Pretraga

Nekada žarište društvenog i kulturnog života s poznatim gostima, a danas ruševina koja vapi za obnovom

A- A+

Nekadašnji hotel Palace u Kaštel Starom bio je jedan od važnijih ugostiteljsko-turističkih objekata na tom području, a svojom arhitekturom, koja spaja stil moderne s tradicionalnim materijalima i oblicima, i dan danas, iako velikim dijelom devastiran, plijeni pozornost javnosti te nestrpljivo čeka adekvatnu rekonstrukciju. Taj je hotel zapravo bio pravo žarište društvenog i kulturnog života, što mnogi stanovnici Kaštela, Trogira i Splita još uvijek pamte. Hotel Palace je uz pripadajući park, uvršten u Registar kulturnih dobara RH, a upravo je zbog toga pri obnovi cijelog kompleksa potrebno osigurati kvalitetno arhitektonsko-urbanističko rješenje kojim bi mu se vratio nekadašnji sjaj.

hotel Palace

Hotel Palace u Kaštel Starom nekada je bio središte društvenog i kulturnog života | foto: Savez za Kaštela, Facebook

Starije generacije na širem splitskom području zasigurno su upoznate s nekadašnjim hotelom Palace u Kaštel Starom koji je bio središte društvenog i kulturnog života, a brojni poznati gosti iz raznih dijelova svijeta također su odsjedali u tom zaista važnom objektu ne samo za hrvatski turizam, već i za hrvatsku arhitekturu.

Naime, hotel Palace bio je prvi hotel u Kaštelima kojeg je izgradio Petar Kamber te je bio uređen u skladu s najvišim europskim hotelijerskim normama svog vremena, a ujedno se može staviti uz bok uspješnim ostvarenjima tog doba na hrvatskoj obali, ističe Katja Marasović prezentirajući sažeti konzervatorski elaborat izrađen u sklopu preuređenja hotela. Štoviše, Kamber je tada izjavio da će od Kaštelanskog zaljeva napraviti francusku rivijeru našeg turizma. Danas je priča itekako drugačija, naime, spomenuti hotel već dugi niz godina stoji prazan i zapušten, a osim toga, hotel je, uključujući pripadajući park, 2006. godine upisan u Registar kulturnih dobara RH.

Izdvojeni članak

Jedan od najraskošnijih hotela na Jadranu inspiriran Las Vegasom, danas je opasna ruševina koja izaziva strah

Moderna građevina s tradicionalnim materijalima i oblicima

Kamen temeljac hotela Palace položen je 1921. godine, a radovi na njegovoj realizaciji trajali su sedam godina te je u svibnju 1928. godine hotel otvoren za turiste. Građevinske radove izvela je firma Antona Srdara iz Kaštel Gomilice, međutim, nigdje se ne spominje ime projektanta hotela, pa se može zaključiti da je to bio upravo građevinski poduzetnik Srdar.

Hotel Palace iz 1928. godine ipak je bio znatno manji od onog kojeg danas poznajemo. Naime, originalna građevina hotela Palace sastojala se od dva volumena – zapadnog, prizemnog, pokrivenog ravnom terasom i istočnog, dvokatnog sa stambenim potkrovljem, pokrivenog kosim krovom, koji su zajedno tvorili asimetričnu kompoziciju. Prizemna etaža oba volumena visine 5,60 metara ima lučne otvore, dok katovi istočnog volumena imaju pravokutne.

Južno pročelje istočnog volumena obogaćeno je dvoetažnom verandom koja je hotelu nekoć davala raskošan izgled. Štoviše, hotel je po običaju tog vremena bio ožbukan žbukom s kamenim agregatom prirodnih, zemljanih boja oker ili crvenkaste tzv. terrabona. Zapravo, cijela građevina pripada arhitektonskom stilu koji su u Dalmaciji, između dva rata, proširili praški studenti arhitekture. Radi se o stilu kojeg karakteriziraju principi moderne dopunjeni primjenom lokalnih, tradicionalnih materijala i naslijeđenih oblika.

Hotel Palace Kaštel Stari

Današnji izgled hotela Palace u Kaštel Starom | foto: Grad Kaštela

Sadržaji hotela

U prizemlju se nalazila recepcija i dvorana s galerijom gdje su često nastupali brojni glazbenici. Na katovima su bile smještene 32 sobe sa 61 krevetom, a 16 soba imalo je umivaonik te je na svakom katu bio jedan zajednički zahod i kupaonica. U zapadnom volumenu hotela nalazila se sala hotelskog restorana, a doručak i večera su se često posluživali na verandi. Također, u suterenu su bile smještene prostorije za osoblje, upravu hotela te kuhinja. Kada je hotel otvoren, obližnja naselja još uvijek nisu imala ni vodovodnu ni električnu opskrbu, stoga je Kamber izgradio vlastitu električnu centralu i obzidao jedan izvor pitke vode na svom posjedu kako bi iz njega crpio vodu i razveo je po hotelu.

