Pretraga

Kreće obnova splitskog hotela Marjan teška 100 milijuna eura: Ruši se stara zgrada

A- A+

Hotel Marjan u Splitu trebao bi biti obnovljen do proljeća 2026. godine. Riječ je o jednoj od najvećih investicija u Hrvatskoj čiji iznos premašuje 100 milijuna eura. U obnovu hotela kreće Adris grupa iz Rovinja koja će najprije rušiti stari, a zatim graditi novi hotel.

Hotel Marjan Split

Hotel Marjan | foto: Google street view

Adris grupa iz Rovinja namjerava do proljeća 2026. godine obnoviti hotel Marijan u Splitu. Ukloniti će veći dio postojećeg hotela i izgraditi novi, što će koštati više od 100 milijuna eura. Najavili su to u utorak na predstavljanju projekta, prenosi HRT.

Predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović kazao je da je ishođena građevinska dozvola za početak radova te bi do kraja ove godine trebalo biti završeno uklanjanje postojeće strukture hotela Marjan. Nakon toga će uslijediti gradnja novog hotela koji bi prve goste trebao primiti u proljeće 2026. godine. Popović je rekao kako će hotelu Marjan biti vraćen njegov prvobitni oblik u najvećoj mogućoj mjeri.

Na hotelu će raditi arhitekti iz Zagreba i Milana

Za projekt arhitekture hotela Marjan zadužen je Studio 3LHD iz Zagreba, a za interijer hotela Lissoni Architettura iz Milana s kojima je Adris realizirao i gradnju Grand Park hotela u Rovinju. Istaknuto je kako će po završetku obnove hotel Marjan biti hotel kategorije s pet zvjezdica i imati 285 smještajnih jedinica.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako su Split i okolica izgledali 1968. godine kad neki kvartovi nisu ni postojali

Hotel će se prostirati na 15 etaža: od podruma, preko prizemlja koje zajedno s dva kata i krovnom etažom čine bazu hotela, te vertikale tornja. Toranj zadržava postojeću visinu i u njemu će se nalaziti isključivo smještajne jedinice. U podrumu će biti smještena garaža s 285 parkirnih mjesta.

Popović je naglasio da je kapital kojim će se financirati građevinski radovi isključivo hrvatski te da je riječ o investiciji većoj od 100 milijuna eura, jednoj od najvećih u Hrvatskoj. Kazao je kako će u ovom projektu doći do zaduživanja ali da je to pokriveno njihovim kapitalom.

Uklanjanje postojećeg i izgradnja novog hotela je veliki građevinski posao te je Popović pozvao građane koji žive u blizini na strpljenje idućih nekoliko godina. Kazao je kako će nastojati da građevinski radovi što je moguće manje uznemiravaju građane.

Izdvojeni članak

Zbog odličnih rezultata ove godine, Adris grupa planira daljnje ulaganje u zagrebačke i splitske hotele

Formalno-pravne poteškoće u slučaju hotela Marjan

Tijekom predstavljanja projekta, predstavnik malih vjerovnika u stečajnom postupku koji se vodi u vezi s hotelom Marjan, Anto Ledenko, zatražio je da se tim vjerovnicima namiri četiri milijuna eura rekavši da se u vezi hotela Marjan vodi nekoliko sudskih postupaka, spomenuvši kazneni i upravni postupak. On tvrdi da Adris grupa zbog tih postupaka još nije vlasnik hotela Marjan.

Ledenko je kazao kako nije problem vjerovnika kako će se dogovoriti Ante Vlahović i Željko Kerum u odnosu na štetu od 60 do 70 milijuna eura u stečajnom postupku. Popović je dodao kako je Adris grupa postupala prema zakonu i kako u ovom trenutku ne može vjerovati da su ostali nekome nešto dužni. Dodao je i ukoliko bude kakvih formalno-pravnih poteškoća, neka institucije rade svoje posao.

U stečajnom postupku nad dužnikom Adriatic, u kojem je većinski vlasnik Željko Kerum, rješenje Trgovačkog suda u Splitu kojim se Adris Grupi dosuđuje vlasništvo nad splitskim hotelom Marjan, postalo je pravomoćno. Popović je otklonio mogućnost da se Adris grupa angažira na prevladavanju poteškoća sa Spaladium arenom. Kazao je da se oni sada drže turizma. Poznato je i kako će izgledati novi hotel Marjan.

Copy link
Powered by Social Snap