Pretraga

Autoklavirani porobeton: Sto godina od izuma koji je revolucionarizirao gradnju

A- A+

Prije točno 100 godina je izumljen revolucionarni građevinski materijal – autoklavirani porobeton (AAC). Materijal je izumio Dr. Johan Axel Eriksson, a Carl August Carlén je bio trgovac koji je uspio materijal plasirati na tržište. Autoklavirani porobeton se proizvodio i u Hrvatskoj, u tvornici u Puli.

Autoklavirani porobeton

Autoklavirani porobeton | foto: Visual Hunt; funadium

Dr. Johan Axel Eriksson je dvadesetih godina prošlog stoljeća predavao kao docent građevinarstva na Kraljevskom institutu za tehnologiju u Stockholmu. Nakon Prvog svjetskog rata, u Švedskoj je vladala velika nestašica energije, zbog čega je Vlada najavila oštre mjere štednje. Tada su se i iznimno puno gradili stanovi, a prvi put je bio naglasak na izolaciji, odnosno na zadržavanju topline u kući, piše Hrvatski savjet za zelenu gradnju.

Eriksson je provodio istraživanja na velikom broju različitih uzoraka porobetona. Ubrzo je uspio ubrzati proces stvrdnjavanja porozne mase spaljenog vapnenca, vode i aluminijskog praha – stavio je uzorak u laboratorijski autoklav. Porozna masa preživjela je autoklaviranje tijekom noći, a dobiveni blok imao je bolju čvrstoću i novi, jači kristalni sastav.

Izdvojeni članak

Druga cijev tunela Učka se gradi s ECOPact betonom: Ima osjetno manji ugljični otisak

Izum patentiran 1924. godine

Zbog topline i pritiska pare, komponente silicijevog dioksida i vapna stopile su se u oblik kristala hidrata kalcijevog silikata. To je kristal sličan vulkanskoj stijeni, poznatoj u prirodi kao tobermorit. Novi izum je patentirao 1924. godine, kada je došlo i do suradnje s Carlom Augustom Carlénom. On je upravo 1924. godine preuzeo financijsku kontrolu nad tvrtkom koja je danas poznata pod imenom Ytong.

Carlén je prepoznao potencijal ovog materijala i osigurao licencu za proizvodnju. Godinu dana kasnije, lansiran je prvi autoklavirani porobeton sušen na pari. Novi materijal je imao sve karakteristike kao i drvo, ali je bio lakši i brži za obradu. Zanimljivo je i to da je 1993. godine grupacija preuzela nekoliko tvornica porobetona (tada Siporex) na području bivše Jugoslavije – uključujući i prvu tvornicu autoklaviranog porobetona u Puli.

Autoklavirani porobeton je 1923. godine revolucionarizirao građevinsku industriju. Zbog svojih odličnih svojstava, postao je jedna od osnovnih građevinskih materijala za stambenu i poslovnu gradnju. Ističe se odličnim termoizolacijskim svojstvima, zvučnom izolacijom, visokom tlačnom čvrstoćom, dugim vijekom trajanja i drugim održivim svojstvima.

Autoklavirani porobeton
Share via
Copy link
Powered by Social Snap