Pretraga

Ovaj grad u Istri podiže hibridni objekt koji će promijeniti sve

A- A+

Grad Pazin predstavio je idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za novi autobusni terminal i Gradsku knjižnicu s prijedlogom prometno-pješačkog rješenja okolnog područja. Riječ je o jednom od pet integriranih strateških projekata koji će se narednih godina realizirati na Urbanom području Pazin u sklopu ITU mehanizma. Poseban je po tomu što obuhvaća jedno rješenje za više problematičnih cijelina na mikrolokaciji.

novi autobusni kolodvor Pazin

novi autobusni kolodvor Pazin | Grad Pazin

Od ukupno 13,5 milijuna eura namijenjenih za ITU planove Urbanog područja Grad Pazin, za projekt novog autobusnog terminala i knjižnice uz novo prometno rješenje područja, planira se utrošiti približno 5,4 milijuna eura. Od toga iznosa do 85 posto sufinancira se putem ITU mehanizma.

Istaknuto je kako izgradnja autobusnog kolodvora s gradskom knjižnicom i okolnom prometno – pješačkom infrastrukturom predstavlja integrirani strateški projekt ‘Pametan i održiv promet’. Projekt se odnosi na izgradnju hibridnog objekta novog gradskog intermodalnog terminala za prijevoz putnika. Uz njega dolazi Gradska knjižnica sa svim pripadajućim i servisnim sadržajima. Kao integracija ovih objekata u popratno prometno rješenje područja.

Izdvojeni članak

Top projekti Zadar: Velika rekonstrukcija kolodvora, škola budućnosti i ‘dizajnerski’ bazen

U pozadini projekta, ističe gradonačelnica Jašić, nalaze se postojeći autobusni kolodvor zapušten, derutan i nefunkcionalan, te prostor Gradske knjižnice Pazin u Spomen domu koji je neadekvatni i ispod zakonskih standarda. Spomenut je i teško protočan prometni čvor koji u špicama svakodnevno guši grad.

Cilj projekta je stvoriti hibridan objekt koji će funkcionirati kao moderan autobusni terminal sa sedam perona, čekaonicom, prostorom za prtljagu i kupnju karata, sanitarnim čvorom i ugostiteljskim sadržajem. Također, u sklopu tog objekta nova knjižnica na katu gradit će se prema standardima društvenog centra. Predviđa se i uređenje vanjske javne površine u funkciji korisnika na način da se uredi prostor za javnu upotrebu građana.

autobusni kolodvor Pazin | foto: Grad Pazin

autobusni kolodvor Pazin | foto: Grad Pazin

Kada je u pitanju promet istaknuto je da će se kroz kružne tokove i inovativnim intervencijama u prostoru i prometu odvojiti promet autobusa, automobila, kamiona i pješaka. Dok će se pješački povezati grad s područjem bivše vojarne. Omogućit će se privremeno i brzo zaustavljanje automobila koji dovoze djecu u vrtić i školu.

Pogledajte ovdje kako će izgledati riječki autobusni kolodvor.

Copy link
Powered by Social Snap