Štoviše, iz hotela se pružao jedinstveni pogled na Kaštelanski zaljev, a pripadajući park dr. Petra Kambera prepun
borova, čempresa, lovora i palmi osiguravao je hotelskim gostima lijepi prizor i vrlo ugodnu hladovinu. Unutar parka također su bili uređeni sadržaji za rekreaciju i zabavu gostiju kao što su tenisko igralište, kuglana i podij za ples. Osim toga, formiran je betonski plato za kupače te su na obali napravljene stepenice za silazak u more, a uz obalu je posađen i drvored tamarisa.

Takva ogromna investicija ipak je predstavljala velik financijski teret Kamberu, koji nije uspio otplaćivati hipotekarni kredit, te ga je 1936. godine preuzela Državna hipotekarna banka, koja ga je pak godinu dana kasnije prodala Savezu Nabavljačkih zadruga u Beogradu.

Izdvojeni članak

Može li bivša klaonica i stočna tržnica „Zagrepčanka“ postati novo multifunkcionalno društveno središte?

Proširenje hotela

Savez Nabavljačkih zadruga u Beogradu, kao novi vlasnik hotela Palace, od 1937. godine poduzima nove postupke u cilju povećanja hotelskih kapaciteta i poboljšanja usluga. Tako se cijeli posjed ograđuje kamenim zidom nad kojim je željezna ograda, a na sjeveru posjeda, prema staroj kaštelanskoj cesti, formiran je monumentalni ulaz te je uz njega sagrađena kućica za čuvara, sve prema projektu Srdara iz 1937. godine. Također, sjeverno od hotela, novi vlasnik gradi depandansu hotela, a riječ je o trokatnici, uključujući prizemlje i suteren, u kojoj je bilo smješteno 58 novih soba.

Villa Nika, koju je također izgradio Kamber 1902. godine, iskorištena je u sklopu hotela Palace za povećanje hotelskih kapaciteta, pa su u prizemlju, na katu i u potkrovlju bile smještene po četiri sobe, a u suterenu soba za sobaricu i spremište za sandoline. Štoviše, jednu kupaonicu i tri zahoda zajednički su koristili svi gosti. Zbog većeg broja gostiju proširena je i obala pred hotelom te su izgrađeni dodatni platoi za kupaće. Također, vila je 2007. godine dobila rješenje po kojem ima svojstvo kulturnog dobra, a pod zaštitom je bila i prije toga kao vrijedan arhitektonski spomenik s početka 20. stoljeća.

Villa Nika Kaštel Stari

Danas se Villa Nika u Kaštel Starom preuređuje te će imati društveno-poslovnu namjenu | foto: Grad Kaštela

Odmaralište sindikata Jugoslavije

Nakon Drugog svjetskog rata vlasništvo nad sklopom hotela Palace preuzima Centralni odbor jedinstvenog saveza sindikata Jugoslavije u Beogradu, koji ga 1947. godine preuređuje u odmaralište sindikata Jugoslavije. Projekt proširenja glavne zgrade hotela Palace izradio također Srdar 1946. godine, a sastojao se od nadogradnje postojećeg hotela i izgradnje još jednog krila na zapadu, tvoreći na taj način trodijelnu simetričnu kompoziciju na tri kata s prizemljem i suterenom.

Štoviše, kapacitet hotela se tada povećao te je imao 102 sobe, uključujući sobe za poslugu. U prizemlju je na zapadu bila otvorena i nova dvorana za čitaonicu i razonodu, s njene sjeverne strane soba za biljar i knjižnica te u podrumu nove sobe za poslugu. Sobe su kao i u Kamberovom hotelu bile opremljene umivaonikom, a koristile su zajedničku kupaonicu i zahod na katu, međutim, po tri sobe na svakom katu u središnjem dijelu hotela imale su vlastitu kupaonicu, što je ipak bio značajan iskorak u odnosu na prije.

Pred zapadnim je dijelom hotelske parcele 1947.- 48. godine sagrađen bazen u moru dimenzija 16 puta 50 metara koji se danas koristi za privez brodica, a zbog veće potrebe za tekućom vodom, sagrađen je i novi podzemni rezervoar s pumpnom stanicom. Osim toga, Srdar je projektirao 1949. godine na istočnom dijelu posjeda građevinu u kojoj je bila smještena garaža, spremište, praonica, peglaonica, a na katu stan za hotelskog vozača.

