Pretraga

Sve što trebate znati o betonskom podu

A- A+

Ako ste osoba koja voli pratiti trendove u svijetu kućnog dizajna onda ste zasigurno primijetili rast popularnosti podovi od betona. Jednostavnost ovog materijala daje mu bezvremenski izgled, te je odlična jeftina alternativa linoleumu, drvetu, pločicama, kamenu ili mramoru. Beton se može bojati, polirati za sjajni glatki izgled ili obraditi u različitim teksturama. Osim očitih estetskih vrijednosti, betonski pod je nevjerojatno izdržljiv, dugotrajan i jednostavan za čišćenje i održavanje.

Betonski pod, ilustracija | foto: Unsplash

Zvuči primamljivo, ali prije nego se odlučite za postavljanje betonskog poda potrebno je znati prednosti i nedostatke ovog materijala.

Prednosti

 • idealan je za bilo čiji džep
 • zahtijeva malo održavanja
 • životni vijek se procjenjuje na najmanje 50 godina
 • siguran je za kućne ljubimce
 • smanjuje alergene u kući
 • prikladan je za sve sustave grijanja
 • otporan je na vlagu i mrlje kada su pravilno zaštiti
 • ne sadrži štetne hlapljive organske spojeve

Mane

 • zahtijeva obnovu zaštitnog premaza 2-3 puta godišnje impregnatom ili voskom
 • materijal nije termički inertan, te mogu nastati pukotine koje se s vremenom mogu povećati (ali to je malo izgledno)
 • iznimno ga je teško oštetiti, no kada se ošteti popravak može biti primjetan
 • hladan je
 • za udobnost i toplinu trebat će vam tepisi

Važno je imati na umu da površina po kojoj hodamo može utjecati na naše zdravlje. Hod bez obuće po betonskim podovima može uzrokovati lumbago, medijalni tibijalni stres sindrom, bolove u koljenima, upale Ahilove tetive, kurije oči i pogoršanja simptoma artritisa.
No, drugi materijali za podove ne pružaju neograničen niz mogućnosti dizajna i mogućnosti za stvaranje prilagođenih jedinstvenih izgleda, a kada vam betonski pod dosadi brzo i lagano se prekrije s drugim materijalom bez većih zahvata.

Sada kada smo ustanovili prednosti i nedostatke betonskih podova prigodno je pričati o opcijama završne obrade.

Izdvojeni članak

Papir-beton (Papercrete) – industrijska čvrstoća betona od papira

1. Bojenje

Bojanje betona se može postići pigmentiranjem smjese prije miješanja s vodom ili izlaganjem kiselinama i vodi. Kod pigmentiranja smjese, jako je važno da se uvijek koristi isti omjer cementa i pigmenta i da se smjesa temeljito promiješa prije dodatka vode. Ako je moguće dobro je zamiješati smjese dovoljne količine za oblaganje potpune površine kako bi se izbjegle razlike u tonovima boje. Bojani beton je potrebno zaštiti zaštitnim premazom.

Betonske mrlje uzrokovane kiselinom dobivaju se izlaganje materijala anorganskim metalnim solima u otopini s vodom. Oni prodiru u površinu i kemijski reagiraju s betonom stvarajući trajnu vezu. Boja koju daju je poluprozirna, što rezultira dubokim, bogatim tonovima i atraktivnim mramornim efektom. Uglavnom su boje ograničene na zemljane tonove. Nakon izlaganja poda kiselinama, potrebno ga je neutralizirati s lužinom, te nanijeti zaštitni premaz.

Betonske mrlje uzrokovane vodom u smjesi akrilnih polimera i pigmenata se nanose kao premaz, te ispunjavaju pore materijala kako bi se dobio obojeni zaštitni sloj. Ključna je razlika u tome što primjenom mrlja s vodom se izbjegava izlaganje hlapljivim organskim spojevima.


2. Šabloniranje

Kupnjom ili izradom šablona možete dodati atraktivne uzorke, kao npr. terrazzo uzorak koji je sada jako popularan. Mogućnosti su bezbrojne uz stotine uzoraka besplatno dostupnih na internetu i mogućnostima izrade šablona po narudžbi, s jako malom novčanom potrošnjom.

3. Poliranje

Polirani beton prostoru nudi luksuzni izgled i odlična je opcija za podove koji su rijetko održavani. Poliranje betona rezultira podom s glatkom završnom obradom visokog sjaja koja nalikuje poliranom kamenu. Nažalost poliranje betona zahtjeva upotrebu specijaliziranog alata, te je dugotrajno i skupo. Poliranje betona je jako fizički naporan rad, a najjeftinija i najlakša je opcija unajmiti izvođača specijaliziranog za takve radove. Nažalost, u Hrvatskoj takvih izvođača nema puno.

4. Metalni premazi

Moguće je i nanijeti metalni premaz kako bi ste dobili svjetlucavi, sjajni izgled poda. Metalni premazi za betonske podove su uglavnom epoksidne smole s metalnim prahom ili posve reflektirajućim pigmentom. Metalni prah ili pigment će podu dati izgled površine metala poput bakra, srebra, zlata, nikla i ostalih. Izgled betonskog poda s metalnim premazom uglavnom preferiraju osobe koje žele moderan, luksuzan, glam izgled.

5. Tekstura

Dok je još beton mokar, površina se može četkati, utiskivati ili dodati mu fini pijesak ili staklene kuglice kako bi se postigla trodimenzionalna tekstura. Teksturiranje poda nije poželjno zbog otežanog održavanja poda čistim.

Betonski podovi bez obzira na završnu obradu površine imaju iznimno poželjna svojstva uz jako nisku cijenu, no niti jedan materijal nije bez nedostataka pa tako nije ni ovaj. Uvijek je vaš izbor da odaberete materijal koji odgovara vašem životnom prostoru i vašoj životnoj dinamici.

Sve što trebate znati o betonskom podu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap