Pretraga

Pogledajte gdje će sve nastupati hrvatski sportaši na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu

A- A+

Dvadesetčetvrto izdanje Zimskih olimpijskih igara kreće za manje od mjesec dana. Domaćin im je Peking, koji time (p)ostaje jedini grad koji je Igre ugostio u ljetno i zimsko doba. Hrvatska, tradicionalno, svoju priliku za odličje čeka u skijanju, ali ne treba zaboraviti ni ostale predstavnike koji će trenutak slave tražiti u biatlonu, brzom klizanju, skijaškom trčanju i drugim disciplinama. Analizirali smo sve lokacije na kojima će ka intonaciji svoje himne, osim hrvatskih, težiti i sportaši ostalih svjetskih država.

Foto: Pixabay

S obzirom na spomenutu činjenicu kako je Peking već bio domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine, brojni objekti sagrađeni i korišteni tada, prenamijenjeni su za aktualne Igre. Sve je podijeljeno u tri zone: Peking, Yanqing i Zhangjiakou. Brzi prijevoz kroz sve tri zone zbog izgradnje nove željeznice Peking-Zhangjiakou prebacit će goste na sva tri klastera Zimskih olimpijskih igara u roku od 60 minuta. Sportaši će se smjestiti u olimpijskim selima nedaleko od mjesta održavanja sportskih natjecanja.

Pekinški nacionalni stadion

Prvi objekt koji ćemo analizirati u kontekstu pekinške zone, sagrađen je za potrebe Olimpijskih igara 2008. godine. Stadion kapacitiran s 80.000 sjedećih mjesta dizajnirao je kineski arhitekt u suradnji s arhitektonskim timom iz Švicarske. Pekinški stadion koristit će se za potrebe uvodne i završne svečanosti povodom otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara. Izgradnja je koštala 428 milijuna dolara, a stadion je zbog svog izgleda, poznat i pod nadimkom “Ptičje gnijezdo”. Glavni arhitekt, Li Xinggang  je za New York Times objasnio kako je usporedba s ptičjim gnijezdom, zapravo kompliment dizajnu stadiona.

– U Kini je ptičje gnijezdo vrlo skupo, to je nešto što jedete samo u posebnim prilikama.

Nacionalni stadion u Pekingu | Pixabay

Nacionalni centar za vodene sportove

Ne više od nekoliko minuta hoda od spomenutog nacionalnog stadiona, smjestila se sljedeća građevina. ‘Vodena kocka’, kako ju nazivaju, izgrađena je u kolaboraciji kineskih inženjera i australskih arhitekata. Kinezi su predložili izgled kvadrata, s obzirom na simboličnost istog za kinesku kulturu, a australski arhitekti tome su pridodali mjehuriće koji su centru dali vodeni štih. Za vrijeme Ljetnih igara 2008. godine, sportaši su svoje vještine odmjeravali  u sinkroniziranom i klasičnom plivanju te skokovima u vodu, a zanimljivo je kako je tada srušeno čak 25 svjetskih rekorda. 

Nacionalni centar za vodene sportove u Pekingu | screenshot: YouTube

Centar je 2019. godine obnovljen kako bi ga se prilagodilo održavanju curling natjecanja, koje će se u dvorani kapaciteta 17.000 mjesta održati za vrijeme Zimskih olimpijskih igara u veljači te Zimskih paraolimpijskih igara u ožujku. Shodno godišnjem dobu i aktualnim igrama, sintagma po kojoj se prepoznaje dvorana, prešla je iz vode u čvrsto stanje, stoga je sada poznata pod nadimkom ‘Ledena kocka’. Ispod pogledajte video ‘pretvorbe’ bazena u ledenu podlogu za curling.

Zatvoreni stadion u posebnom sjećanju jednog Čakovčanina

Treći objekt smješten u pekinškoj zoni također je izgrađen za potrebe OI-a 2008. godine. Nadimak stadionu je  ‘Lepeza’, zbog dizajna koji gledano s južne strane dvorane podsjeća na tradicionalnu kinesku lepezu. Na Ljetnim je igrama ugostio rukometaše, ritmične gimnastičare i skakače na trampolinu, a na Zimskim će tamo nastupati hokejaši. Hrvati će dvoranu najviše pamtiti po srebrenoj olimpijskoj medalji, koju je Filip Ude osvojio na konju s hvataljkama.

Zatvoreni stadion koji izgledom asocira na lepezu | screenshot: YouTube

Stadion kapacitiran na 20 tisuća vrijedan 95 milijuna eura dizajnirala je njemačka firma GmbH. ‘Lepeza’ je, s obzirom na jasne napute Organizacijskog olimpijskog odbora o tome kako bi Igre trebale biti “zelene”, izgrađena od ekološki prihvatljivih i energetski učinkovitih materijala.

Wukesong sportski centar

Dvoranu će, kao i prethodnu, koristiti za potrebe hokejaških utakmica. Inicijalno je izgrađena za košarkaške dvoboje na OI 2008. godine, a za konstrukciju je zaslužna pekinška inženjerska tvrtka.  Centar je 2016. nadograđen izgradnjom fleksibilnog modernog klizališta koje u samo 6 sati postane košarkaško igralište i obrnuto. Arena se koristi sto dana godišnje, a završetkom Ljetnih igara, preuredili su olimpijsko igralište za bejzbol u košarkaški tematski park s trgovačkim centrima i restoranima.

Izdvojeni članak

Ovdje igramo s Brazilom: Stadion ima teren 17 metara ispod razine mora

Hrvatski košarkaši su 2008. godine u Wukesongu izborili četvrtfinale, gdje su zaustavljeni porazom od kasnije viceprvakinje, Španjolske.

Ovdje će Hrvatska prvi put ikad imati svoju klizačicu

Sljedeći objekt je prvi spomenuti novoizgrađeni objekt u pekinškoj zoni. Podignut je na površini gdje su se prije 14 godina u vrijeme OI-a održavala natjecanja u hokeju na travi i streličarstvu. Nadimak dvorani je ‘Ledena vrpca’. Ugostit će natjecatelje/ice u brzom klizanju, a u egzibicijama najboljih klizača/ica, moći će uživati 12 tisuća gledatelja. Dvoranu je dizajnirala arhitektonska tvrtka Populous, a izgrađena je od posebnog fotonaponskog stakla prilagođenog dvoranama u kojima se održava brzo klizanje.

Hrvatsku će u brzom klizanju predstavljati Valentina Aščić, članica zagrebačkog Kluba za brzo klizanje Meteor.

Zatvoreni stadion Capital kao mjesto začetka suradnje dvije velesile

Stadion s više od 17 tisuća sjedećih mjesta izgrađen je 1968. godine, a obnovljen 2007. za potrebe Olimpijskih igara održanih godinu nakon obnove. Na tim je igrama Capital bio središte odbojkaškog olimpijskog turnira na kojem su po jedno zlato i srebro osvojili reprezentacije Brazila i SAD-a. Stadion će na Zimskim olimpijskim igrama ugostiti sportaše i sportašice u umjetničkom i brzom klizanju na kratke staze. Značajan je i u tome što su na njemu odigrani stolnoteniski dvoboji između Kine i SAD-a, koji su 1971. takozvanom ping-pong diplomacijom, međusobno pokrenuli trgovinske i druge veze.

Big Air Shougang – mjesto sportske atrakcije

Sljedeći sportski objekt druga je novogradnja u pekinškoj zoni, a predstavlja prvi i jedini snježni kompleks u navedenoj zoni. Izgrađen je na prostoru bivše čeličane zatvorene zbog brige za onečišćenje zraka. Gradio se u razdoblju između 2018-e i 2019-e godine, a atraktivni prostor na igrama će poslužiti za ekstremne sportove poput: skijanja slobodnim stilom i snowboarda. Ovo je prvi stalni postav na svijetu namijenjen isključivu ovim sportovima. Hrvatsku bi u snowboardu trebala predstavljati Lea Jugovac.

 

Yanqing je druga od tri navedene zone, a obuhvaća planinsko predgrađe udaljeno od centra Pekinga nekih 70-ak kilometara. Predio je prepun toplih izvora, skijališta i nacionalnih parkova, a čuven je po najposjećenijem dijelu Kineskog zida, Badalingu. Okrug Yanqing će ugostiti sljedeće sportove: alpsko skijanje, bob, sanjkanje i skeleton.

Izdvojeni članak

[FOTO] Ovo će uskoro biti skijalište, možete li prepoznati koje?

Nacionalni klizni centar ugostit će najopasniji sport na Igrama

Otvorivši se 2020. godine postaje prva klizna staza u Kini i tek treća u Aziji. Ima kapacitet od 10 tisuća, s tim da 80% tog kapaciteta uključuju stajaća mjesta. Tu će se održati natjecanja u bobu, sanjkanju i često okarakteriziranom najopasnijem sportu zimskih igara, skeletonu. Centar će se nakon završetka koristiti za međunarodna natjecanja i trening kineske reprezentacije. Još uvijek nije poznato, hoće li i Hrvatska imati svoje predstavnike u bob natjecanju. Podsjetimo, hrvatski četverac čine: Dražen Silić, Nikola Nimac, Mario Starek i Antonio Zelić.

Nacionalni klizni centar | screenshot

Nacionalni skijaški centar: Ovdje će nastupiti hrvatske nade Zubčić i Popović

Druga lokacija Yanqing zone obuhvaća planinske predjele područja Xiaohaituo planine. Najveći vertikalni pad centra sa sedam skijaških staza doseže i do 900 metara.  Kapaciteta je na 8500, a u tu brojku uključeno je 3500 sjedećih mjesta. Nekadašnji olimpijski prvak i osvajač Svjetskog kupa u skijanju, Bernhard Russi, stazu je za portal Ski Asia opisao kao jednu od najboljih i najizazovnijih na svijetu. Hrvatska na Zimskim olimpijskim igrama tradicionalno najviše očekuje od naših skijaša, što i ne čudi s obzirom na činjenicu da je od 11 osvojenih medalja na zimskim igrama, čak 10 u vlasništvu obitelji Kostelić. 

Treća, ujedno i posljednja zona smještena je nekih 180 kilometara sjeverozapadno od Pekinga. Zhangijakou je kompleks na kojem će se održati skijaški skokovi, biatlon, nordijska kombinacija, skijaško trčanje i freestyle skijaška natjecanja. . S nadmorskom visinom većom od 1500 metara, Zhangjiakou je već sada destinacija za zimske sportove s brojnim skijalištima.

Nacionalni biatlonski centar

Jedinu hrvatsku medalju na zimskim olimpijskim igrama, ne računajući brata i sestru Kostelić,  osvojio je Jakov Fak. Povijesni pothvat dogodio se prije dvanaest godina u Vancouveru. Novo biatlonsko odličje u veljači lovi i Krešimir Crnković, hrvatski predstavnik u biatlonu. On će nastupiti u biatlonskom centru smještenom na sjeveroistoku sportskog parka Zhangjiakou. Centar s 11 trkaćih staza dužine s preko 12 kilometara kapacitiran je na 6024 mjesta. Tamo će se, osim biatlona, održati i natjecanja u skijaškom trčanju.

Nacionalni centar za skijaške skokove

Skakaonica svojim dizajnom asocira na tradicionalno ruyi žezlo te je shodno s time dobila nadimak ‘Snježni Ruyi”. Izgradnja je krenula 2017. godine, a svečano je otvorena tri godine kasnije na zimski solsticij. Sve je koštalo 60 milijuna dolara. Gledatelji će u centru uživati u skijaškim skokovima i nordijskoj kombinaciji, koja uz skokove uključuje i skijaško trčanje.

Nacionalni centar za skijaško trčanje

Treće mjesto održavanja u ovoj zoni ugostit će sportaše skijaškog trčanja i nordijske kombinacije. Oni će se natjecati na vijugavoj stazi duljine 9,7 kilometara, a Hrvatsku će u skijaškom trčanju predstavljati Vedrana Malec, Tena Hadžić i Marko Skender.

Nacionalni centar za skijaško trčanje | screenshot: YouTube

Zimski park Genting kao još jedna lokacija za ljubitelje ekstremnih sportova

Došli smo do posljednje destinacije 24. izdanja zimskih olimpijskih igara. Kompleks Genting je podijeljen na dva parka, jedan je namijenjen natjecanju u slobodnom skijanju dok je drugi prilagođen snowboardingu. Oba su kapacitirana za više od 7000 gledatelja, a kompleks će se koristiti i za potrebe Zimskih paraolimpijskih igara u ožujku.

Copy link
Powered by Social Snap