Pretraga

Preuzmite brošuru o obnovi zgrada kulturne baštine: Savjeti i trikovi na jednom mjestu

A- A+

Kako pristupiti obnovi povijesnih zgrada? Je li moguće istovremeno očuvati njihovu kulturnu vrijednost i postići optimalan opseg energetske obnove? Publikacija ‘Očuvanje i obnova zgrada kulturne baštine u doba klimatske krize’ pruža odgovore baš na ova pitanja, a mi donosimo njeno online izdanje. Radi se o završnom proizvodu dvogodišnjeg ‘ClimBuild’ projekta kojeg su zajedno provodili Hrvatski savjet za zelenu gradnju te Zaklada Senzimir (Poljska). Osim brošure izdan je i algoritam, alat koji sugerira načine kako nastaviti kroz procese analize i projektiranja.

Predstavljanje publikacije ‘Očuvanje i obnova zgrada kulturne baštine u doba klimatske krize’ | gbccroatia

‘ClimBuild projekt’ je međunarodni projekt koji povezuje i educira dionike pri provedbi energetskih obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra. Do sada je tijekom projekta educirano više od 500 dionika u Hrvatskoj i Poljskoj te obuhvaćeno više od 30 gradova, piše Hrvatski savjet za zelenu gradnju.

– Rješenja koja poboljšavaju karakteristike zgrade i služe zaštiti klime nisu uvijek primjenjiva na povijesnim zgradama. Svaka zgrada ima različitu povijest, stoga se opseg obnove ili rekonstrukcije mora odrediti pojedinačno za svaku građevinu, uz korištenje konzervatorskog znanja. Ta se spoznaja odnosi kako na popisane spomenike tako i na sve druge građevine građene tradicijskim tehnikama i materijalima. Nedovoljan broj konzervacijskih stručnjaka i problemi u komunikaciji između različitih sudionika procesa obnove: investitora, arhitekata, projektanata i konzervatora, uvelike otežavaju široku primjenu praktičnog znanja o konzervaciji zgrada.

Tijekom obnove ili nadogradnje povijesnih zgrada, treba voditi računa o nizu odnosa koji zahtijevaju vrlo široku analizu utjecaja elemenata, materijala i tehnologija primijenjenih na ljudsko zdravlje, građevinsku fiziku i svojstva, očuvanje povijesne supstance i kulturne baštine. U ovoj publikaciji nastojimo sagledati te različite probleme iz nekoliko perspektiva karakterističnih za konzervaciju i modernizaciju te za teoriju i praksu.

Osnovno pitanje koje primjenjuje teoriju i praksu, a zahtijeva poznavanje principa očuvanja tradicijske gradnje i pravog potencijala novih tehnologija je definiranje kriterija koje treba koristiti kako bismo osigurali da naše odluke u pogledu opsega konzervacije ili modernizacije, dubine zahvata, korištenja specifičnih tehnologija i materijala, budu zdrave, ekološki prihvatljive, ekonomski održive i da ne ugrožavaju kulturne vrijednosti zgrade i njezine okoline, riječi su to iz uvoda publikacije koju možete prolistati ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Algoritam za lakši proces izvedbe projekta

Kroz projekt je razvijen i alat koji bi mogao olakšati napredovanje kroz kompliciranu materiju konzervacije, obnove ili nadogradnje. Riječ je o algoritmu – alatu koji sugerira načine kako nastaviti kroz procese analize i projektiranja. Algoritam je slijed radnji ili postupak koji vodi do izvedbe određenog zadatka olakšavajući rješenje problema u konačnom vremenu. Ima za cilj dovesti nas od određenog početnog stanja do željenog krajnjeg stanja.

Algoritam

Možete pronaći online verziju Algoritama ClimBuild publikacije ovdje:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap