Pretraga

Klizna vrata: Koje su prednosti i mane i kako ih namontirati?

A- A+

Klizna vrata su vrlo popularna, što zbog svojeg elegantnog izgleda, a što zbog praktičnosti. Zauzimaju manje prostora i jednostavno ih je namontirati. Mogu se koristiti za pregradu različitih prostorija, mogu doći umjesto balkonskih vrata, a vrlo su popularno rješenje i klizna vrata za ormar.

Klizna vrata | foto: Pixabay, shannonrphillips

Izbor pri kupovini ove vrste vrata je stvarno velik i možete ga suziti odabirom onih koja najviše odgovaraju vašem prostoru. Možete birati način na koji želite da klizna vrata funkcioniraju, ali i boju te materijal. Cijene će ovisiti o samim materijalima, kvaliteti izrade i montaži.

Prednosti kliznih vrata

Klizna vrata imaju više prednosti nego mana i upravo zato su dobra odluka. Ova vrata tako, ako su staklena, osiguravaju više svjetla prostoru, ali i pružaju bolju cirkulaciju zraka. Jednako tako su posebna i po tome što zauzimaju malo prostora. Detalje donosimo u nastavku:

Osiguravaju više svjetla

Ako se odlučite za staklena klizna vrata, imat ćete i više svjetla, a samim time ćete dobiti i dojam većeg prostora. To je onda idealno za sve domove koji su nešto mračniji ili manji. Tako ova vrata mogu zapravo bitno utjecati na izgled vašeg doma. Također, pružit će poseban moderan dojam. Ipak, ako imate malu djecu ili životinje, možda biste ipak mogli razmisliti o nekom drugom materijalu. Ova vrata su česta i u japandi stilu uređenja koji kombinira skandinavske i japanske elemente, a o kojem smo pisali ovdje.

Zauzimaju malo prostora

Idealna su za sve manje kuće ili stanove. Nekada vam obična vrata kada su otvorena smetaju za prolaz, dok kod kliznih vrata to nije slučaj, a dobit ćete i maksimalnu iskoristivost prostora. Možete odabrati hoće li se pomicati na lijevu ili desnu stranu, a s druge strane, vi se nećete morati pomicati. Osim toga, ova vrata su gotovo nečujna pa ne može doći do lupanja vratima koje nekada probudi vas ili vaše ukućane.

Bolja cirkulacija zraka

Klizna vrata se zapravo ne zatvaraju u potpunosti jer su ispod i iznad njih vodilice pa će samim time i zrak bolje ventilirati. Ako želite dodatnu ventilaciju, samo ih trebate malo pomaknuti u jednu stranu.

Nedostaci kliznih vrata

Ipak, postoje i mali nedostaci. Nekima će najveći nedostatak biti čišćenja vrata, pogotovo onih staklenih na kojima se mrlje puno lakše uoče, a i površina im je nešto veća. Osim prljavih stakla, prašina se može nakupiti i između vodilica pa i taj dio treba redovito čistiti.

Druga mana je kod unutarnjih kliznih vrata slaba zvučna izolacija, upravo jer se ispod i iznad vrata nalaze vodilice, pošto vrata nisu napravljena od-do. Ova vrata se zato ne preporučuju stavljati kao vrata toaleta, gdje svi žele imati privatnost.

Kakva klizna vrata postoje?

Kao što smo već naveli, postoje staklena klizna vrata, a popularni su i drugi materijali kao što su iverica, PVC, aluminij, inox, pleksiglas, dok se na njima mogu nalaziti i ogledala. Također, može se i kombinirati više različitih materijala fronti, a postoje i razni uzorci i boje koje se mogu koristiti. Tako dio može biti ispunjen ivericom, dok na nekom dijelu može biti staklo ili ogledalo.

Sve ovisi o preferencijama kupca i izgledu prostora. Dok će možda za klizna vrata ormara bolja opcija biti fronta s ogledalom, za balkonska vrata je najbolji izbor staklo. Uvijek je bolje kombinirati materijale na vratima s materijalima u ostatku prostora, kako ne bi bilo prevelikog odstupanja. Jednako tako, klizna vrata se mogu postaviti kao sobna vrata za bilo koju prostoriju, mogu biti klizna vrata za ormar, a mogu biti i klizna vrata koja odvajaju vanjski dio, na primjer, vrt ili dvorište od unutarnjeg.

