Pretraga

Zbog modernizacije tramvajske pruge Osijek pod ‘opsadom’ do kraja siječnja

A- A+

Do kraja siječnja slijedeće godine jedno od najfrekventnijih raskrižja u središtu Osijeka biti će zatvoreno. To znači da će Osječani više od dva mjeseca centrom grada prometovati ograničeno i prema privremenoj prometnoj regulaciji, posebno kada je u pitanju javni gradski prijevoz. Naime, raskrižje je zatvoreno zbog mega projekta rekonstrukcije tramvajske pruge na račun koje su tramvaje već zamijenili autobusi, a za koje su obilazni pravci zahtjevan zalogaj.

modernizacija tramvajske pruge Osijek

modernizacija tramvajske pruge Osijek | foto: Grad Osijek

Od 27. studenog 2023. do 30. siječnja 2024. godine za promet je zatvoreno važno raskrižje Europske avenije, Radićeve, Kapucinske i Henglove ulice u Osijeku. Riječ je raskrižju u samom središta grada koje predstavlja važan pravac na potezu istok-zapad, posebno kada je u pitanju javni gradski prijevoz. Na ovoj dionici otvoren je nastavak gradilišta modernizacije tramvajske pruge. Zbog vremenski uvjeta radovi se obavljaju pod montažnim nadstrešnicama.

Izdvojeni članak

Osijek ulaže više od 60 milijuna eura u modernizaciju tramvajskog prometa, 2025. stižu niskopodni tramvaji

Nova pruga vrijedna 35,4 milijuna eura

Modernizacija tramvajske infrastrukture osječki je mega projekt. Njome je predviđena obnova 9,5 kilometara tramvajske pruge, 23 tramvajska stajališta, oko 10 kilometara kontaktne mreže i 7,5 kilometara podzemne kabelske mreže. Kao i izgradnja jedne nove i modernizacija dviju postojećih ispravljačkih stanica.

Ukupna vrijednost projekta je 35,4 milijuna eura od čega je iz EU fondova sufinancirano 26,5 milijuna eura. Radovi su započeli sredinom ožujka prošle godine, a trenutna izvršenost radova približno je 65% ugovorene vrijednosti.

Dionica na kojoj se trenutno obavljaju radovi najzahtjevnija je na trasi obzirom da podrazumijeva ograničenje prometovanje središtem grada. Naime, na ovom se potezu tramvajske tračnice nalaze na kolniku.

Komplicirana privremena regulacija

Do 30. siječnja u Osijeku sav promet se preusmjerava na obilazne pravce prema privremenoj regulaciji prometa. S istoka će se morati skrenuti iz Europske avenije već na raskrižju sa Stepinčevom ulicom prema pješačkom mostu, a potom šetalištima kardinala Šepera i Petra Preradovića do Šamačke ulice. Autobusi, koji voze umjesto tramvaja, vozit će Stepinčevom ulicom od glavne pošte do Vukovarske i Gajevog trga.

Od potpunog prometnog kolapsa u susret blagdanima Osječane će spasiti otvaranje raskrižja Jagerove ulice i Europske avenije tako da će Jegerova biti dvosmjerna od tramvajske pruge do Adamovićeve. Na taj će se način omogućiti prometovanje od hotela Osijek i prema istoku.

Osijek privremna regulacija prometa

Osijek privremna regulacija prometa | foto: screen shot GPP

Tomašević je najavio izgradnju novih tramvajskih ruta u Zagrebu, pogledajte ovdje trasu kojom bi trebali prolaziti.

Copy link
Powered by Social Snap