Pretraga

Obnovljena luka Glavotok, simbol povezivanja Krka s kopnom prije izgradnje mosta

A- A+

U rad je puštena novoobnovljena luka Glavotok. Zajednička je to investicija Primorsko-goranske županije, Grada Krka i Županijske lučke uprave Krk ukupno vrijedna 300.570 eura.

luka Glavotok

luka Glavotok | foto: Grad Krk

Luka Glavotok projekt je koji je lokalno stanovništvo čekalo dugi niz godina, a koji mjestima Glavotok, Milohnići, Linardići i Brzac osigurava adekvatnu infrastrukturu za svakodnevicu. U konstrukciju luke uloženo je 300.570 eura od kojih je 176.990,00 eura osigurao Grad Krk, 119.522,00 eura Primorsko-goranska županija, a preostali dio Županijska lučka uprava Krk.

Projektom obnove, na površini od 452 kvadrata izvedena je rekonstrukcija operativnog gata koji je opremljen novim britvama od lijevanog željeza i priveznim prstenovima. Ovi su zahvati bili nužni jer je prvotna infrastruktura bila stara više od 70 godina, te na rubu održivosti s obzirom na to da je upravo Glavotok bio luka koja je uvelike povezivala Krk s kopnom prije izgradnje Krčkog mosta.

Izdvojeni članak

Veliki projekti na Krku: U planu izgradnja nove dvorane, građani pozvani da se uključe u izradu Plana razvoja

Naime, luka Galvotok izgrađena je pedesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je sagrađen Krčki most ona se uglavnom koristila u turističke svrhe, a nije se obnavljala jer nije bila prioritet. Župan Zlatko Komadina naglasio je kako će 2023. biti zlatnim slovima upisana u investicijsku povijest otoka Krka, budući da je ovo treća luka, odnosno riva otvorena u ovoj godini, nakon onih u Baški i Malinskoj.

U infrastrukturu otoka Krka puno se uloža, posebno u energetsku održivost. Doznajte ovdje kada Krk planira postati u potpunosti energetski održiv otok.

Copy link
Powered by Social Snap