Pretraga

Top projekti Osijek: Nova zelena zona i reinkarnacija starog perivoja na kultnoj lokaciji

A- A+

Nakon što se tijekom financijske perspektive 2014. – 2020. održivi urbani razvoj u Hrvatskoj provodio kroz ITU mehanizam u 8 najvećih gradova, u novoj perspektivi 2021. – 2027. čak 22 grada i njihova urbana područja dobit će sredstva za provedbu svojih urbanih strategija. Istražili smo na što će novac biti potrošen u najvećim hrvatskim gradovima, odnosno koji točno mega projekti idu u realizaciju. Prvi na redu je Osijek, i to ne slučajno. Slavonska metropola već duže vrijeme slovi za predvodnika kada je u pitanju financiranje kapitalnih infrastrukturnih projekta izvan gradskog proračuna.

Osijek

Osijek | foto: TZ Osijek

Grad Osijek upravo je usvojio je prijedlog Odluke o donošenju Strategije razvoja Urbane aglomeracije Osijek do 2027. godine koja sadrži brojne velike investicije koje će transformirati Grad na Dravi. Ovdje treba spomenuti i kako je Urbanoj aglomeraciji Osijek za financijsko razdoblje 2021.- 2027. dodijeljeno ukupno 55 milijuna eura.

– To je čak 15 milijuna eura više u odnosu na proteklo financijsko razdoblje. S tim da osječku aglomeraciju sada čini 10 jedinica lokalne samouprave, a u prošlom razdoblju ju je činilo 19. Dakle, sada je 9 jedinica manje i 15 milijuna eura više zbog čega smo izuzetno zadovoljni, kaže gradonačelnik, Ivan Radić te dodaje da su osječki projekti spremni te da čekaju javne pozive.

Tako se kroz ITU mehanizam planira, između ostaloga velika rekonstrukcija povijesnog perivoja na kultnoj lokaciji, uređenje najužeg središta grada i parka Zrinjevac. Planira se i generalna obnova jedne od najznačajnijih ustanova u kulturi, te projekt uspostave zelene zone Bajer Jug 2 s mnoštvom sportsko-rekreacijskih sadržaja.

5. Rekonstrukcija HNK Osijek

Posve zasluženo, zgrada Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku trebala bi konačno biti obnovljena, i to u svakom smislu. Za to je i krajnje vrijeme jer više ne prati funkcionalne i estetske standarde dostojne imena i značaja. Unutrašnjost kazališta bit će klimatizirana, a sav će interijer biti obnovljen. Obnova će obuhvatiti i konstrukciju novog pročelja s ciljem postizanja veće energetske efikasnosti. Ovaj je projekt tehnički u potpunosti spreman, realizacija čeka još samo manje preinake djela dokumentacije.

HNK Osijek

HNK Osijek | foto: Narcisa Vekić

4. Zelena zona na Jugu 2

Idejno rješenje novog sportsko-rekreacijskog kompleksa Jug 2 na prostoru sadašnjeg bajera već je predstavljeno javnosti. Nekada tek divlje kupalište za ‘hrabre’ i lokacija za ribičiju biti će transformirano u zelenu oazu za sport i rekreaciju na otvorenom. Projekt će biti proveden u dvije faze. Prva faza uključuje jednostavne radove, a u drugoj će se graditi objekti koji zahtijevaju građevinske dozvole, među kojima će biti i novi ugostiteljski objekt. Prostor koji i danas stanovnici koriste za kupanje u ljetnim mjesecima po završetku uređenja imat će istu funkciju, samo što će biti transformiran u gradsku plažu  s popratnim sadržajem.

bajer Jug 2, Osijek

bajer Jug 2, Osijek | foto: Grad Osijek

3. Uređenje centra grada i konkatedrale

U srcu Osijek, na prostoru čija je centralna točka Trg Ante Starčevića radit će se velik obnova infrastrukture koji obuhvaća i proširenje pješačke zone. Jednom kada sve završi dio Županijske ulice do raskrižja s ulicom Hrvatske Republike više neće biti za automobile, što je velika promjena o kojoj se godinama raspravlja. Nova pješačka zona bit će povezana s Trgom pape I. Pavla II koji će također biti generalno obnovljen, kao i Starčevićev trg.  Također, dio novca bit će uložen i u revitalizaciju konkatedrale sv. Petra i Pavla.

Centar Osijeka

Centar Osijeka | Foto: Travel Postcards screenshot

2. Park Zrinjevac

Provedba projekta revitalizacije parka Zrinjevac obuhvaća potpunu energetsku obnovu zgrade ŠD Zrinjevac, kultne sportske dvorane koja do gradnje dvorane Gradski Vrt bila jedina lokacija za sva veća kulturna događanja u Osijeku. Zadnji 10 godina je pala u drugi plan i potpuno ornula, iako još uvijek ima funkciju. Na prostoru parka Zrinjevac bit će izgrađena i stanica za sustav javnih bicikala. Građani se posebno vesele što će svo zelenilo biti očuvano, a neke zelene površine i dodatno obogaćene. Također, konačno će biti uređen i parkirališni prostor Zrinjevca na istoku i zapadu.

park Zrinjevac

park Zrinjevac | foto: mapio.net

1. Perivoj Gradski vrt

Projekt koji Osječani s nostalgijom željno iščekuju svakako je obnova kompleksa Gradski vrt koji uključuje rekonstrukciju kultnog Perivoja Gradski vrt i uređenje otvorenih sportskih terena. Naime, na mjestu današnjeg pomoćnog nogometnog terena i bivšeg moto-spedway terena planira se podizanje perivoja koji se ovdje nalazio u 18. stoljeću, a po kojemu je i nazvan današnji sportski kompleks. Ukupna površina parka protezala bi se na površini od oko 40.000 kvadrata, a namjera je da postane centralna točka gradskog života na jugu Osijeka. No, to nije sve. Na ovoj se lokaciji previđa izgradnja objekta površine 4.700 m2 koji bi obuhvaćao sklop s 4 bazena s popratnim sadržajem.

perivoj Gradski Vrt

perivoj Gradski Vrt | foto: FB Prijatelji o Osijeku

Doznajte ovdje sve o velikom projektu potpune rekonstrukcije tramvajske pruge u Osijeku.

Copy link
Powered by Social Snap