Pretraga

Japandi stil uređenja: Što je i kako ga postići u svojem domu?

A- A+

Kod uređenja stana ili kuće, bitno je napraviti jednu veliku odluku na samom početku – odabrati stil uređenja. Danas postoji više opcija nego ikada, a mi donosimo jednu za koju vjerojatno niste čuli. U pitanju je spoj skandinavskog dizajna i japanskog minimalizma.

Ilustracija, foto: Unsplash; Don Kaveen

Japandi je hibridan stil koji kombinira skandinavske i japanske elemente. Ono što najviše dolazi do izražaja su skandinavska funkcionalnost i jednostavnost, te japanska ljubav prema prirodi i ručnom radu. Ovaj stil postaje sve popularniji, pogotovo zato što je itekako u skladu s trendovima koji trenutno prevladavaju.

Japandi tako uzima ponešto od oba stila. Sa skandinavske strane dolazi minimalizam, jednostavni oblici i pastelne boje, kao i jako puno svijetla – pogotovo onog prirodnog. Japanski stil s druge strane ipak bira prirodne, tople boje, niski namještaj i prihvaća sve nesavršenosti. U svakom slučaju, u pitanju je zanimljiv mix. Ako želite i vi tako urediti svoj dom, slijedite sljedeće savjete, koje donosi YouTuberica Posh Pennies.

Paleta boja

Kao što smo već spomenuli, pastelne i tamne boje su ono što želite miješati. Kada su u pitanju svijetle boje, birajte one hladnije tonove, a za tamne one toplije. Pripazite da ne pretjerate s miješanjem – najbolje bi bilo da nemate više od tri ili četiri boje u jednom prostoru. Ako možete, pokušajte izbjeći pretjerano dodavanje boja.

Radije iskoristite crnu boju kako biste naglasili detalje – bilo u obliku slavine, svjetiljke ili nekih malih dekorativnih predmeta. Ako baš želite dodati boju, možete se uvijek odlučiti za neke biljke, mada nemojte ni tu pretjerati. Što se tiče namještaja u boji, držite se jednostavnih oblika.

Izdvojeni članak

Pripremate se na uređenje prostora: Znate li koji stilovi sve postoje?

Zidovi

Po pitanju zidova, nema puno filozofiranja. Najbolji odabir jest bijela boja, ali ne ona hladna bijela zbog koje će se prostor činiti sterilan, već one tople nijanse. Ako vam to nikako nije opcija, možete odabrati i skroz tamne zidove. Pripazite samo da bude u pitanju neka topla i prirodna boja.

I dok po pitanju boja nema puno razmišljanja, možete se igrati s teksturama. Nemojte pretjerati, ali slobodno napraviti nekakav accent wall – bilo samo s bojom, ili s drvom. Drvo je općenito vrlo poželjan materijal u japandi stilu, pa ga slobodno inkorporirajte i po zidovima. Možete čak koristiti drvo da biste napravili pregrade.

Materijali

Već smo načeli temu drva, pa da s time i nastavimo dalje. Kada su u pitanju materijali koji se koriste u ovom stilu, bitno je samo jedno – da budu prirodni. Upravo zato je drvo vrlo bitno. Drvo dolazi u milijun različitih opcija i možete ih sve iskoristiti, samo pripazite da ipak ne pretjerate. Nemojte u istom prostoru imati više od tri različite vrste.

Uz drvo svakako predivno izgledaju svi ostali prirodni materijali, pa tako i pamuk i lan. Tu dolaze u priču u biljke, koje smo već spomenuli.

Namještaj

Kako je ovo ipak minimalistički stil, sasvim je razumna činjenica da prostorije neće biti prenatrpane namještajem, već da ćete imati samo ono što vam je potrebno. To ne znači da će vaše sobe biti prazne, već samo da nećete imati ništa što nema neku svoju funkciju – koja mora biti korisna.

Veliki plus je i niski namještaj. Istina, bit će vam malo teže čistiti u tim uvjetima, ali će se definitivno isplatiti. Nizak i jednostavan namještaj je onaj koji će doprinijeti tome da se u prostoru zaista osjećate kao da ste doma.

Povezanost unutarnjeg i vanjskog prostora

Ako imate nekakav vanjski prostor, bilo da je u pitanju dvorište, balkon ili terasa, pobrinite se da prijelaz iz jednog u drugi bude što manje ‘očit’. TO možete postići time što ćete postaviti staklena klizna vrata, koristiti slične boje u uređenju, ali i ‘pripremiti’ unutrašnjost, s nekim biljkama.

Copy link
Powered by Social Snap