Izdvojeni članak

Stavljati vunu u gornju konstrukciju iznad kliznih vrata ili ne? Razvila se žustra rasprava između majstora

Kako izgleda montaža?

Klizna vrata se mogu otvarati prema zidu i u tom slučaju imaju vodilice, a mogu se i otvarati u zid, odnosno onda su ugrađena u sami zid i nemaju vodilice, ali treba napraviti posebnu konstrukciju u zidu.

Vrata s vodilicama

Kod ugrađivanja kliznih vrata s vodilicama, dio zida prema kojima se vrata pomiču mora biti prazan. Na njemu se ne smiju nalaziti prozori ili bilo kakvi drugi elementi kao što su ormari. Ovakva vrata se lako montiraju jer je potrebno samo na stropu i podu staviti mehanizam na koji se onda stavljaju vrata s vodilicama. Postoji način da se na stropu nalazi vodilica, a na podu kotačić pomoću kojega se onda vrata pomiču, a drugi način postave je da su vodilice i na stropu i na podu. Također, ako dođe do bilo kakvog kvara, njihov popravak je u većini slučajeva jednostavan.

Kako najlakše staviti klizna vrata s vodilicama možete vidjeti u ovom videu:

Vrata u zidu

Ovo je nešto kompliciranije jer se s vratima u ovom slučaju ugrađuje i određena ‘kazeta’ u koju onda ulaze klizna vrata. Osim ovog načina, klizna vrata mogu biti i obložena gipsanim pločama. Ipak, ova klizna vrata nemaju vodilice pa nešto ljepše izgledaju, ali su zato popravci nešto kompliciraniji, a vrata i montaža su skuplji. U ovom tekstu smo pisali o stavljanju vune u zid iznad kliznih vrata, gdje su na Facebooku majstori izrazili svoje mišljenje. Kako najlakše ugraditi klizna vrata u zid možete vidjeti u videu ispod:

Klizna vrata po mjeri

Postoje i klizna vrata koja se rade po mjeri i ona su idealna upravo za male prostore i male ulaze koji nisu standardnih dimenzija. U ovom slučaju će vrata zaokružiti prostor. Ipak, budite spremni izdvojiti i nešto više novaca. Postoje i takozvana dvorišna klizna vrata koja funkcioniraju na motor. Kada se pokrene motor, pomiču se i vrata. Motor može biti na ručno ili daljinsko upravljanje, dok neki motori imaju i opciju otvaranja pomoću mobilnih telefona. Dvorišna klizna vrata mogu biti samonosiva, pomična, segmentna ili teleskopska.

Izdvojeni članak

[FOTO] ‘Ne vidim problem’: Majstor naopako postavio vrata

Klizna vrata cijena

Cijena će ovisiti o vrsti materijala, kvaliteti i o vrsti montaže i neće biti jednaka za klizna vrata s vodilicama i ona koja su ugrađena u zid. Najjeftinija obična drvena bijela klizna vrata izrađena od MDF okvira i obložena HDF pločama sa školjkicom umjesto ručkom se mogu pronaći po cijeni od 115 eura, klizna vrata od hrasta dimenzija 85 x 200 uz blendu i vodilicu će koštati 198 eura, dok se staklena klizna vrata dimenzija 93,5 x 200 s uključenim ručkicama mogu pronaći po cijeni od oko 200 eura.

Uz to je za neka vrata potrebno posebno kupiti i ručku kojoj cijena iznosi oko 10 eura, kao i pribor za klizna vrata u što spadaju vodilice kojima se cijena kreće od 34 pa sve do 150 eura. Cijena kotačića za klizna vrata će iznositi oko 15 eura. Ako ćete za montažu vrata uzimati majstora, to ćete, u većini slučajeva, morati dodatno platiti.

Dakle, klizna vrata imaju brojne prednosti u prostoru, jednostavno se montiraju, a dolaze u različitim materijalima, teksturama, stilovima i bojama. Nešto su skuplja od običnih vrata, ali zato zauzimaju manje prostora i utječu na izgled prostora. Klizna vrata mogu biti s vodilicom ili montirana u zidu, a mogu se pomicati u lijevu ili desnu stranu, ovisno o mogućnostima u prostoru.

Copy link
Powered by Social Snap