Od 1955. godine vlasnik hotelskog kompleksa je novo ugostiteljsko poduzeće Kaštelanska rivijera, a Petar Mudnić iz Urbanističkog biroa u Splitu projektiro je dogradnju sa sjeverne strane hotela u visini prizemlja, u kojoj je na zapadu bila smještena nova kuhinja, a na istoku nova recepcija.

Hotel Palace Kaštel Stari

Sklop hotela Palace u Kaštel Starome 2006. godine | foto: Katja Marasović

Palace II

Akcija novog uređenja sklopa hotela Palace pokrenuta je 1968. godine i sastojala se od preuređenja starog hotela i depandanse te izgradnje novog hotelskog paviljona Palace II, koji je pak dovršen 1971. godine na zapadnom dijelu hotelskog posjeda te je ima 210 novih kreveta. Osim toga, preuredila se recepcija, restoran, salon s kavanom te soba za namještenike u podrumu, a da bi se zadovoljile nove norme u hotelijerstvu, svaka soba za goste dobila je vlastitu kupaonicu s kadom ili tušem.

Osim toga, drvene međukatne konstrukcije zamijenjene su kontinuiranom armirano-betonskom pločom, a ujedno su izvršene i manje izmjene na krovnoj konstrukciji te je uređena depandansa hotela. Nakon izgradnje vodovoda u Kaštelima, prvobitna pumpa je izgubila svoju ulogu te je na njenom mjestu 1970. godine izgrađena trafostanica.

Stari i novi hotel bili su povezani ostakljenim hodnikom, a novi hotel se tako sastojao od tri cjeline i to stambenog dijela koji je bio peterokatan, restorana i bazena s morskom vodom. U prizemlju su bile smještene recepcija,
dva osobna dizala, stubište, hall, razne društvene prostorije, restoran i aperitiv bar sa sanitarnim čvorom, a u podrumu se nalazila centralna praonica rublja, peglaonica i ostali gospodarski sadržaji te sanitarni čvor osoblja.

Hotel Palace Kaštel Stari

Hotel Palace u kaštel Starom danas je potpuno devastiran | foto: Grad Kaštela

Hotel koristile izbjeglice

Godine 1971. također je preuređena plesna terasa istočno od hotela te je izgrađena natkrivena pozornica, a ispred nje novi plesni podij i manji ugostiteljski objekt sa šankom te sanitarni čvor za posjetitelje. Na temelju projekta iz 1984. godine, koji je izradio Projektni biro G. P. Ivan Lučić Lavčević, izvršena je još jedna adaptacija i dogradnja recepcije hotela, a tih je godina otvoren disco club i pizzeria u podrumu.

Godine 1990. rekonstruiran je zatvoreni bazen hotela Palace II, a s južne je strane pak sagrađen novi otvoreni bazen s terasom, uključujući i mali dječji bazen. Štoviše, u natkrivenom dijelu bili su postavljeni novi sadržaji kao što su teretana, prostorije za masažu, prostor za tuševe, kabine za presvlačenje, sauna, novi sanitarni čvor, šank-bar, strojarnica, prostorija za ventilaciju i grijanje zatvorenog bazena. Spomenuta Villa Nika 90-tih godina prelazi u vlasništvo Grada Kaštela i postupno propada, međutim, danas se taj objekt preuređuje te će imati društveno-poslovnu namjenu.

Za vrijeme Domovinskog rata hotel Palace je ugostio izbjeglice iz okupiranih područja koje su tu boravile sve do 1998. godine, a 2006. godine hotelski sklop otkupljuje Tulipan grupa koja ga je htjela preurediti. Štoviše, tada je izrađen i konzervatorski elaborat prema kojem bi nova izgradnja trebala poštovati stari hotel, njegov park i sve ideje prvog kaštelanskog hotelijera Petra Kambera. Također, na temelju odobrenja konzervatorske službe ruše se Palace II i depandansa hotela. Međutim, tijekom svih godina hotel Palace u Kaštel Starom ipak nije obnovljen, a danas se ruševina nekadašnjeg omiljenog društvenog i kulturnog središta nalazi u vlasništvu splitskog poduzetnika Joze Parčine, koji ga je kupio za 32,6 milijuna kuna, te čeka neka bolja vremena.

Sličnu sudbinu hotela Haludovo na Krku pročitajte ovdje.

Nekada žarište društvenog i kulturnog života s poznatim gostima, a danas ruševina koja vapi za obnovom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap