Pretraga

Foto: Obnova hotela na Plitvičkim jezerima bi uskoro mogla krenuti, evo kako će izgledati

A- A+

Nacionalni park Plitvička jezera kreće u rekonstrukciju tri hotela: Plitvice, Bellevue i Grabovac. Za sva tri hotela izrađena je cjelovita projektna dokumentacija i ishođene su građevinske dozvole, a u tijeku su pregovori s bankarskim institucijama vezani uz financiranje gradnje i opremanja. Donosimo opširnu galeriju kako će izgledati sva tri hotela.

Hotel Plitvice

Obnova hotela Plitvice | foto: NP Plitvička jezera

Glavna projektantica hotela Plitvice je Amira Čaušević, iz zagrebačke tvrtke ARTA PROJEKTIRANJE. Hotel Bellevue projektirali su Damir Rako iz tvrtke Porticus u Splitu i studio UPI 2M iz Zagreba. Za hotel Grabovac zaslužan je projektant Siniša Zdjelar iz riječke tvrtke ZDL Arhitekti.

Ulaganja u rekonstrukciju hotela su planirana kako bi se podignule kvaliteta i razina usluge cijelog Nacionalnog parka. Postojeći hoteli imaju dvije i tri zvjezdice i sezonskog su karaktera. Obnova hotela i podizanje standarda trebali bi produljiti boravak turista unutar parka, što je jedan od najvažnijih ciljeva.

Hotel Plitvice

Hotel Plitvice | foto: NP Plitvička jezera

Obnova hotela Plitvice – 5 zvjezdica

Hotel Plitvice originalno je izgrađen 1958. godine prema nacrtima poznatog hrvatskog arhitekta Marijana Haberlea. Od početaka je predstavljao ekskluzivitet kao prvi hotel A kategorije u Hrvatskoj. Smatra se jednim od najznačajnijih ostvarenja hrvatske arhitekture nakon Drugog svjetskog rata. Zahvaljujući svojoj iznimnoj arhitektonskoj vrijednosti, 1996. uvršten je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

U NP Plitvička jezera navode kako se rekonstrukcijom ovog hotela oživljava nekadašnje projektno rješenje arhitekta Haberlea i čuva njegova originalnost. Pritom, suvremeni koncept gradnje, s naglaskom na premium uslugu, unosi tračak hedonizma u prostor. Smještajni dio hotela s prostranim sobama, u kojima dominiraju drvo i pogled na bogato zelenilo parka, poziva na opuštanje u prirodnom ambijentu.

Hotel Plitvice

Hotel Plitvice | foto: NP Plitvička jezera

Hotel Plitvice svojim kapacitetom može organizirati veća događanja. Zahvaljujući pomičnim pregradama koje udovoljavaju zvučnim i vizualnim zahtjevima, ovaj se prostor preoblikuje u sale za intimnija okupljanja. Kongresna ponuda hotela Plitvice uključuje dvije dvorane za sastanke ukupne površine 272 m2, kapaciteta 105 i 20 mjesta.

Dvorane su opremljene vrhunskom audio-vizualnom opremom i prikladne su za kongrese, korporativne sastanke, radionice i brojna druga poslovna okupljanja. Hotel će imati 38 smještajnih jedinica. Imat će pansionski restoran s dvije terase, kapaciteta 90 mjesta u zatvorenom dijelu i 70 mjesta na terasama.

Izdvojeni članak

Hotel Haludovo bio je inspiriran Las Vegasom: Danas je opasna ruševina koja izaziva strah

Bit će tu i A la carte restoran s barom, lounge prostorom i terasom, kapaciteta 120 mjesta u zatvorenom dijelu i 150 mjesta na terasi. Neizostavna je za spomenuti i wellness zona koja će nuditi prostor za masaže, saune, hidromasažne kade i fitness dvoranu. Bit će tu i lobby bar, vinoteka i suvenirnica.

Hotel Bellevue

Hotel Bellevue | foto: NP Plitvička jezera

Obnova hotela Bellevue – 4 zvjezdice

Hotel Bellevue izgrađen je 1963. godine kao niža građevina, prilagođena reljefu terena, obložena drvom, kako bi se što manje isticala u okolini. Kao takav, dobio je nagradu za arhitekturu i vrijedna je arhitektonska ostavština. Na njemu je planirana potpuna rekonstrukcija sa zadržanim oblikovnim značajkama i gabaritima.

Prema projektu, ovaj hotel odiše minimalizmom i prirodnošću, kako postavljenim oblicima u prostoru tako i materijalima koji njime dominiraju. Sobe su u potpunosti obložene drvom, s velikim staklenim plohama koje maksimalno povezuju gosta s prirodom koja ga okružuje. Veliki drveni stupovi u zajedničkim prostorijama arhitektonski dočaravaju šumu. Crni limeni krov hotela inspiriran je Crnim jezerom, a stakleno nebo iznad recepcije oduševljava prozračnošću prostora.

