelja, kao i drugi veći događaji. Stadion je ipak najčešće dom lokalnom nogometnom klubu koji djeluje u Tampereu.

Fasada stambenih zgrada

Cilj dizajna bilo je realizirati urbanu vizuru najviše razine, ali istovremeno ponuditi kvalitetno mjesto na kojima će se treninzi i utakmice moći održavati cijele godine. Izvana, s ulice, s tri strane stadion okružuju pročelja koja bi zavarala svakog neupućenog promatrača. Stambene zgrade omeđuju stadion s vanjske strane čine da se uklapa s preostalom urbanom strukturom.

Parkirna mjesta, tržni centar, održavanje kao i stambena podrška nalaze se na podzemnim razinama. Hibridni blok sastoji se od ukupno osam povezanih cjelina, koje uključuju nogometni stadion, pet stambenih zgrada, komercijalni centar i prostor za parkiranje.

Prije stadiona u zagrebačkom naselju Maksimiru, stiže stadion u Kranjčevićevoj. Na budućem gradilištu nedavno smo zatekli bagere i kamione, a kako je to izgledalo pogledajte na poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap