Pretraga

[FOTO] Bivše lječilište za djecu na Jadranu izgleda poput svemirskog broda

A- A+

Lječilište za djecu u Krvavici pokraj Makarske predstavlja jedno od arhitektonskih čuda na području Hrvatske, koje je prepoznato u međunarodnoj arhitektonskoj javnosti, pa je tako, primjerice, predstavljeno u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Radi se o vrlo inovativnom i avangardnom objektu koji svojim izgledom podsjeća na svemirski brod. Međutim, ovaj je objekt još u 90-im godinama prestao s radom, a tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj zgrada je postala prihvatilište za brojne izbjeglice iz ratom ugroženih područja. Lječilište je 2015. godine uvršteno u Registar kulturnih dobara RH te se nalazi u državnom vlasništvu, a danas se ipak radi o devastiranom objektu koji ima neizvjesnu budućnost.

Lječilište u Krvavici

Lječilište za djecu u Krvavici pokraj Makarske svojim izgledom podsjeća na svemirski brod | foto: DAZ

Jedinstveno lječilište za djecu sagrađeno je 1960-ih godina u Krvavici pokraj Makarske. Radi se o vrlo neobičnom objektu ne samo za hrvatsku, već i svjetsku arhitekturu prvenstveno zbog svojeg kružnog oblika koje je uzdignuto iznad zemlje kao da lebdi, a kada se gleda iz raznih kuteva pomalo podsjeća na svemirski brod.

Štoviše, lječilište je napravljeno tako da svaka soba uvijek bude provjetrena, bez obzira na to iz kojeg smjera puhao vjetar. Ako se tome još pridoda makarsko sunce, hlad borove šume, morski zrak i maštoviti izgled objekta, radi se o doista inovativnom arhitektonskom pothvatu u kojem su se bolesna djeca liječila. Međutim, danas to lječilište zjapi prazno i čeka neke projekte kojima bi ga se na adekvatan način vratilo u funkciju.

Dom izbjeglicama

Dječje pomorsko lječilište izgrađeno je za potrebe liječenja i rehabilitacije djece vojnih osiguranika, u Baškom Polju, usred guste borove šume na obali mora, a projektant ovog vrlo neobičnog objekta je arhitekt Rikard Marasović. Projekt datira još iz 1960.-1962. godine, a objekt je izgrađen 1963.-1964. godine.

Naime, do kraja 1980-ih godina građevina je služila prvotnoj namjeni, međutim, početkom 90-ih godina lječilište je prestalo s radom. Bivša JNA napustila je taj objekt i predala ga hrvatskoj državi u netaknutom stanju, a tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj zgrada je postala prihvatilište za brojne izbjeglice iz ratom ugroženih područja. Oni su ujedno bili i posljednji korisnici objekta, pa od tada sve do danas traje uništavanje nekadašnjeg lječilišta, koje je već ozbiljno devastirano i opustošeno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Silv(ij)e Pleština (@plestigram)

Svemirski izgled lječilišta

Lječilište u Krvavici jedinstven je sklop lječilišno-rehabilitacijskih sadržaja s popratnim funkcijama na ovim područjima. Naime, sklopom dominira kružni lebdeći volumen na stupovima u kojima su bile smještene sobe za djecu, a u prizemnom dijelu nalazio se polifunkcionalni prostor za odmor i igru djece u obliku slova L, koji dijeli unutrašnji prostor kružnog dvorišta od prirodnog krajolika borove šume.

Građevina smještena unutar šume u neposrednoj blizini morske obale, dinamična spirala kretanja koja sve prostore čini aktivnima, lebdeća struktura s otvorenim prostorom u sredini koja rastvara volumen omogućavajući njegovo povezivanje s prirodom, inovativna konstrukcija i iznad svega suptilan odgovor na imaginaciju dječjeg svijeta, čine to bivše lječilište izuzetnim primjerom skladnog i organičnog odnosa arhitekture, njezine funkcije i krajolika.

Izdvojeni članak

Može li bivša klaonica i stočna tržnica „Zagrepčanka“ postati novo multifunkcionalno društveno središte?

Kulturno dobro RH

Lječilište u Krvavici ima 12 prostranih apartmana sa stropom visine i do tri i pol metra, ima i osam stanova u pripadajućoj zgradi, a uza sami objekt je i zemljište nekadašnjeg kampa koje ima sve instalacije. Tako se sve skupa tzv. svemirski brod prostire na 55.000 kvadrata, prenosi portal Slobodna Dalmacija. Osim toga, važno je naglasiti da je za objekt 2012. godine određena privremena mjera konzervatorske zaštite, da bi 2015. godine ona postala stalna, a objekt ušao u Registar kulturnih dobara RH. Drugim riječima, objekt se nikako ne smije rušiti. Međutim, svima se nije svidio takav slijed događaja pa se tako, primjerice, još u procesu privremene zaštite načelnik Općine Baška Voda Joško Roščić itekako žalio na odluku.

– Žalili smo se na privremenu mjeru ne zato jer nema vrijednost, nego jer smo željeli da se tu nešto drugo desi. Tu smo predvidjeli u općinskom Prostornom planu turističku zonu sa sportskom lukom, želimo elitni turizam, a nemamo ništa, rekao je tada Roščić.

Štoviše, rušenje objekta je opcija A koja je Općini bila najprihvatljivija, međutim, od nje nema ništa jer se objekt ne smije rušiti. Opcija B je napraviti hotel s minimalnim smještajnim kapacitetima od 50-tak gostiju. No, investitore, govorio je Roščić, to pretjerano i ne zanima jer se može tek minimalno intervenirati pa je izgradnja hotela investicija koja se teško vraća, pogotovo s tako malim kapacitetom. Neki su pak predlagali da se nekadašnje lječilište prenamijeni u moderno odmaralište i edukacijski centar za vojnike NATO-a, a drugi su ga vidjeli kao centar za suvremenu umjetnost.

Lječilište u Krvavici

Objekt je 2015. godine uvršten u Registar kulturnih dobara RH i ne smije se rušiti | foto: DAZ

Kanonsko djelo hrvatske moderne arhitekture

Dječje lječilište u Krvavici spada među jedno od kanonskih djela hrvatske moderne arhitekture, koje je također relevantno u internacionalnom kontekstu, međutim, za njega je dugi niz godina znalo tek nekoliko stručnjaka i lokalno stanovništvo.

– Taj projekt predstavlja radikalni iskorak od do tada poznatih obrazaca po dva temeljna pitanja. Prvo, nudi potpuno novo viđenje tipologije odmarališta u smislu organizacije cjeline i prožimanja otvorenih prostora-terasa i interijera. Drugo, to je formalno izuzetno uvjerljiv, ekspresivan i krajnje samouvjeren rad, od same kružnog lebdećeg volumena postavljenog na moćnim pilonima do prostranog ulaznog halla kroz kojeg je provedena dinamično postavljena rampa. Marasović je pokazao izuzetnu vještinu u usklađivanju svih elemenata zgrade: od mjerila detalja do mjerila kompozicije cijelog ansambla i smještaja u topografiju. Također, zgrada je unutar korpusa hrvatske moderne arhitekture jedinstvena uslijed naglašenog fokusa na oblikovno-prostorne teme koje su strukturalno jednostavne, no vrlo dojmljive, izjavio je Maroje Mrduljaš u vrijeme kada je objekt stavljen pod privremenu zaštitu.

Osim toga, zgrada lječilišta u Krvavici je prije koju godinu dobila priznanje međunarodne arhitektonske javnosti te je prikazana na brojnim izložbama, uključujući i Muzej moderne umjetnosti u New Yorku. Naime, posebno ističu  njen avangardni izgled, funkcionalnost i fantastičnu lokaciju.

Neizvjesna budućnost

Već do sada puno je godina prošlo od početka devastacije prostora koji je sada devastiran, ali zbog svoje specifične gradnje kojom podsjeća na svemirski brod, zapravo izaziva divljenje. Pojedini arhitekti će reći da je tipologija objekta bez presedana te da nešto slično do sada rijetko gradilo. Zanimljivo je što sažimlje dva inače nikad spojena elementa, naime, kružni oblik i stupove, a s mjerilom se uistinu dogodila neka magija. Čudesni tzv. svemirski brod danas privlači upitne poglede brojnih turista koji se iščuđuju neobičnoj kombinaciji savršeno osmišljenog prostora koje je nažalost devastirano, a samim time i opasno.

Sudbina lječilišta u Krvavici je neizvjesna jer bi jedni zgradu srušili i dali parcelu privatnom investitoru, dok drugi prepoznaju njenu vrijednost te bi je sačuvali i obnovili, a u svemu tome država je jako neodlučna, a zgrada i dalje propada.

Copy link
Powered by Social Snap