Pretraga

Nova suvremena tržnica vrijedna milijun eura nudit će domaće proizvode vrhunske kvalitete

A- A+

U gradu Krku sve se veći broj investicija u gospodarsku i društvenu infrastrukturu sufinancira iz EU fondova, a najnoviji arhitektonsko-urbanistički projekt uređenja novog suvremenog tržničkog kompleksa na mjestu sadašnjeg pomalo neuglednog i prenatrpanog trgovačkog prostora, također se kandidirao na natječaj za dobivanje EU financijskih potpora. Međutim, projekt ide u realizaciju bez obzira na ishod natječaja, a obnovit će se kompletnu infrastrukturu te će postavljanjem manjih, funkcionalnih i vizualno ujednačenih montažnih objekata, kao i kamenog partera prostor učiniti atraktivnijim i kvalitetnije organiziranim. Tako će već od sljedećeg ljeta stanovnici i turisti moći uživati u širokom spektru domaćih i kvalitetnih proizvoda poput sireva, maslinovih ulja, vina, mesnih prerađevina, ribe, suvenira i sl.

tržnica Krk

Grad Krk uskoro će dobiti suvremenu tržnicu | foto: Otok Krk

Grad Krk već bi sljedeće ljeto trebao dobiti novu suvremenu tržnicu na mjestu sadašnjeg pomalo neuglednog i prenatrpanog trgovačkog prostora. Uređenje Tržnice na malo u gradu Krku radni je naziv projekta kojim će se na prostoru između krčke luke i autobusne postaje provesti temeljitu rekonstrukciju i arhitektonsko-urbanističko unapređenje spomenutog trgovačkog prostora te time prostor učiniti atraktivnijim i kvalitetnije organiziranim, piše portal Novi list.

Naime, riječ je o pothvatu koji obimom i financijski nije pretjerano zahtjevan, ali je za Krčane i turističku ponudu otoka to ipak vrlo važan i zanimljiv komunalni projekt. Po završetku tržnice ondje će umjesto trenutačno dominantnih proizvoda za plažu, glavninu ponuđenih sadržaja činiti ponešto kvalitetniji i mahom domaći proizvodi poput sireva, maslinovih ulja, vina, mesnih prerađevina, ribe, suvenira i sl.

Komunalni imperativ

Novu tržnicu u gradu Krku ovih dana zajedničkim snagama razvijaju i za realizaciju pripremaju predstavnici Grada Krka i komunalne tvrtke Vecla, a radi se o kandidiranom projektu za EU potpore koji bi trebao biti dovršen do početka iduće turističke sezone.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, direktor Vecle Danko Milohnić i Igor Hrast, stručni suradnik u Gradskom odsjeku za gospodarstvo objašnjavaju za Novi list da je plan projekta temeljita rekonstrukcija i arhitektonsko-urbanističko, a ujedno i vizualno unapređenje danas neuglednog i prenatrpanog trgovačkog prostora, a kojim se u razmjerno kratkom vremenu i bez prevelikih izdvajanja može učiniti značajan ambijentalni i funkcionalan iskorak. Također, predstavljajući planirane aktivnosti Vasilić, Milohnić i Hrast nadaju se da će taj plan uspjeti realizirati djelomičnim korištenjem bespovratnih potpora iz europskih izvora.

– Funkcionalno unapređenje te zone, nešto više od tisuću četvornih metara prostranog zemljišta u vlasništvu Grada smještenog uz luku s istočne i autobusnu postaju s njegove zapadne strane, naš je višegodišnji plan i rekao bih komunalni imperativ koji već neko vrijeme razrađujemo kroz idejna rješenja. Mislim da će se svi naši sugrađani složiti s ocjenom da današnji izgled tog tržničkog kompleksa nije na razini kakvu Krk kao razvijena turistička destinacija zaslužuje, otkriva Milohnić dodajući da se sad kreće i u ishođenje akata nužnih za izgradnju.

Izdvojeni članak

Ujutro kumice s placa, poslijepodne bendovi: Zagrebački kvart dobit će multifunkcionalnu tržnicu

Milijun eura za novu tržnicu

Upravo sa spomenutim razvojnim ciljem koji je detaljno razrađen idejnim rješenjima, već ove jeseni krenut će se sa zahvatima u toj zoni, suglasni su Vasilić, Milohnić i Hrast. Štoviše, predstavnike projekta posebno veseli financiranje pogodno za kandidaturu posredstvom mjere 7.4.1 koja podrazumijeva ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

– Ta mjera, odnosno kandidatura koju u rujnu planiramo podnijeti, omogućava financiranje rekonstrukcije tržnice do ukupne vrijednosti od čak milijun eura, objasnio je pak Igor Hrast dodajući da je procijenjena vrijednost Veclina plana za tržnicu negdje na polovini tog natječajnog maksimuma. Također, Hrast tvrdi da se radi o mjeri putem koje se u Krku već uspješno financirala obnova Društvenog doma u Bajčićima te izgradnja ceste na predjelu Mali Kartec, a sada bi se vjerojatno po završetku ove sezone, unutar obuhvata nove tržnice trebalo najprije započeti s uklanjanjem svih postojećih montažnih objekata, a potom slijedi i gradnja, odnosno postavljanje niz novih modularnih prodajnih prostora.

tržnica Krk

Na novoj tržnici će biti dostupni kvalitetni i domaći proizvodi, a već postojeća zelena tržnica također će ostati u funkciji | foto: Vecla

Izgled tržnice

Zbog suvremenijeg i ujednačenijeg oblikovanja samih prodajnih modula, a ujedno i novoga, vjerojatno kamenom oblogom uljepšanog partera, nova tržnica u gradu Krku zasigurno će izgledati skladnije no što danas izgleda. Osim toga, otkriva Milohnić za Novi list, projekt podrazumijeva i postavu pergola koje će zasjenjivati pješačke komunikacije.

