Pretraga

Pogledajte kako su Split i okolica izgledali 1968. godine kad neki kvartovi nisu ni postojali

A- A+

Grad Split je najveći hrvatski obalni grad, sa 167,121 stanovnikom (2011.), u posljednjih godina se puno toga izgradilo, no u pedeset neke dijelove Splita se ne može prepoznati. Istočni dio su nekada bile ravnice, a danas stambeni kompleksi. Split službeno ima 37 kotareva, pa smo ga raspodijelili na strane svijeta, okolne gradove i općine jer se neki kotarevi nalaze na više snimki iz zraka.

Split | Screenshot/Katastar.hr/1968.

Grad Split je nakon Drugog svjetskog rata imao veliki demografski rast. Naime, 1948. godine su bilježili 50.075 stanovnika, a 1991. godine su imali skoro četiri puta više, 189.388 stanovnika. Nažalost od 1991. je počeo demografski pad i 2001. godine je imao oko 175 tisuća.

Split zapad

Na zapadnom dijelu Splita se nalazi poluotok Marjan s istoimenim park šumom i brdom. Vrh brda je na visini od 178 metar s nazivom Telegrin. Istočnije od Marjana, na jugozapadu Splita, nalazi se centar starog grada. Tamo je glavna gradska riva za šetnje i turiste, Dioklecijanova palača, Katedrala Svetog Dujma koja je izgrađena u četvrtom stoljeću ove ere. Sjeverno od centra nalazi se Stari plac, to je naziv za staro Hajdukovo igralište na kojem je splitski klub igrao prije izgradnje stadiona Poljud.

Split zapad | Screenshot/Katastar.hr/1968.-2018.

Na jugozapadnom dijelu grada, ispod centra, u uvali se nalazi Trajektna luka Split.

Izdvojeni članak

Snimke Zagreba iz zraka 1968. godine, neki kvartovi nisu ni postojali

Split jug

Na južnom dijelu grada nalazi se Klinički bolnički centar Split, koji je najveći bolnički centar u Dalmaciji. Raspoređen je na tri lokacije, KBC Split Firule, KBC Split Križine i u centru grada Splitske toplice. Uz obalu na južnom dijelu grada nalaze se najpoznatije plaže grada Splita, Bačvice, Ovčice, Firule i Žnjan, te kupalište Trstenik.

Split jug | Screenshot/Katastar.hr/1968.-2018.

Južni dio grada sadrži najpoznatije hotele za turiste. Sveučilišni kampus u Splitu se nalazi na južnoj strani, prema centru poluotoka.

Split sjever

Na sjevernoj strani grada nalazi se najveća industrijska zona Splita. Na obali sjeverne strane nalazi se Sjeverna morska luka grada i Brodogradilište Split. Na sjeverozapadu grada se nalaze dva najveća sportska igrališta u Splitu. Naravno stadion Hajduka, Poljud, i Spaladium Arena. Arena naravno nije namijenjena samo za sport, već i za održavanje koncerata i sličnih manifestacija. U ovom dijelu grada nalazi se i prvi šoping centar u Splitu, Joker. Trgovački centar Joker izgrađen je 2007. godine na zemljištu gdje su se nekada nalazili pogoni Jugoplastike.

Split sjever | Screenshot/Katastar.hr/1968.-2018.

U ovom djelu grada se nalazi također i najmoderniji trgovački centar u Splitu, Mall of Split, koji je otvoren 2016. godine.

Split – Solin

Sjeverni dio Splita i Solin su također jedni od dijelova splitske aglomeracije koji su se najviše izgradili i proširili. Solin je pretežno na sjevernoj strani rijeke Jadro dok je manji dio s južne strane i graniči sa Splitom. Solin se prvi put spominje u 119. godini prije Krista kada je ondje prezimio rimski vojskovođa Cecilije Metel te bilježi ime Salona. Osim toga brojni arheološki nalazi potvrđuju povijesnu važnost grada Solina.

Split – Solin | Screenshot/Katastar.hr/1968.-2018.

Solin je jedan od gradova u hrvatskoj koji bilježe demografski rast, u 2011. je imao oko 24 tisuće stanovnika, a 2001. godine oko 4 tisuće manje.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako su Rijeka i okolica izgledali 1968. godine kad neki kvartovi i naselja nisu ni postojali

Kaštela

Kaštela su naziv za sedam manjih spojenih mjesta uz obalu Kaštelanskog zaljeva. To su: Štafilić, Novi, Stari, Lukšić, Kambelovac, Gomilica i Sućurac. Na zapadnom dijelu Kaštela nalazi se splitska zračna luka u koju slijeću turisti tog dijela Dalmacije. Na području današnjih Kaštela nalaze se prva ilirska naselja iz starog željeznog doba (9.st. pr. Kr. – 5. st. pr. Kr.). Nalazila su se na planini Kozjak, sjeverno od Kaštela, na područjima lokaliteta Biranj, Luko i Ostrožine.

Kašteli | Screenshot/Katastar.hr/1968.-2018.

Jezgra svih Kaštela je prema obali, zato su se dosta proširili sjeverno, pa čak i preko magistrale. Nekada je glavna prometnica koja je spajala Kaštela s Trogirom na zapadu i Solinom i Splitom na istoku, bila Stara kaštelanska cesta, danas Cesta dr. Franje Tuđmana.

Split – Podstrana

Na istočnom dijelu grada, Split se najviše proširio i izgradio, naselja poput Stobreča su danas gotovo spojena sa Splitom. Na daljem istoku izgrađena je manja industrijska zona, dok se prema centru gradilo stambenih prostora. Na istoku grada nalazi se i City Center One Split, drugi šoping centar u Splitu izgrađen 2012. godine.

Split – Podstrana | Screenshot/Katastar.hr/1968.-2018.

Ova snimka prikazuje istočni dio grada Splita i dio općine Podstrana. Na sjevernoj strani Podstrane ju od Splita dijeli tok i ušće rijeke Žrnovnice.

Pogledajte kako je izgledao Zagreb 1968. godine u tekstu ovdje, a za Rijeku i njezinu okolicu kliknite ovdje i usporedite s proširenjem Splita.

Pogledajte kako su Split i okolica izgledali 1968. godine kad neki kvartovi nisu ni postojali
Share via
Copy link
Powered by Social Snap