Pretraga

Jedan od najraskošnijih hotela na Jadranu inspiriran Las Vegasom, danas je opasna ruševina koja izaziva strah

A- A+

Nekadašnji hotel Haludovo na Krku u mjestu Malinska bio je jedan od najraskošnijih hotelskih kompleksa na svijetu. Haludovo je nastalo kao spoj investicije američke kompanije Penthouse koja je predstavljala kapitalizam u svojem najraskalašenijem obliku, a čiji je vlasnik bio Bob Guccione, ujedno i izdavač istoimenog erotskog časopisa te perspektivnog, tada još uvijek socijalističkog, Brodokomerca iz Rijeke. Naime, hotel je imao brojne nevjerojatne sadržaje, a zasigurno jedan od zanimljivijih bila je kockarnica koja se mogla mjeriti s onima u Las Vegasu. Danas se hotel Haludovo nalazi u privatnom vlasništvu, međutim, zbog neulaganja i nebrige radi se o devastiranom objektu, koji bez obzira na to ipak privlači brojne znatiželjne poglede.

Hotel Haludovo

Bob Guccione, osnivač erotskog časopisa Penthouse, odlučio je graditi hotel Haludovo u Malinskoj na otoku Krku | foto: YouTube,
backspin visuals

U Hrvatskoj postoje brojni primjeri raznih građevina koje su nekada bile u funkciji, međutim, danas su ti objekti izuzetno devastirani i opustošeni. Jedan od takvih objekata zasigurno je i hotel Haludovo koji se nalazi na otoku Krku u mjestu Malinska. Riječ je o bivšem luksuznom hotelu koji je zapravo bio jedan od najelitnijih i najraskošnijih turističkih giganata nekadašnje države, ali i puno šire. Hotel je nastao kao vizija američkog multimilijunaša Boba Guccionija, osnivača erotskog časopisa Penthouse.

Ipak, hotel Haludovo danas više nije tako grandiozan kao prije 50-tak godina, već predstavlja itekako opasnu ruševinu, prekrivenu brojnim grafitima, staklom i ostacima hotelskog namještaja, koja bez obzira na to ipak plijeni pozornost zainteresiranih posjetitelja. Zapravo, cijela agonija hrvatske hotelske industrije najbolje se vidi upravo kroz uspon i pad tog elitnog hotela, koji je slovio za jednog od najambicioznijih hotelskih projekata u 20. stoljeću.

Izdvojeni članak

[FOTO] Bivše lječilište za djecu na Jadranu izgleda poput svemirskog broda

Hotel vrijedan 45 milijuna dolara

Cijela priča oko grandioznog hotela počinje još u davnim 1970-im godinama kada je Bob Guccione, američki multimilijunaš i osnivač erotskog časopisa Penthouse, došao na otok Krk u mjesto Malinska i upravo tu odlučio sagraditi hotel Haludovo, prenosi stranica Under dreamskies. Mnogi govore da je za gradnju tog hotelskog čuda presudila Guccionijeva ljubav prema našoj obali, odnosno njegova očaranost Malinskom, međutim, istina je ipak nešto manje romantična.

Naime, početkom 70-ih godina u Sjedinjenim Američkim Državama su zabranjene kockarnice te je Guccione odlučio upravo u Malinskoj otvoriti elitno mjesto za ljetovanje za sve one dubljeg džepa. Guccione je u Haludovo uložio 45 milijuna dolara (što bi danas vrijedilo 250 milijuna dolara), a čak 500.000 dolara tada je uloženo u njegovo oglašavanje. Međutim, s obzirom na to da je Jugoslavija bila socijalistička zemlja, Guccione nije bio službeni vlasnik Haludova nego riječki Brodokomerc, koji je također dobio titulu službenog nositelja projekta.

Osim toga, projektant Haludova bio je poznati arhitekta Borisa Magaša, autor splitskog stadiona Poljud, a zanimljivo je da on, prenosi portal XXZ magazin, prilikom projektiranja Haludova uopće nije imao pojma o aranžmanu s Penthouseom. Raskošni hotelski kompleks je svoja vrata otvorio 1972. godine, a svečano otvaranje su pratili brojni mediji.

hotel Haludovo

Hotel Haludovo, inspiriran raskoši Las Vegasa, trebao je pomiriti hladnoratovske neprijatelje | foto: YouTube, MyHangar

Arhitektonsko čudo – kockarnica kao u Las Vegasu

Hotel Haludovo bio je pravo arhitektonsko čudo, a to se i danas može doživjeti premda je kompleks u potpunosti devastiran i opustošen. Štoviše, radi se o projektu koji je bio pomno osmišljen do najsitnijih detalja, a posjetitelji su mogli bezbrižno uživati u neviđenoj raskoši daleko od politike hladnog rata. Štoviše, Guccionijeva namjera bila je izgradnja grandioznog hotelskog kompleksa koji će dovući bogate strane turiste u neočekivani luksuz socijalističke Jugoslavije. Upravo je na taj način želio pomiriti hladnoratovske neprijatelje koji će zajedno uživati u brojnim aktivnostima, a svoje je zečice čak predstavljao kao vojsku protiv hladnog rata.

