Pretraga

Bez njih se ne može: Najbitniji časopisi u svijetu arhitekture

A- A+

Čime god da se bavite, znate da ništa nije stalno – stalno se pojavljuju nove tehnologije, nove mogućnosti, pa samim time i novi trendovi. Ništa drugačije nije ni u svijetu bauštele. Građevina, arhitektura i dizajn interijera se konstantno mijenjaju i ponekad se čini teško pratiti sve novosti. Kako bi ostali informirani, potrebno je ponekad i prolistati pokoji časopis.

Ilustracija časopisa foto: Pexels; Kaboompics .com

Kako biste mogli stvoriti vlastito mišljenje, potrebno je dobro se informirati. Velika prednost u današnje vrijeme jest to što postoji jako puno izvora i što zaista možete dobiti široku sliku o svemu. Ali, to je isto tako i velika mana – kako znati prepoznati dobro od lošega? Kako prepoznati pouzdan izvor od nepouzdanog?

Internet je mjesto na kojem je zaista moguće pronaći informacije o svemu, ali često se dogodi da je riječ o pogrešnim informacijama. S druge strane, časopisi su ipak donekle provjerena opcija. Ali, ne svi. v2com newswire je izdvojio one koji su se do sada već utvrdili kao sigurna opcija, a mi vam danas donosimo popis istih.

Architectural Digest

Časopis koji nam dolazi iz SAD-a, mjesečno se tiska u više od 800 tisuća primjeraka, a čita se u cijelome svijetu. Izlazi već više od 100 godina (prvo izdanje je bilo 1920. godine), a izdavač je Condé Nast. Iako se najviše bavi luksuznim i tradicionalnim idejama, nerijetko ćete pronaći i nešto moderno.

Proteklih godina su odlučili pristupiti i mlađim generacijama, koje možda ne zanima AD. Otvorili su svoj YouTube kanal na kojem često imaju viralne videe, a započeli su i dva nova projekta: AD PRO and Clever.

Dwell

Već dva desetljeća se ovaj časopis konzultira kada ste u potrazi za modernim rješenjima – mid-century modern, minimalističan i skandinavski. Posebnu pažnju posvećuju i samoodrživim rješenjima i raznim inovacijama. Iako nemaju dugačku tradiciju kao AD, u ovih dvadesetak godina su se pokazali kao pouzdan izbor i za profesionalce, ali i amatere.

Wallpaper*

Nakon dva američka časopisa, vrijeme je i za jedan europski – prvi na listi dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva i mjesečno izlazi u stotinjak tisuća primjeraka – prava sitnica. U ovom časopisu je naglasak ipak na kreativnosti i umjetnosti, pa ako ste u potrazi za inspiracijom, ovo je pravo mjesto. Osim toga, izdaju i vodiče za putovanja, u kojima je naglasak na dizajn: the Wallpaper* City Guides.

Izdvojeni članak

Mid-century modern – Dominantan dizajn od 40-ih do danas

Abitare

Nakon engleskog štiha, odlazimo do Italije i Dolce Vite. Ovaj časopis dolazi iz Milana i ustanovila ga je  Piera Peroni 1961. godine, a mjesečno izlazi u 65 tisuća primjeraka. U ovom časopisu je fokus smješten na stil života i način korištenja prostora. Kako najviše dobiti iz pojedinog prostora i za različitu namjenu?

Frame

Ovaj nizozemski časopis izlazi na mjesečnoj bazi u 35 tisuća primjeraka. Ovdje je naglasak na opremanju više prostora za poslovnu namjenu: restorani, barovi, butici, hoteli, škole, knjižnice, uredi i slično. Na tu temu su izdali i monografije i knjige o komercijalnom uređenja interijera. Časopis se distribuira u 77 država, i zato je jedan od najpopularnijih svjetskih časopisa o dizajnu.

Copy link
Powered by Social Snap