Pretraga

Dani arhitekture u Istri 2024.

A- A+

Društvo arhitekata Istre od 25. listopada do 13. prosinca organizira manifestaciju Dani arhitekture u Istri. Važan dio događanja je svakako Godišnja izložba ostvarenja 2023. koja se otvara prvi dan manifestacije, te će biti dostupna do 8. studenog. Organizatori ističu kako je motiv ovogodišnjih Dana arhitekture u Istri briga o arhitektonskoj baštini i zajednici.

Dani arhitekture u Istri 2024

Dani arhitekture u Istri 2024 | foto: Društvo arhitekta Istre

Otvorenjem Godišnje izložbe ostvarenja 2023. u petak, 25. listopada 2024., u Tunelu Zerostrasse s početkom u 18 sati službeno započinju Dani arhitekture u Istri. Program se nastavlja iste večeri u 19 sati u prostorima organizatora, Društva arhitekata Istre, okruglim stolom ‘Što će nama društva arhitekata?’, javnim razgovorom o ulozi i značaju društava arhitekata u Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Znanstveno stručna šetnja ostavštinom velikog modernista arhitekture, Viktora Kovačića

U razgovoru sudjeluju: Mia Roth Čerina (UHA), Vjekoslav Gašparović (UHA/DAI-SAI), Breda Bizjak, Emil Jurcan, Leonid Zuban (DAI-SAI), Iva Ćuzela Bilać (DAR), Mara Matijašić Paladin (HKA – PO Istra) te Jasmina Bašić (DAI-SAI) u ulozi moderatorice.

– U Puli ove godine okupljamo programe kojima je zajednički nazivnik briga o arhitektonskoj baštini i zajednici. Društvo arhitekata Istre već duži niz godina provodi razne programe kojima uključuje zajednicu u procese istraživanja i planiranja prostora, a na ovim će se Danima arhitekture na jednom mjestu raspravljati o prikupljenim iskustvima, s programom Sine cūrā: budućnost u onome što već imamo, platforme LINA, u glavnoj ulozi, poručuju u najavi događanja iz Društva arhitekata Istre.

Participacija raznih dionika u donošenju odluka, s jedne strane, i briga o graditeljskom nasljeđu, s druge, bitni su ciljevi održivog razvoja. Ipak, ove se prakse još uvijek vrlo površno shvaćaju i provode, stoga je svaki istraživački proces vrlo značajan i dobrodošao. O ovim ćemo temama razgovarati i kroz organiziranu participativnu šetnju Pulom koju je pripremio riječki Urbani separe te iz prve ruke iskusiti njihov model jačanja zajednice.

Godišnju izložbu ostvarenja 2023. bit će moguće pogledati svakim danom do petka, 8. studenog 2024., od 9 do 17 sati.

Upoznajte ovdje Arhistoriju, pregled razvoja arhitekture iz perspekitve četiri top građevinska materijala.

Copy link
Powered by Social Snap