Pretraga

Stavljati vunu u gornju konstrukciju iznad kliznih vrata ili ne? Razvila se žustra rasprava između majstora

A- A+

U Facebook grupi ‘Knauf majstori’, član Branko Rajilić je prije par dana objavio fotografiju na kojoj se jasno vidi da su u tijeku radovi montiranja kliznih vrata. Uz fotografiju je napisao da među majstorima postoji vječita rasprava – stavlja li se vuna u gornji dio konstrukcije (iznad kliznih vrata) ili ne? Pri tome je ovaj majstor jasno izrazio svoje mišljenje kako se vuna ne bi trebala stavljati jer bi onda sipala odozgo. Mogla bi se staviti u vreće, ali bi to dovelo do šuškanja, napisao je dotični korisnik. Na ovu njegovu objavu, među majstorima se razvila se žustra rasprava.

Montiranje kliznih vrata | foto: Facebook | Knauf majstori

U objavi, koja je skupila preko 130 komentara, neki od majstora su se složili s tim da vunu ne treba stavljati u gornji dio konstrukcije jer od toga nema koristi. Međutim, većina se tom stavu žestoko protivi i smatraju da vunu treba staviti te su objasnili i zašto. Mi smo izdvojili nekoliko mišljenja i savjeta majstora na dotičnu temu.

Izdvojeni članak

Majstori pitaju majstore: ‘Molim pomoć! Smijem li ovo gletati fugenfilerom?’

Vuna apsorbira zvuk prilikom otvaranja i zatvaranja vrata

– Vuna pored toplinske i zvučne izolacije ima i ulogu apsorbiranja zvuka.U gornji dio se treba staviti vuna, a ne može sipati dalje od UV profila (ako si zalepio dih traku da napraviš zvučni prekid izmedju vrata i gornjeg dijela konstrukcije), komentirao je jedan član grupe.

S ovakvim mišljenjem se slaže još jedan majstor koji smatra da u ovom slučaju vuna neće sipati.

– Zašto ne bi stavio vunu gore? Pa UW je okrenut prema gore, ne razumijem gdje će ti sipati vuna kad zatvoriš sve? Pita se jedan majstor koji smatra da vunu treba staviti kako ne bi ‘zvonio’ cijeli zid prilikom zatvaranja vrata.

A da je vuna bitna upravo iz tog razloga, objasnio je još jedan član grupe.

– U ovom slučaju vuna ne služi da bi spriječila prodiranje zvuka u susjednu prostoriju već da upije zvuk koji se stvara prilikom otvaranja i zatvaranja vrata, komentirao je jedan majstor.

Neki su korisnici dali prijedloge koji nisu prihvaćeni s oduševljenjem ostalih članova. Tako je jedan majstor napisao da ispod vune uvijek mora ići parna brana kroz koju onda ništa neće sipati. Ali mu je jedan korisnik žestoko odgovorio.

– U zid što je unutra (iste temperature) ide parna brana… je li to neka nova tehnologija ili samo glupost?, napisao je jedan od majstora.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Izgleda li ovako normalan razvod struje? Čitateljica traži stručni savjet

Montiranje kliznih vrata | foto: Facebook | Knauf majstori

Držači vune bi trebali riješiti problem?

Ali bilo je i onih koji su ponudili korisne savjete. Tako je jedan je član predložio i alat koji bi trebao pripomoći u rješavanju dileme.

– Postoje držači vune. Kao dva lima i na njih se nabode vuna da ne bi vremenom pala, napisao je član grupe i uz to i objavio sliku spomenutog alata.

Usprkos prevladavajućem mišljenju, postoje i oni majstori koji vunu iznad vrata ne bi stavljali.

– To je jasno kao dan. U donjem dijelu se ne može stavljati vuna radi kliznih vrata, a u gornjem dijelu da i staviš vunu nema nikakve koristi, napisao je jedan korisnik.

I drugi korisnik smatra da u ovom slučaju vuna nije potrebna.

– Vuna u pregradnim zidovima ima zvučnu izolaciju. U ovom slučaju sa fotografije ipak nije potrebna.

Čini se kako većina majstora ipak smatra da bi vunu iznad vrata trebalo staviti. Slažete li se vi s njima? Ako ste upoznati s dotičnom problematikom, pišite nam svoja stručna mišljenja.

Copy link
Powered by Social Snap