Pretraga

Ytong gradnja: Porobeton kao materijal prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

A- A+

Ytong gradnja je sve popularnija, a ona zapravo označava gradnju autoklaviranim porobetonom, materijalom koji postoji od 1923. godine, a koji je puno prihvatljivi i jeftiniji od nekih drugih materijala. Zbog čega je sve ovaj materijal dobar, koje su mu prednosti, ali i mane otkrili su nam iz tvrtke Ytong porobeton d.o.o., koja je dio koncerna Xella International, a koja je ujedno uvoznik i distributer materijala Ytong.

stavljanje jednog ytong bloka na drugi

Ytong gradnja | foto: Ytong Hrvatska, Facebook

Ytong gradnja koristi porobeton, odnosno materijal koji je prirodan, protupožarni, protupotresni, a ima i odlična izolacijska svojstva te se može koristiti kod gradnje vanjskih i unutarnjih zidova, ali i kod međukatnih i krovnih konstrukcija. U potpunosti se sastoji od sirovina koje nas okružuju u prirodi, kao što su kvarcni pijesak, vapnenac i voda. Kuće od porobetona se grade i u Hrvatskoj, a upravo je kampus Sveučilišta u Zadru napravljen od ovog materijala.

Što je Ytong?

Ytong je zapravo autoklavirani porobeton koji se na samom početku svojeg postojanja pojavio u Švedskoj. Na našim se prostorima koristi od 1969. godine, a ovaj materijal se zbog svojih brojnih prednosti koristi i danas kod gradnje.

Kako nam kažu iz tvrtke Ytong porobeton, Ytong je vrlo jednostavno za koristiti. Materijal je homogen i izotropan pa je s time postignuta i veća mogućnost modularnosti i oblikovanja. Osim za gradnju zidova i krovova, porobetonski blokovi se mogu koristiti i za pregradne zidove, o čemu smo pisali ovdje.

– S obzirom na karakteristike porastog betona kao materijala s njim je uvijek bilo jednostavno raditi, od samog zidanja do obrade materijala, oblikovanja i rezanja. Ima malu masu i velike formate pa je norma rada vrlo povoljna, otkrili su nam iz Ytong porobetona.

Prednosti Ytong porobetona

Ytong ima više prednosti nego mana. Osim što je s njime lako raditi, ima odlična izolacijska svojstva, a još jedna prednost mu je što se njime može uštedjeti na grijanju, odnosno hlađenju.

– Zbog svoje stanične strukture materijal ima izvrsna toplinska izolacijska svojstva, što daje izvrsne rezultate u izolaciji zgrade i zimi i ljeti. Odabirom Ytonga za izgradnju energetski učinkovite i održive zgrade uštedjet ćete na troškovima grijanja i hlađenja, a istovremeno ćete osigurati povoljnu temperaturu za svoje životne prostore, rekli su nam iz Ytong porobetona.

Također, sama gradnja kuće je nešto jednostavnija, ali i brža. Koristi se manje betona, a kuća je na kraju puno povoljnija za život.

– Prilikom građenja kuće u Ytong sustavu gradnje dolaze na vidjelo mnoge prednosti takve gradnje. Brža gradnja zbog veličine i manje težine blokova, koja se postiže korištenjem naših Ytong elemenata, U i L profila i kutnih blokova te montažnih nadvoja. Korištenjem naših profila, kutnih blokova i nadvoja izbjegava se klasična oplata i smanjuje količina betona, rekli su iz Ytong porobetona.

Izdvojeni članak

Remodelacija doma: Gradnja pregradnih zidova od gipskartonskih ploča ili porobetonskih blokova

Nedostaci Ytong porobetona

Što se tiče nedostataka oni postoje, ali kako nam kažu, oni će biti drugačiji, ovisno o projektom zadatku. Ipak, puno je više prednosti nego nedostataka, što potvrđuje i široka paleta primjene.

– Ni prednosti ni nedostatci se ne mogu generalizirati već se mogu izraziti prema određenom projektnom zadatku u danoj poziciji prema planiranoj primjeni, a onda u suradnji s investitorom, projektantom i izvođačem procjenjujemo da li je isti pogodan ili nije za aplikaciju, rekli su nam iz Ytong Porobetona.

Ytong i potresi

Ytong je dobar materijal za izgradnju sigurne zgrade jer je, kako nam kažu iz specijalizirane tvrtke, mrežasta struktura pora ravnomjerno raspoređena po materijalu i daje elementima maksimalnu čvrstoću. Upravo zato će zgrade ili kuće građene ovim materijalima i bolje proći u potresu.

– Horizontalna opterećenja na konstrukciju mogu biti mnogo veća nego kod drugih građevinskih materijala. Budući da Ytong ima i malu zapreminsku masu, sile koje se javljaju pri potresu, a time i moguće deformacije konstrukcije, znatno su manje nego kod drugih materijala. Ukratko, Ytong je homogen, masivan i elastičan materijal koji na svakom mjestu podnosi ista opterećenja i daje objektima maksimalnu zaštitu od potresa, kažu iz Ytong porobetona.

Nažalost, protupotresna stabilnost je testirana i u praksi potresima u Zagrebu i u Petrinji. Iz tvrtke kažu kako su nakon tih potresa dobili samo pozitivne reakcije jer na kućama koje su bile skoro u samom epicentru nije bilo štete ili su one bile minimalne i zanemarive.

Uz otpornost na potrese, Ytong je jedan od najotpornijih materijala na požar pri čemu on ne gori, a kod požara se u njemu ne stvaraju štetne tvari i ne oslobađaju se otrovni plinovi.

Ytong gradnja u Hrvatskoj

Saznali smo kako je česta primjena Ytong materijala kao cjelovitog načina gradnje na obiteljskim kućama, dok se kod višestambenih, poslovnih ili industrijskih objektata koristi u samo nekim dijelovima, na primjer za gradnju unutarnjih i vanjskih zidova ili na dijelovima koji zahtijevaju protupožarne karakteristike. Koristi se i kod obnova ili rekonstrukcije, a primjenjuju se i porobetonske izolacijske ploče za unutarnju izolaciju vanjskih zidova kod zgrada zaštićenog kulturnog dobra.

Svoje iskustvo s ovakvim načinom gradnje najviše vole podijeliti sami investitori koji grade takve kuće, ali i stanari koji žive u kućama, a koji su oduševljeni načinom gradnje.

– Dobivamo pozitivne reakcije, pogotovo nakon zimskih mjeseci s informacijama o manjim računima za grijanje, a isto tako o hladnim kućama tijekom ljeta, što pokazuje da je mikroklima jako ugodna u kućama izgrađenim u Ytong sustavu, kažu iz tvrtke.

Ytong cijena

Iako cijena varira od proizvođača do proizvođača, iz Ytong porobetona kažu kako njihove cijene u posljednje dvije godine nisu divljale, već su bile na razini zdravog rasta.

– Ytong se oduvijek na tržištu pozicionirao kao kvalitetniji materijal, pa tako i cijena, odnosno u konačnici nakon određenog ugradbenog rješenja, Ytong se pokazuje kao puno isplativije rješenje za izvedbu prema današnjim standardima gradnje, zahtjevima kupaca, održivošću i očekivanom kvalitetom. Dokaz tome je konstantan rast implementacije ove vrste primjene Ytong proizvoda na raznim projektima u Hrvatskoj i regiji, zaključili su u Ytongu.

Copy link
Powered by Social Snap