Nova tržnica, nastavlja Milohnić, bit će orijentirana prema moru, odnosno prema prostoru krčke luke na koju će se posredno nastavljati te će se ukinuti nekoliko parkirališnih mjesta u ulici koja ide put lukobrana. Osim morske orijentacije, novi bi tržnički kompleks u svom rubnom, sjevernom dijelu trebao dobiti i mali trg pogodan za povremenu organizaciju sajmova ekoproizvoda i sličnih zbivanja kakva se danas, zbog nedostatka adekvatnog prostora, organiziraju na nekim drugim lokacijama.

Valja napomenuti da projekt uređenja tržnice na malo, na mjestu trenutačno neuglednog trgovačkog prostora na platou pored autobusne stanice, neće značiti ukidanje već postojeće zelene tržnice koja djeluje u stražnjem dijelu susjednog trgovačkog kompleksa, rekao je Milohnić. Naime, ta će tržnica nastaviti s radom, dok će se možda samo jedan dio njene ponude preseliti na novu lokaciju.

Domaći proizvodi

Prvobitni plan je u toj zoni, ističu Vasilić, Milohnić i Hrast, obnoviti kompletnu infrastrukturu, a zatim će se postavljanjem manjih, funkcionalnih i vizualno ujednačenih montažnih objekata, isti taj prostor učiniti atraktivnijim i kvalitetnije organiziranim. Također, nova tržnica podrazumijeva i promjenu ponude proizvoda, pa bi tako glavninu ondje ponuđenih sadržaja uskoro trebali činiti ponešto kvalitetniji i mahom domaći proizvodi. Cilj projekta nove tržnice stoga je, naglašavaju sugovornici, na jednom mjestu okupiti sve ono najbolje od malog i lokalnog gospodarstva otoka Krka, uključujući ponudu domaćih sireva, maslinovih ulja, vina, mesnih prerađevina i sl. Također, dodaju da nije isključena mogućnost da se i dio današnje ponude, koja se većinom odnosi na proizvode za plažu, ondje zadrži i ubuduće, ali sasvim sigurno ne u obliku niti razmjeru u kojem je ta vrsta ponude danas ondje zastupljena.

Predstavnici projekta nadaju se da će interesa biti i za ponudom autohtonih suvenira, ribe i svega ostalog što bi građanima i turistima moglo biti interesantno, a ističu da će u narednim mjesecima komunalci i predstavnici Gradske uprave što više nastojati animirati lokalne proizvođače zainteresirane za korištenje budućih vizualno unificiranih prodajnih punktova da se uključe u planove uspostavljanja nove suvremene tržnice.

Izdvojeni članak

Krk bi trebao bi biti primjer za Mediteran: Energetska samodostatnost do kraja ovog desetljeća?

Krk ima i druge projekte

Gradonačelnik Vasilić uvjeren je da će se nova tržnica izgraditi i opremiti do početka iduće sezone, s EU potporama ili bez njih te dodaje da se tom projektu planiralo pristupiti i prije saznanja da će se otvoriti izvori EU sufinaciranja koji su namijenjeni upravo za takve projekte.

– Uvjeren sam da će ostvarenjem tog projekta, samo jednog u nizu onih kojima je naša Vecla dokazala da je sposobna ne samo operativno voditi, već i projektno razvijati svoje djelatnosti, u krčkoj trgovačkoj ponudi stvoriti nova kvaliteta, posebice u segmentu ponude proizvoda naših malih, lokalnih proizvođača kojima često nije lako pronaći svoje mjesto na tržištu, zaključio je krčki gradonačelnik.

Hrast koji radi na pripremi Gradskih projekata i njihovom kandidiranju na EU prikladne fondove otkrio je i da će se tijekom naredne zime na području Dražice otvoriti i nekoliko manjih objekata namijenjenih turizmu i sportskoj rekreaciji. Naime, radi se o planu uređenja šetnice u šumi Dražica (u nastavku današnjeg Activity centra), kao i planu uređenja i opremanja dječjeg igrališta smještenog pored hotela Bor.

Također, Vasilić navodi da je u pripremi i kandidatura projekta rekonstrukcije dječjeg vrtića na predjelu Smokvik koji bi, uz sufinanciranje iz EU fondova, u skorijoj budućnosti trebao dobiti niz novih, kvalitetno osmišljenih rješenja njegova eksterijera.

Copy link
Powered by Social Snap