Pretraga

Život u kući od drva: Bolje zadržavaju toplinu i dobre su za alergičare

A- A+

Arhitektica Marina Zajec već više od deset godina, zajedno s obitelji, živi u drvenoj kući koja je punjena slamom. Radi se o prvoj kući izvedenoj na takav način u Hrvatskoj, što arhitekticu ujedno čini i prvom stanarkom takvog stambenog objekta u zemlji. Kompetentna sugovornica za ovakve održive teme, gledateljima osme epizode Bauštela.hr podcasta, dočarala je i usporedila život u drvenoj kući s životom u kući napravljenoj kroz standardnije metode građenja.

Marina Zajec u Bauštela.hr podcastu1

Marina Zajec u Bauštela.hr podcastu | Foto: Mia Brdarić

Arhitektica Marina Zajec je iz osobnog iskustva gledateljima Bauštela.hr podcasta opisala život u kući od drva. Sama već više od desetljeća živi u jednoj koju je sama projektirala te ju obložila slamom. Kaže da se u drvenoj kući prvo primijeti osjećaj topline. Zid izveden od drva daje određeni osjećaj ugode u prostoru, a ispitivanja govore da povoljno utječe i na kvalitetu zraka.

Naravno, drveni zidovi su lakši. Brže se hlade i zagrijavaju od, primjerice, betonskih zidova. Samim time, oni izvedeni od težih materijala, u proljeće i jesen ostaju duže hladni. Korištenjem glinene žbuke, dodatno se kontrolira vlaga u unutarnjem zraku. Ostali materijali nemaju ni tu mogućnost.

– Kako već dugo živim i radim u drvenim objektima, više ne primjećujem te stvari jer mi je normalno, ali skoro svaki investitor koji dođe na sastanak u naš ured izveden od lijepljenog punog drva CLTa, uvijek komentira da tamo dobro miriše, da se osjeća miris drva, rekla je arhitektica Zajec.  

Izdvojeni članak

Marina Zajec: ‘Pronašla sam način da slama postane mainstream’

Drvene konstrukcije pozitivno djeluju i na alergičare. Zajec je u kontaktu s mnogim investitorima koji joj sve češće govore da se odlučuju na ovakav sustav gradnje jer su alergični. Primijetili su da im boravak u objektima s takvim sastavom zidova pomaže, odnosno smanjuje iziritiranost dišnog sustava. 

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovala arhitektica Marina Zajec pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap