Pretraga

Apsurd u Karlovcu: Napravljen projekt nove prometne petlje, izabran izvođač, a gradilište se ne otvara

A- A+

Hoće li se uskoro raspetljati klupko prometnica u središtu Karlovca? Građani već četvrtinu stoljeća čekaju da se unaprijedi središnja gradska os koja ne podnosi cirkulaciju prometa koji svakodnevno njome prođe. Unatoč tome što je odabrano arhitektonsko rješenje, a prema Hrvatskim cestama i izvođač, postoji ‘kvaka’. Da bi zahvat dobio zeleno svjetlo potrebno je do kraja riješiti imovinsko-pravne odnose.

traži se prometno rješenje za Karlovac | foto: Grad Karlovac

Središnja gradska os u Karlovcu prostor je velikog opterećenja što trenutna gradska infrastruktura teško podnosi. Prošle, 2023. godine raspisan je urbanističko-arhitektonski natječaj da bi se pronašlo rješenje za uređenje te osi.

Projektni zadatak trebao je obuhvatiti centar između Nazorove ulice, gradske tržnice te Autobusnog kolodvora, a uključen je i prostor nikada realiziranog stambeno-poslovnog centra. Prema javno dostupnim podacima, prva faza ceste trebala bi se graditi za 1.315.000 eura, a glavno je pitanje kada.

Izdvojeni članak

Nove ceste u Zagrebu: Iz stogodišnje arhive iskopan projekt ‘Šarengradska’, do 2028. gotov most Jarun

Imovinsko-pravno pitanje

Dok su Hrvatske ceste za ovaj projekt odabrale izvođača, ono što ostaje sporno kao i kod brojnih drugih infrastrukturnih projekata su imovinskopravni odnosi. Prometnica nije u domeni grada Karlovca, no zahvat bi obuhvatio ukupno 32 nekretnine u k.o. Karlovac, što javnopravne što privatne, rečeno je iz grada. Od 32 nekretnine bilo je potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose za njih 8 u vlasništvu fizičkih osoba.

– Za 7 nekretnina donesena su pravomoćna Rješenja o izvlaštenju, te su sklopljeni kupoprodajni ugovori, dok je za jednu doneseno Rješenje o stupanju u posjed, naveli su iz gradske uprave za kaportal.net.hr. Iz odgovora Grada za zaključiti je da, iako su sa strane Hrvatskih cesta poduzeti svi potrebni koraci pravno pitanje ipak još čeka konačan rasplet.

Odabran projekt

Podsjećamo, u listopadu prošle godine bio je objavljen urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje i izgradnju dijela predmetne javne gradske osi u Karlovcu. Kao što smo pisali, tražilo se rješenje za uređenje centralne osi preko Nazorove ulice, gradske tržnice te prostora autobusnog kolodvora.

U pitanju je godinama prilično neodržavan dio grada koji povezuje karlovačku Zvijezdu i Novi centar. Od 15 pristiglih radova, prvonagrađen je bio rad skupine autora Vedrana Pedišića, Stipe Gašpara,, Maje Benković, Gordane Gregurić Miočić, Ericka Velasca Farrere i Marine Petrač. Važno je napomenuti kako prostor obnove zahvaća i prostor stambeno-poslovnog centra čije uređenje nikada nije zaživjelo.

Ovdje pročitajte o problemima s kojima su se Karlovčani susreli zbog radova na vodovodu u Zvijezdi.

Copy link
Powered by Social Snap