Hotel Bellevue | foto: NP Plitvička jezera

Hotel Bellevue | foto: NP Plitvička jezera

Inspiracija očaravajućom florom i faunom Plitvičkih jezera, kao i ličkom tradicijom, nastavlja se u imenima koja su dodijeljena hotelskim krilima: ‘Lutra lutra’, ‘Barn’ i ‘Forest’. Restoran Mrs. Slippers dobio je pak naziv po Gospinoj papučici, jednoj od najrjeđih i najljepših europskih orhideja, koja raste u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Hotel Bellevue raspolaže s 31 smještajnom jedinicom, konferencijskom dvoranom za sastanke te restoranom za pansionske i A la carte goste. Tu su bar, terasa i lounge prostor. Restoran je namijenjen hotelskim i vanjskim gostima, s mogućnošću pripremanja banketa do 50 sudionika. Prema projektu, hotel također sadrži prostor za tihi boravak i meditaciju u kojem je smještena knjižnica ‘Silent Library’, za sve goste koji se žele odmoriti uz dobru knjigu.

Hotel Bellevue | foto: NP Plitvička jezera

Hotel Bellevue | foto: NP Plitvička jezera

U ponudi hotela također je i wellness zona, a od kongresnih sadržaja tu je dvorana za sastanke površine 54 m² s vrhunskom audio-vizualnom opremom. Radi se o modernom interijeru koji karakterizira nenametljivost i harmoničnost s mirnim šumskim ambijentom. Zanimljivo je da se nalazi svega 300 metara od ulaza u NP Plitvička jezera.

Obnova hotela Grabovac – 4 zvjezdice

Ovaj je hotel osmišljen kao regionalni centar aktivnog odmora. Smješten je svega 10 km od svjetski poznatog Nacionalnog parka Plitvička jezera. Prema projektu, to je atraktivan, tehnološki napredan i ekološki održiv hotel. Obiteljskog je karaktera i namijenjen je svim ljubiteljima prirode i arhitekture. U dojmljivom futurističkom ambijentu, hotel Grabovac nudi potpuno novi doživljaj boravka na Plitvičkim jezerima.

Hotel Grabovac

Hotel Grabovac | foto: NP Plitvička jezera

Poštujući dinamiku krajolika, centralni dio hotela Grabovac utopljen je u brežuljkasti okoliš, dok se iznad njega nalazi lebdeći most s moderno uređenim smještajnim jedinicama. Izvanredan sklad prirodnog okruženja i hotela vidljiv je u brojnim rješenjima energetske učinkovitosti. Primijenjene tehnike projektiranja doprinose optimalnom i kontroliranom korištenju prirodnih pojava. Tako se maksimalno čuva ekosustav okruženja.

Izdvojeni članak

Kreće obnova splitskog hotela Marjan teška 100 milijuna eura: Ruši se stara zgrada

U unutarnjem dvorištu hotela Grabovac stvara se mikroklima i postignuto je prirodno provjetravanje i zasjena. Zemlja i zelenilo služe kao termički sloj koji štiti zgradu od UV zračenja, hladnoće i visokih temperatura. Zeleni krov hotela umanjuje efekte insolacije, dok se kišnica sa zelenog krova akumulira i koristi kao tehnička voda. U uređenju hotela prevladavaju prirodni materijali, kamen i drvo uz neutralne tonove interijera i bogato zelenilo okruženja.

Hotel Grabovac

Hotel Grabovac | foto: NP Plitvička jezera

Ekološka oaza u krugu hotela

Smještajni paviljon hotela Grabovac prostire se na dva kata i potkrovlje sa 146 smještajnih jedinica i pripadajućih terasa. Wellness i spa centar raspolažu s unutarnjim bazenom te vanjskim ljetnim i zimskim grijanim bazenima. Također sadrže sunčališta, finske i bio saune, relax sobu, salon za uljepšavanje. Tu je i fitness dvorana te spa prostor s terasom i vanjskim zidnim slapom.

Dječji bazen, dječje igralište i multifunkcionalna dvorana od 178 m2 razveselit će najmlađe. Pansionski restoran i A la carte restoran sa ‘show-cookingom’ privući će sve gurmane željne ličkih zalogaja. U sklopu hotela bit će dostupni također lobby & snack bar, kao i slastičarnica. Iz aromatičnog vrta kuhinje restorana na raspolaganju će biti svježe začinsko bilje, dok je zen vrt namijenjen uživanju u blagodatima mirne ekološke oaze u krugu hotela.

Hotel Grabovac

Hotel Grabovac | foto: NP Plitvička jezera

Za poslovne goste na raspolaganju će biti velika konferencijska dvorana površine 286 m2, kao i dvije sale za sastanke površine 32 m2 i 38 m2. To hotel Grabovac čini idealnim mjestom za sve vrste poslovnih okupljanja. Ovaj spektakularni zeleni hotel oduševljava svojim dizajnom koji koegzistira s prirodom.

Hotel Grabovac
Share via
Copy link
Powered by Social Snap