Pretraga

Šveđani projektiraju zgradu od drva i slame te drastično smanjuju cijenu izvođenja radova

A- A+

Može li uporaba drva i slame kod gradnje kuća ublažiti rast cijena kvadrata i riješiti stambenu krizu u Hrvatskoj? Dok je u našem građevinskom sektoru projektiranje takvih građevina još u povojima, pozitivni primjeri dolaze iz Švedske. Korištenjem drvenih konstrukcija i panela od slame, Skandinavci su smanjili cijene izvođenja radova. Marina Zajec, arhitektica s višegodišnjim iskustvom u održivm graditeljstvu, optimistično gleda na implementaciju ovakvih materijala u hrvatsku arhitekturu, što je i objasnila u devetoj epizodi Bauštela.hr podcasta.

Marina Zajec u Bauštela.hr podcastu4

Marina Zajec u Bauštela.hr podcastu | Foto: Mia Brdarić

Gošća našeg podcasta, arhitektica Marina Zajec, zaključila je da su ponude investitora i izvođača za kvalitetniji izolacijski sustav u Hrvatskoj često iste kao i one za konvencionalnu gradnju. No, trendovi koje primjerice pokazuje Švedska, dokaz su da je jeftinija i barem jednako učinkovita alternativa itekako moguća. Tamo se gradi jedan objekt koji na dvanaest katova kombinira drvene konstrukcije i panela od slame.

– To je velika stambena građevina. Njihove cijene građenja su više nego trenutno kod nas, ali im prvi prijedlog konstrukcije nije bio panelni sa slamom i drvetom. Za usporedbu, cijene gradnje su tamo od 2.800 do 3.000 eura po kvadratu. Kod nas su drugi uvjeti pa je jeftinije. Međutim, kada su napravili prijedlog s panelima od drveta i slame, cijena gradnje iznosi 2.300 eura po kvadratu, rekla je arhitektica Zajec.

Izdvojeni članak

Život u kući od drva: Bolje zadržavaju toplinu i dobre su za alergičare

Iako to uvjetuju različiti faktori, poput brzine, tipologije gradnje i sličnog, arhitektica smatra da švedski primjer ovakvog izvođenja radova može slijediti i Hrvatska. Ako će se na tržištu pojaviti više majstora koji se bave postavljanjem održivih sustava i materijala, cijene gradnje također će pasti. Ponuda je po njezinom mišljenju i sada zapravo već dosta dobra. Puno bolja nego prije deset godina.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovala arhitektica Marina Zajec pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap