Pretraga

Napokon sigurni parkovi za djecu: Ovi materijali se koriste kako bi se djeca mogla bezbrižno igrati

A- A+

Dječji parkovi su mjesta na kojima se često pada. Čak i da ste najoprezniji, šanse da barem jednom ne sletite s ljuljačke ili tobogana su vrlo, vrlo niske. Sjećamo se svi kako su parkovi nekada izgledali – nerijetko su i same ‘sprave’ bile opasne, a svakako je najveći neprijatelj bio šljunak.

Ilustracija dječjeg parka, foto: Pexels; Anthony

Kada dođe do pada, čak i da je s neke velike visine, dolazi do kontakta osjetljive kože i šljunka. Nadajući se da nije došlo do nekakvog prijeloma, gotovo pa uvijek dođe do manje ogrebotine. Često te ogrebotine ne budu toliko male, već velike rane koje nerijetko ostave i ožiljke. Realno, jeste li uopće doživjeli djetinjstvo ako nemate barem jedan ozbiljan ožiljak na koljenima?

Ili je tako bilo nekada prije – danas se u parkovima rijetko kada stavlja šljunak, već se svugdje nalazi zaštitna ‘guma’. Jeste li se ikad zapitali kakva je to ‘guma’ u pitanju i je li svugdje ista? U svakom slučaju, mi danas donosimo popis svih materijala koje se koriste u te svrhe, kao i poneki detalj o nekima. Najčešće se za to koriste ‘elastičan’ asfalt, umjetna trava, gumene prostirke ili gumeni malč, piše Soft Surfaces.

Umjetna trava

U javnim parkovima se doduše rijetko kad može pronaći umjetna trava zato što je ipak nešto zahtjevnija za održavanje, ali sve ju češće možemo naći u vrtićima i školama. Iako djeluje kao da bi mogla biti dosta zahtjevna za održavanje, ipak to nije. Svakako je zahvalnija od prave trave.

Ne dolazi do problema u slučaju kiše, ali najveći plus je to što svojim izgledom potiče djecu na igru. Umjetna trava će sasvim sigurno lakše pozvati djecu na igralište negoli sljedeće opcije, pa i potaknuti na bavljenje sportom.

Izdvojeni članak

Studenti financirali ‘morski’ park namijenjen svim stanovnicima Krešimirova grada

Gumeni malč

Gumeni malč je odličan izbor zato što zaista pruža sigurnost, ponajviše po pitanju padova jer pruža takozvani critical fall height (CFH) koji će umanjiti pad. Također, izgleda dobro i nimalo umjetno (što često može biti slučaj s umjetnom travom).

Vrlo je i praktičan zato što je fleksibilnog dizajna – postavlja se direktno na već postojeću travu ili blatnjavo područje. Moguće ga je staviti u raznim bojama, no najčešće ga susrećemo u crvenoj ili zelenoj.

Wetpour EPDM flooring

Ipak, u većini slučajeva kada vidite nekakvu zaštitnu ‘gumu’ na igralištima, u pitanju je ovaj materijal. Ima komplicirano ime, ali mnogi ga zovu ‘elastični asfalt’. Najčešće dolazi u crnoj boji, ali moguće ga je sresti i u drugim varijantama.

Riječ je o mekanom materijalu koji apsorbira pad udara zato što je podstavljena površina. Upravo zato se na dijelovima čini da je materijal spužvast ili čak i elastičan. Upravo zato se koristi i u domovima za starije, kako bi ublažili njihove moguće padove.

Copy link
Powered by Social Snap