Hotel Haludovo se zapravo sastojao od dva hotela, Palace i Tamaris (koji je u međuvremenu srušen, ali ostao je tek jedan njegov dio), luksuznih vila i Ribarskog naselja koje je danas jedino u funkciji. Tadašnji hotelski kompleks je imao 1.800 ležaja, jedan vanjski i jedan unutarnji bazen, prostor wellnessa i liječničke skrbi, 17 teniskih terena, teren za minigolf, kuglanu, plažu, beach bar. Posebna zanimljivost bio je Penthouse Casino smješten u centru Palacea koji se mogao usporediti s najfinijim kockarnicama u Las Vegasu i drugim glavnim kockarskim centrima. Osim toga, Haludovo je bilo opremljeno udobnim tepisima, svjetlucavim lusterima, unikatnim skulpturama, visećim vrtovima, fontanama, a imao je i ogromnu kuhinju iz koje su za goste pristizale samo delicije. Danas je također moguće vidjeti ostatke toga, ali je potrebna jako velika mašta da bi oživio njihov nekadašnji izgled.

Izdvojeni članak

Može li bivša klaonica i stočna tržnica „Zagrepčanka“ postati novo multifunkcionalno društveno središte?

Jastog, kavijar i potoci šampanjca

Zlatno raskalašeno razdoblje Haludova ipak je trajalo samo godinu dana, točnije do 1973. godine kada se Guccione povlači. Tih prvih godinu dana kada je ogromni hotelski kompleks bio u funkciji, navodno su bogati gosti iz cijelog svijeta konzumirali oko 100 kilograma jastoga i 50 kilograma kavijara po jednoj večeri, a čak postoje priče da je jednom prilikom bazen bio napunjen šampanjcem. Jedan od najpoznatijih gostiju Haludova bio je Saddam Hussein koji je navodno ostavio napojnicu od 2.000 dolara, a njegov sin pak pozlaćeni pištolj ispod jastuka zbog čega je Husseinov let natrag za Bagdad navodno bio odgođen.

Nakon godinu dana neviđenog raskoš, Guccione je bio primoran odustati od svog hotela upravo zbog neodrživih troškova i navodne nemogućnosti da svojim stranim gostima pruži sve ono na što su navikli, a nije se pak moglo nabaviti u bivšoj državi. Hotel Haludovo je nakon bankrota ipak nekako uspio opstati te je nastavio s radom još neko vrijeme kao luksuzni resort, no 80-ih godina se počeo okretati masovnom turizmu te su ga svi mogli posjetiti, popiti piće, igrati se u kuglani, ići na koncerte ili se pak samo kupati na otvorenoj plaži.

hotel Haludovo

Danas su od turističkog giganta Jugoslavije ostale samo ruševine | foto: YouTube, Tomaž Gorec

Privatizacija i potpuni nemar

Padom države ujedno kreće i propast Haludova, a početkom 90-ih godina u njemu su bile smještene izbjeglice Domovinskog rata. Ipak, proces privatizacije zadaje tom hotelskom kompleksu završni udarac. Štoviše, prije 20-ak godina vlasništvo nad hotelom Haludovo preuzima Rus armenskih korijena Ara Abramyan koji je imao izrazito velike planove za taj kompleks. Naime, Abramyan je htio sagraditi luksuzni hotel s 5 zvjezdica, ali pod jednim uvjetom – da Haludovo bude resort zatvorenog tipa, što se trebalo odnositi i na predivnu plažu po kojoj je hotel i dobio svoje ime. Lokalne su vlasti odbile takav prijedlog, naglašavajući da čak i u zlatno doba hotela to nikada nije bio slučaj.

Zanimljivo je da se na aukciji davao sav koristan inventar hotela kojeg je kupovalo lokalno stanovništvo za svoje apartmane, a svakim prodanim komadom Haludovo je izgubilo i ono malo šansi za povratak na turističko tržište. Štoviše, hotel se i danas nalazi u privatnom vlasništvu, međutim, neulaganje i nebriga pretvorili su ga u potpuno devastiranu ruševinu, koja bez obzira na to ipak privlači brojne posjetitelje. Ipak, starije generacije se prisjećaju hotela Haludovo s nostalgijom.

Copy link
Powered by Social Snap