Pretraga

Krk bi trebao bi biti primjer za Mediteran: Energetska samodostatnost do kraja ovog desetljeća?

A- A+

Otok Krk krenuo je u smjeru energetske samodostatnosti koju namjerava ostvariti do kraja ovog desetljeća, piše Reuters i dodaje kako ekolozi smatraju da bi on trebao biti primjer za Mediteran u smislu tranzicije k zelenoj i održivoj energiji.

Foto: krk.hr

Reuters navodi kako su prije nekoliko godina lokalni ekolozi naručili iz Njemačke studiju izvedivosti koja je pokazala kako Krk ima velik potencijal da u budućnosti bude energetski neovisan.

– Studija pokazuje da bismo godišnje mogli proizvoditi 150 gigavat-sati (GWh) električne energije. Trenutno trošimo 112 GWh. Radi se o kombinaciji od 60% sunčeve energije, 30% energije vjetra i 10% energije biomase, rekao je Vjeran Piršić iz ekološke udruge Eko Kvarner.

– Svake godine raste broj manjih solarnih postrojenja. Cjelokupni plan energetske samodostatnosti koštao bi nas oko 72 milijuna eura, rekao je Piršić.

Otok trenutno proizvodi 10% ciljane solarne energije, no broj novih malih solarnih postrojenja raste za oko stotinu svake godine, piše Reuters.

Izdvojeni članak

Otvorene prijave za Energetsku konferenciju otoka Krka: Budućnost Hrvatske leži u zelenoj ekonomiji

Energetska samodostatnost do 2030.

Piršić navodi kako je cilj ekologa da Krk postane prvi mediteranski otok srednje veličine koji će postupno ukinuti emisiju ugljika i postići energetsku samodostatnost, prenosi Index.

– Vjerujem da možemo ostvariti ovaj cilj i prije 2030. Možda to ne bi bilo tako komplicirano da je u pitanju manji otok sa 100 ili 1000 stanovnika, ali to postaje pravi izazov po ljeti kada na Krku ima oko 20.000 stanovnika i oko 100.000 turista, kazao je Piršić.

Izgleda da ne bi trebalo biti problema s financiranjem ovog projekta jer bi se sredstva povukla iz Europske unije i proračuna otoka te bi u njega uložili građani i tvrtke sa sjedištem na otoku koji podržavaju ovu ideju.

 

Copy link
Powered by Social Snap