Pretraga

Top projekti Zadar: Velika rekonstrukcija kolodvora, škola budućnosti i ‘dizajnerski’ bazen

A- A+

Nakon što se tijekom financijske perspektive 2014. – 2020. održivi urbani razvoj u Hrvatskoj provodio kroz ITU mehanizam u 8 najvećih gradova, u novoj perspektivi 2021. – 2027. čak 22 grada i njihova urbana područja dobit će sredstva za provedbu svojih urbanih strategija. Istražujemo na što će novac biti potrošen u najvećim hrvatskim gradovima, odnosno koji točno mega projekti idu u realizaciju. Na redu je Zadar na čijem će se području ITU novcem raditi projekti orijentirani na obnovu kulturne baštine, ali i modernizaciju javnog prijevoza, te izgradnju velikog bazena s ‘dizajnerskom’ skakaonicom.

morske orgulje Zadar

morske orgulje Zadar | foto: Grad Zadar

Ovo urbano područje, uz Grad Zadra, uključuje Grad Nin i 13 općina: Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Preko, Ražanac, Sukošan, Škabrnja, Vrsi i Zemunik Donji. Ispred njega se nalazi nova financijska omotnica ITU mehanizma vrijedna 43 milijuna eura iz koje će se financirati ukupno devet integriranih projekata.

Izdvojeni članak

Top projekti Split: Plato uz more veličine 31. nogometog igrališta i top zdravstveni centar

Sredstva su to koja će se moći koristiti od 2021. do kraja 2027., a osigurana su preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Projekata koji će se biti financirani je puno, a mi izdvajamo top 5 koji će u najvećoj mjeri unaprijediti život Zadranima. Niz je raznovrstan, a obuhvaća baš sve, od uređenja park šume povrh grada, do modernizacije zapuštenog kolodvora i izgradnje velikog sportskog kompleksa. Tu je i novi veliki projekt koji potpisuje Nikola Bašić.

5. Obnova Trga Sv. Frane

Idejni projekt Trga svetog Frane obuhvaća parterno uređenje samoga trga, ali uz zelenilo i dio nogostupa, koji sada nije ni nogostup ni parkiralište, odnosno ostao je nedefiniran. Prostor ima blagi pad pa će u jednom dijelu imati nivelaciju s nekoliko stuba. Sada je to zapravo nedefinirani prostor koji se koristi djelomično kao parkiralište, djelomično kao nogostup, a ovim bi projektom trebao dobiti definirani izgled i funkciju.

Projekt već ima spremnu građevinsku dozvolu, a tehnički se nastavlja na obnovu kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u koje će svoju djelatnost proširiti Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar (MCPA). Za cilj ima revitalizaciju zanemarenog gradskog područja.

Trg Sv. Frane Zadar

Trg Sv. Frane Zadar | foto: Tim ing

4. Citadela Nova

Već je predstavljeno idejno rješenje velikog projekta Citadela Nova, odnosno rekonstrukcije i dogradnje radioničkog dijela stare Tehničke škole Sveučilišta u Zadru. Autor je akademik Nikola Bašić s timom arhitekata iz studija Marina projekt 2020., a ovaj bi projekt kojemu je na čelu trebao u potpunosti transformirati lokaciju na kojoj će biti izveden.

Novo ruho stare Tehničke škole, kako se može vidjeti iz vizualizacije, poprimit će posve novu dimenziju, otvoriti prostor i omogućiti Interaktivnost. Uz puno svijetla i staklenih površina. Projekt obnove drugog dijela stare Tehničke škole je u fazi javnog savjetovanja i javne nabave za tim koji će raditi izvedbeni projekt. Potom bi trebala biti ishodovana građevinska dozvola.

Citadela Nova Zadar

Citadela Nova Zadar | screenshot: YouTube

3. Uređenje šume Musapstan

ITU sredstvima bit će obuhvaćeno i ulaganje u zelenu infrastrukturu i to putem projekta GREEN UPLOAD! – Razvoj zelene infrastrukture UP Zadar, a najvrjednije za spomenuti je kako će se u sklopu ovog projekta vrijednog tri milijuna eura urediti i park šuma Musapstan.

Izletište šuma Musapstan nalazi se povrh Zadra i dobar je primjer lako dostupnog gradskog izletišta. Generalna obnova šume započela je 2021. godine, i traje do danas. Tu je već uređena trim staza, postavljena je urbana oprema, te su napravljena dječja igrališta.

park

park | foto: Freepik

2. Bazen ŠC Višnjik

Građevinska dozvola pripremljena je već za bazen u ŠC Višnjik. Riječ je o značajnom zahvatu koji će upotpuniti bazenski kompleks Grada Zadra iz  ITU mehanizma. A osim bazena olimpijskih dimenzija bit će podignuta i skakaonica s bazenom. Predviđeno je da skakaonica može biti pripremljena i za ekshibicijske programe s visine 25 metara zbog čega će bazen biti dubok šest metara.

Projekt predviđa i tribine s 2.500 sjedećih mjesta. U unutrašnjosti tribina predviđene su dvorane za stolni tenis i za boks. Hrvatski vaterpolski savez dao je projektu snažnu potporu, a obavljeni su razgovori i s Vladom RH-e zato što Višnjik očekuje državnu potporu.

bazen višnjik

bazen višnjik | foto: ŠC Višnjik

1. Modernizacija autobusnog kolodvora

Grad Zadar će kroz ITU mehanizam financirati i modernizaciju autobusnog kolodvora. Derutnog zdanja čiji vanjski izgled ostavlja dojam kao da u njegovo održavanje posljednjih 30 godina nije uložilo ništa. Planirana je konkretno obnova sanitarnih čvorova, prilagodbu pristupačnosti za osobe s invaliditetom, rekonstrukcija zgrade, modernizacija elektroničkih i informacijskih sustava, ugradnja urbane opreme, rekonstrukciju parkinga za autobuse.

Također, očekuje se i izgradnja punionica za električna vozila i eventualnu nabavu električnih vozila javnog prijevoza. Kao i postavljanje solarne elektrane ili na postojeću nadstrešnicu ili makar na buduću nadstrešnicu nad parkingom za autobuse u tranzitu.

autobusni kolodovor zadar

autobusni kolodovor zadar | foto: liburnija-zadar.hr

Doznajte ovdje koji su trenutno top budući ITU projekti u Osijeku.

Copy link
Powered by Social Snap