Pretraga

Koliko znate o argentinskoj arhitekturi? Donosimo pet fantastičnih primjera iz 20. stoljeća

A- A+

Hrvatska danas igra u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva, i to s Argentinom. Čeka nas jedna zanimljiva utakmica, koju će zasigurno pratiti cijela Hrvatska. No, prije same utakmice, bilo bi dobro proučiti i protivnika. Na primjer, koliko znate o argentinskoj arhitekturi?

poznate građevine u Argentini

Poznate građevine u Argentini; Kolaž Pixabay & Visual Hunt

Argentina se nalazi u Južnoj Americi i jedina je država iz Amerika koja se plasirala u top četiri najbolje reprezentacije na svijetu. Po broju stanovnika, kao i po veličini površine je druga najveća država na kontinentu. Prema zadnjim podacima, broji više od 45 milijuna stanovnika na 2,7 milijuna kilometara kvadratnih.

Otkako su prvi Europljani dospjeli na područje sadašnje Argentine početkom 16. stoljeća, bili su pod Španjolskom sve do 1816. godine, kada su proglasili svoju neovisnost. Brzo razvijanje i napredak počinje drugom polovicom 19. stoljeća, kada je započela i ozbiljna gradnja. Izdvojili smo nekoliko primjera argentinske arhitekture.

Izdvojeni članak

Hrvatska i Argentina večeras igraju na ovom stadionu: Ovdje će se održati i finale

Teatro Colón

Najstarija zgrada s ovog popisa je upravo ova – Teatro Colón. U pitanju je kazalište sagrađeno 1908. godine, nakon 10 godina radova. Nalazi se u glavnom argentinskom gradu, Buenos Airesu, koji se smatra najbogatijim gradom na kontinentu. Na projektu su radila tri arhitekta: Francesco Tamburini i Vittorio Meano iz Italije, te Julio Dormal iz Belgije. Kazalište je sagrađeno u eklektičnom stilu.

Teatro Colón

Teatro Colón, foto: Pixabay; Felipe Barchi Pim

Palacio Barolo

Ova zgrada je sa svojim 100 metara visine dugo držala rekord za najvišu zgradu u Buenos Airesu, sve dok ju nije prestigao neboder Kavanagh. Sagrađena je 1923. godine, pod palicom talijanskog arhitekta Marija Palantija. Palanti je inspiraciju za dizajn pronašao u Danteovoj Božanstvenoj Komediji, pa su tako 22 kata podijeljena u tri ‘sekcije’, a na vrhu se nalazi svjetionik koji simbolizira zbor anđela.

Palacio Barolo

Palacio Barolo, foto: Visual Hunt; Leandro’s World Tour

Izdvojeni članak

Tvornice koje su preuzeli radnici doživjele procvat: Nema šefova, nema kapitalista

Edificio Kavanagh

Kao što smo već spomenuli, neboder Kavanagh (120 m visine) je prilikom svoje izgradnje 1936. godine, bio najviša građevina u Južnoj Americi, ali i najviša zgrada na svijetu s armiranom betonskom konstrukcijom. Na projektu su radila tri arhitekta: Gregorio Sánchez, Ernesto Lagos, i Luis María de la Torre. Neboder je sagrađen u rekordno brzih 14 mjeseci, a smatra se jednim od najboljih primjera internacionalnog stila u arhitekturi.

Edificio Kavanagh

Edificio Kavanagh, foto: Visual Hunt; deensel

Monumento histórico nacional a la Bandera

Predivne arhitekture u Argentini ima i van Buenos Airesa, pa se tako u gradu Rosario nalazi povijesni nacionalni spomenik Zastavi, gdje je general Manuel Belgrano izvjesio argentinsku zastavu 1812. godine. Spomenik je sagrađen 1957. godine, a za njegov izgled su zaslužni arhitekti Ángel Guido i Alejandro Bustillo. Spomenik je impozantne veličine – visok 70 metara i širok 51, odnosno 18 metara.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Monumento a la Bandera Rosario (@mnbandera)

Torre Monumental

Torre Monumental, poznat i kao Torre de los Ingleses, nalazi se u okrugu Retiro, a sagrađen je 1916. godine. Toranj je bio dar lokalne britanske zajednice gradu u spomen na stotu obljetnicu Svibanjske revolucije 1810. godine. Nakon Falklandskog rata je ime promijenjeno, ali to ne mijenja činjenicu da je toranj sagrađen po nacrtima engleskog arhitekta Sir Ambrosea Macdonalda Poyntera.

Torre Monumental

Torre Monumental, foto: Pixabay; Nicolas Diaz

Copy link
Powered by Social Snap