Pretraga

Mapa zagrebačkih tržnica: Donosimo pet najpoznatijih koje predstavljaju važna gradska središta

A- A+

U Zagrebu postoje brojne tržnice, a mi smo odlučili napraviti pregled njih pet. Naime, riječ je o Tržnici Britanac, Tržnici Dolac, Tržnici Kvatrić, Trešnjevačkoj tržnici i Branimirovoj tržnici. Sve tržnice imaju zanimljivu povijest, a danas predstavljaju važna središta društvenog života na kojim se mogu kupiti razni domaći proizvodi visoke kvalitete.

Tržnice u Zagrebu

Popis tržnica u Zagrebu | foto: Zagrebački holding

Tržnice su oduvijek bile mjesto susreta i okupljanja, a ujedno i razmjene te su predstavljale centar gradskog života. Posebnost je tržnica što većinom nude razne domaće proizvode iz lokalne proizvodnje (OPG), a upravo zbog toga veliki broj ljudi daje prednost tržnicama.

Osim toga, na tržnicama se često odvijaju razni događaji, kao što su primjerice sajmovi, čime se pridonosi raznolikosti urbanih sadržaja. Štoviše, u Zagrebu sveukupno ima 25 tržnica, a mi vam donosimo pregled njih pet.

Izdvojeni članak

Nova suvremena tržnica vrijedna milijun eura nudit će domaće proizvode vrhunske kvalitete

Tržnica Britanac

Tržnica Britanski trg ili Tržnica Britanac nalazi se na adresi Arnoldova ulica 2, a otvorena je 1891. godine. Naime, Britanski trg izgleda kao proširenje Ilice, a Zagrepčani već godinama taj trg od milja zovu Mali plac.

Kada se tržnica tek otvorila na njoj se prodavala samo perad. Prema Tržnom redu iz 1925. godine, na tržnici se potom prodavalo i voće, povrće, cvijeće, perad, divljač te životinjski proizvodi kao što su mlijeko, sir, vrhnje, jaja, maslac i med. I danas se veliki dio toga može pronaći na toj tržnici, a osim toga, poznata je i po tome što se organiziraju razni sajmovi.

Tržnica Dolac

Dolac je najveća i najpoznatija tržnica u Zagrebu, a smještena je u gradskoj četvrti Gornji grad – Medveščak između Trga bana Josipa Jelačića, Kaptola i Gornjeg grada na adresi Dolac 2. Tržnica je otvorena 1930. godine na mjestu starih zidina koje su srušene, zajedno s ponekim kućama u starom gradskom naselju Dolac.

Naime, Dolac predstavlja kombinaciju otvorene tržnice gdje se prodaje voće i povrće te zatvorene tržnice za meso. Sjeverno od Dolca smješten je Trg Petrice Kermpuha gdje se pak prodaje cvijeće, a trg se na sjeveru nastavlja na Opatovinu koja je rezervirana za prodaju odjevnih predmeta i raznih obrtničkih proizvoda. Osim toga, Trg bana Josipa Jelačića i Dolac povezuje ulica Splavnica na kojoj se također prodaje cvijeće.

Na tržnicu je 2006. godine postavljen kip tradicionalne prodavačice – kumice Barice, djelo kipara Stjepana Gračana. Naime, kumice su žene iz okolice Zagreba koje se bave uzgojem vlastitog voća i povrća, a osim toga, rade domaći sir i vrhnje koje prodaju na tržnici. Dolac je također turistička destinacija koju svake godine posjećuju brojni turisti.

Tržnica Kvatrić

Kvaternikov trg je izgrađen početkom 20. stoljeća kao rubni prostor Donjeg grada, na kojem je bila smještena i tržnica pod nazivom Kvaternikov plac ili Kvatrić. Naime, taj naziv se još uvijek rabi za novu tržnicu koja se danas nalazi izvan trga, pedesetak metara jugozapadno na adresi Martićeva ulica 67.

Sa svojom raznolikom ponudom, uključujući ribu, meso, orijentalne specijalitete, mlijeko, sireve, slastice, voće, povrće, pekarske proizvode i sl., Kvatrić slovi za jednu od najboljih tržnica u Zagrebu. Osim toga, prije par godina najavljen je i veliki projekt njene modernizacije.

Trešnjevačka tržnica

Trešnjevački trg jedan je od najvećih zagrebačkih javnih prostora, a njegovim središnjim dijelom dominira Trešnjevačka tržnica. Kao i većina drugih zagrebačkih tržnica, otvorena u prvoj polovini 20. stoljeća u Ozaljskoj ulici te se nalazi na adresi Trešnjevački trg 2. Štoviše, već je u tridesetim godinama prošlog stoljeća tržnicu bilo potrebno proširiti jer je rastao broj stanovnika.

Danas, baš poput ostalih navedenih tržnica, nudi mnoštvo proizvoda i sadržaja, ali istovremeno vapi za obnovom. U skladu s tim, najavljen je veliki projekt revitalizacije prostora središta Trešnjevke, u sklopu kojeg bi Trešnjevačka tržnica konačno mogla poprimiti novi izgled.

Branimirova tržnica

U tridesetim godinama prošlog stoljeća otvorena ja Gradska tržnica i Gradsko tržište voća i povrća na veliko i to u dijelu Branimirove ulice. Naime, na Branimirovoj tržnici, koja se nalazi na adresi Ulica Kneza Branimira 67, prodavalo se isključivo na malo, uključujući voće, povrće, ribu, mlijeko i mliječne proizvode, svježe i sušeno meso te divljač. Osim toga, u ponudi je bilo cvijeće, kruh i peciva.

U početku je tržnica radila na vrlo malom prostoru, međutim, poslije su se gradske vlasti odlučile na proširenje. Štoviše, tržnica se jednim dijelom natkrila, prostor oko tržnice je ograđen te je izgrađen paviljon za trafiku, koji se i danas tu nalazi. Poslije su se uredile i garaže, a prizemna zgrada je pretvorena u ribarnicu. Prilikom još jedne modernizacije od 1960. godine do 1962. godine, Branimirova tržnica je proširena sve do Šubićeve ulice.

Mapa zagrebačkih tržnica: Donosimo pet najpoznatijih koje predstavljaju važna gradska središta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap